Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Jablkový sýr

  12:58aktualizováno  12:58

Jablečný sýr | foto: Jaroslava Kadlasová

  • 3⁄4 kg jablek (nepřezrálých)
  • 560 g cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 140 g celých mandlí nebo ořechů
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • 80 g citronády (nebo kandované kůry, lze vynechat)

1. Základem je uvařit z cukru a vody hustý sirup. Když tuto fázi podceníme, jablkový sýr neztuhne. Cukr by měl být svařený na bod, kdy dělá silnou niť, tj. těsně předtím, než začne žloutnout na karamel.

2. Teprve potom přidáme oloupaná jablka rozkrájená na kousky např. hvězdičkovým kráječem. Vaříme, až se udělá kaše. Je-li dost provařená a hustá, přidáme citrónovou šťávu podle chuti, trochu postrouhané čerstvé kůry z citrónu i z pomeranče (dobrá je i kandovaná), nasekané mandle nebo ořechy, odstavíme a promícháme.

3. Z horkého tvoříme válečky, ale nebalíme je, jablkový sýr musí osychat. Po dobu sušení je ještě dotvarujeme, otočíme. Můžeme je volně překrýt pečícím papírem. Hmota by měla vyschnout cca během dvou týdnů na konzistenci želé, aby šla krájet.

Poznámka: Recept vyžaduje trochu zkušeností. Do Vánoc někdy jablková hmota nestačila dost vyschnout, ještě se moc lepila a nedržela pohromadě - dokonce ji matka jednou zahušťovala piškotovými drobečky a uválela pak kuličky, které už však moc dobré nebyly. Babička vařila také kdoulový sýr, který chutnal o něco hůře a měl podobné špatné vlastnosti. Ale když dobře svaříte cukr a necháte si na vyschnutí raději o týden více, jablkový sýr mezi ostatními druhy zaujme svou ovocnou chutí.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.