Doporučujeme

Jablkový koláč

Jablkový koláč | foto: Apetit

Jablkový koláč

  • 3
Tenhle původně francouzský hit prostě musíte mít ve svém repertoáru! Příprava nezabere moc času a je jednoduchá.

NA 6-8 PORCÍ

Příprava: 25 minut

Na těsto:

* 200 g mouky (100 g hladké a 100 g polohrubé)
* špetku soli
* 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
* 1 žloutek
* 2-3 lžíce studené vody

Na náplň:
* 4-5 jablek, oloupaných a bez jádřince (doporučuju Golden Delicious)
* 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
* 50 g másla
* 4-6 lžiček meruňkové zavařeniny
* 2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici; každopádně se
zkuste vyhnout rumu)

1. Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.

2. Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.

3. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.

4. Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte "zbytkovými" kousíčky jablek, a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.

5. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.

6. V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Kořeněná pečená jablka
Kořeněná pečená jablka
Kotlety s jablky
Kotlety s jablky
Jablečný kompot
Jablečný kompot


  • Vybrali jsme pro Vás