Sachrův jablečný dort
Ingredience na korpus:
- 80 g hery nebo másla + na formu
- 250 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky + na formu
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 60 g kakaa
- 300 g očištěných jablek
Na náplň:
- 150 g meruňkového džemu
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g 100% tuku
- 20 g mléčné čokolády
Na dohotovení:
- 150 ml 33% smetany
- sušená jablka na zdobení
Pracovní postup:
- Změklou heru vyšleháme s polovinou krupicového cukru, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Nakonec zapracujeme nahrubo nastrouhaná jablka.
- Dortovou formu (průměr 22 cm) vymazanou tukem a vysypanou moukou naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Pak korpus vyklopíme a podélně rozkrojíme na poloviny. Spodní díl potřeme polovinou džemu a přiklopíme horním dílem. Celý dort potřeme zbylým džemem.
- Čokoládu na vaření rozpustíme společně se 100% tukem. Dort jí polijeme a necháme ztuhnout v chladu. Poté ho přestříkáme rozpuštěnou mléčnou čokoládou. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou nastříkáme po obvodě dortu pusinky. Nakonec je ozdobíme sušenými jablky.