Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Jablíčkový štrúdl

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Jarmila Píchovápro iDNES.cz

Doba přípravy
1 hodina

Množství
8

1 listové těsto (400 g)
cca 400 g letních jablek
1/2 pudinkového prášku (vanilkový, ale třeba i citrónový nebo malinový)
2-3 lžíce cukru
1 lžíce skořice
kandovaná citrusová kůra (ppomeranč nebo citrón) z poloviny plodu
1/2 vanilkového cukru
2 lžíce kokosu
lžíce perníkového koření (tady pozor, je třeba vzít takové koření, v kterém není obsažen kypřící prášek)
další ovoce podle možností: hrst rybízu nebo hrst višní, popř. hrozinky naložené v rumu

Letní jablka vykrájíme a nastrouháme, popř. nakrájíme na tenké plátky. Protože bývají velmi šťavnatá a kvůli vytékající šťávě by noha štrůdlu praskla a šťáva by vytekla na plech, promícháme nakrájené plátky s pudinkovým práškem Rozválíme listové těsto, ny něj navrstvíme jablka a posypeme ostatními přísadami. Srolujeme, přeneseme na pekáč a pečeme cca 25 minut na 200 stupňů. Hotové můžeme pocukrovat, vypadá to slavnostněji.
Teď mi můžete namítnout: kde vezmu kandovanou citrusovou kůru? Tu si vyrábím doma. Z kůry citrónu nebo pomeranče vyloupnu bílou dužinu, aby mi zbyla co nejtenčí vrchní kůra. Tu pak povařím v cukrovém rozvaru v poměru cukr : voda 1:1. Měkkou kůru dám do skleničky a uchovávám v chladničce. Kůru pak do pečiva mačkám lisem na česnek. Používám do štrůdlů, třených bábovek, kynutých koláčů, tvarohu... Báječně ovoní každou náplň.

Poznámka
Vhodným nápojem je chlazené mléko, čaj nebo bílá káva.

Autor:




Nejčtenější

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Ilustrační fotografie
Zácpu nepodceňujte, může být příznakem vážné nemoci

Lidé se většinou stydí a o potížích s vyprazdňováním nechtějí mluvit ani s lékařem. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.