Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jablečné hody na sladko i na slano

  0:27aktualizováno  0:27
Jablka jsou levná, šťavnatá a můžete se do nich zakousnout kdykoliv. Ale právě teď jsou nejlepší.

Tažený závin | foto: Isifa/Stockfood



Křupavá jablka jsou dobrým zdrojem vitaminu C, který potřebuje náš imunitní systém, a navíc mají málo kalorií. To je jeden z důvodů, proč bychom po nich měli sáhnout vždy, když nás honí mlsná. A mohou být i lékem. V lidovém léčitelství jsou zralá syrová jablka tradičním prostředkem proti zácpě, naopak dušená pomáhají při průjmech.


Crumble s ostružinami

4 PORCE

* 4-5 jablek
* 1,5 hrnku ostružin
* 3/4 hrnku cukru
* šťáva a kůra z 1 citronu
* 2 cm kořene zázvoru

Na drobenku:
* 1/2 hrnku ovesných vloček
* 1/2 hrnku drcených sušenek
* 1/2 hrnku mouky
* 1/2 hrnku cukru
* 80 g másla
* lžička skořice

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Oloupaná jablka nakrájíme na kostky a smícháme s citronovou šťávou a kůrou. Zlehka vmícháme cukr, jemně nastrouhaný zázvor a ostružiny. Směs přendáme do mísy.

2. Rukama zpracujeme drobenkovou směs, zasypeme s ní ovoce a vložíme do rozehřáté trouby.

3. Pečeme zhruba půl hodiny, než drobenka zezlátne a ovoce bude bublat ve vlastní šťávě.

TIP
Místo sušenek můžete použít i kokos, mandle nebo ořechy. Crumble se dá vyrobit z každého šťavnatého ovoce.


Štrúdl krok za krokem

1) Oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky

2) Na pomoučený vál rozprostřeme utěrku a vyválíme tenké těsto

3) Jablka rozprostřeme na těsto v rovnoměrné vrstvě

4) Okraje potřeme vodou a stočíme je dovnitř budoucího závinu

5) Můžeme vytvořit buď jednu podkovu, nebo těsto rozdělit na dva díly

Apple pie

NA KOLÁČOVOU FORMU 30 CM

Těsto:
*350 g hladké mouky
*120 g másla
*80 g sádla
*špetka soli

Náplň:
* 1 kg kyselejších jablek
* citronová šťáva
*1/4 lžičky mletého hřebíčku
*1/2 lžičky mleté skořice
* špetka muškátového oříšku
*100 g cukru
* hrst rozinek nebo ořechů

1. Máslo a sádlo nakrájíme a s moukou a solí zpracujeme v těsto. Zabalíme do sáčku a necháme odležet v chladu.

2. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou a smícháme s kořením a cukrem.

3. Vymažeme formu. Těsto rozdělíme na dva díly. Z větší části vyválíme misku, kterou na válečku přeneseme do formy. Upěchujeme, dno potřeme vodou a posypeme jablky. Ze zbytku vyválíme pokličku. Kraje potřeme vodou a přitlačíme k sobě. Ozdobný okraj zvládne vidlička a povrch nařízneme ostrým nožem.

4. Pečeme při 180 °C 50 až 60 minut.

Tažený závin

NA 1 ZÁVIN

Těsto:
*200 g hladké mouky
*1 žloutek
*3 lžíce oleje
*1 lžíce octa
*60 ml vlažné vody
*špetka soli

Náplň:
*4-5 jablek
* 150 g velkých tmavých rozinek
*6 lžic cukru
*2 lžíce skořice

1. Prosijeme mouku, vklepneme do ní žloutek, přilijeme olej, ocet a vodu. Těsto hněteme asi 5 min.

2. Z těsta uděláme kouli a necháme alespoň půl hodiny odpočívat v teple. Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme na plátky a smícháme je s cukrem, skořicí, rozinkami.

3. Na pomoučený vál položíme dohladka vyžehlenou utěrku a na ní vyválíme těsto, které hřbety obou rukou vytahujeme do stran.

4. Potřeme okraje vodou a těsto posypeme náplní.

5. Na vymazaném plechu v troubě na 180 °C pečeme cca hodinu.

TIP
K jablkům můžete s klidem přidat sušené kokosové lupínky, nasekané vlašské ořechy, sušené meruňky nebo datle.

Tarte tatin

KOLÁČOVÁ FORMA 28 CM

* 1 kg nakyslých pevných jablek
* 100 g másla
* 100 g cukru

Těsto:
* 1 žloutek
* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* citronová kůra
* špetka soli

1. Do mouky se solí a citronovou kůrou nakrájejte studené máslo a vyklepněte vajíčko. Rychle zpracujte rukama a hotové zabalte do fólie, uložte aspoň na hodinu do lednice.

2. Jablka nakrájejte na osminky. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte máslo s cukrem a vložte jablka. Duste doměkka asi 10 minut.

3. Formu vymažte máslem a pak vyložte jablky od kraje ke středu. Jablka zakryjte těstem, okraje založte a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 25 minut.

4. Hotový koláč nechte alespoň čtvrt hodiny stydnout, pak přikryjte talířem a překlopte.

Masové hody

Vepřové s jablky a kapustou

PRO 6 OSOB

*1 kg vepřové pečeně
*čerstvá šalvěj
*100 ml oleje
*drcený pepř
*3 menší jablka
*500 g kapusty
*2 cibule
*2 střední mrkve
*50 ml třešňovice
*150 ml vývaru z kostky

1. Na marinádu smícháme olej, drcený pepř a usekanou šalvěj, můžeme přidat i pár kuliček jalovce. Pečeni potřeme ze všech stran a necháme minimálně osm hodin marinovat.

2. V pekáči osmahneme cibuli nakrájenou na osminky, přidáme pečeni a prudce opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak nastavíme troubu na 200 °C a maso v ní pečeme 45 minut.

3. Pečeni vyjmeme z trouby a vyndáme na okamžik z pekáče. Vložíme najemno pokrájenou kapustu, nudličky mrkve a kroužky jablek. Na ně položíme pečeni, vrátíme do trouby a při 180 °C pečeme dalších 45 minut. Po celou dobu poléváme alkoholem a vývarem. Pro zkoušku vpíchneme do nejsilnějšího místa pečínky nůž, po vytažení by špička měla být horká a šťáva by měla vytékat čirá.

4. Hotovou pečeni vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme deset minut, aby se šťáva z povrchu pečínky stáhla dovnitř a maso nebylo suché. Nakrájíme a servírujeme, nejlépe se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou.

TIP
Bohatou jablečnou chuť bude pečeně mít, když polovinu vývaru na podlévání zaměníme za jablečný džus. Pečeně navíc získá jemně karamelovou krustičku. Staročeská pečínka z toho bude díky jedné deci piva.

Pozdrav z Mexika

NA 12 TORTILL

*1,5 hrnku instantní kukuřičné kaše
*1/2 hrnku jemné kukuřičné mouky
*3/4 hrnku vody
*sůl

Omáčka:
*3 lžíce oleje
*150 ml jablečného džusu
*sůl, pepř, římský kmín, koriandr

Náplň:
*1 velké jablko
*1 červená cibule
*1 zralé mango
*zelené chilli papričky
*500 g hovězího
*chilli, skořice nebo mexická směs

1. Připravíme omáčku k servírování: V hmoždíři podrtíme koření, zalijeme olejem a džusem a vlijeme do široké mísy.

2. Smícháme přísady na tortilly, rozdělíme na 12 stejných dílů. Vyválíme placky podle velikosti pánve a smažíme na sádle. Pozor, nesmí se přesušit, protože by se lámaly!

3. Jakmile začnou tortilly na pánvi vysychat, ihned je vyjmeme a z obou stran potřeme omáčkou. Pak připravíme náplň: Orestujeme mleté maso, až se z něj odpaří všechna šťáva. Přidáme pokrájené chilli papričky, mango a jablko nakrájené na kostičky a koření.

4. Vlhké tortilly plníme masovou směsí jako palačinky. Doplníme lehkým salátem a posypeme mandlovými lupínky.

TIP
Tortilly můžete naskládat do vymazaného pekáčku a zapéct posypané strouhaným sýrem typu gouda.

Opilý králík na jablkách

PRO 4 OSOBY

*asi 1,5 kg králíka
*400 ml bílého vína
*1 až 2 stroužky česneku
*tymián, rozmarýn
*3 jablka
*200 g jemné cibule
*150 g slaniny
*150 g sušených švestek bez pecky
*150 ml vývaru z kostky

1. Králíka večer před přípravou naporcujeme a vložíme do marinády. Tu jsme si připravili z vína, česneku a bylinek. Králíka v marinádě obracíme.

2. Druhý den necháme králíka z marinády okapat. Oloupaná jablka nakrájíme na kostky, cibulku přepůlíme. V pekáčku na plotně osmažíme slaninu a rychle opečeme králíka, přidáme cibulku a kostky jablek. Posolíme, zalijeme vývarem a 100 ml marinády, přiklopíme.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 45 minut. Vsypeme švestky, přiklopíme a necháme 10 min stát. Podáváme s brambory.

Jehněčí pečínka s jablky

PRO 4 OSOBY

* 1 kg jehněčí pečeně
* 500 g jablek
* 4 bobkové listy
* 1 velká cibule
* 200 ml suchého bílého vína

1. Oloupeme jablka a nakrájíme na půl centimetru silné plátky. Cibuli nakrájíme na tenké kroužky.

2. V pekáči, který potom budeme moci vložit do trouby, rozehřejeme olej. Na něm ze všech stran opečeme maso. Vyjmeme ho a vložíme plátky jablek. Dusíme do změknutí, pak vyjmeme a dáme stranou.

3. Opečeme cibuli, položíme na ni bobkový list a pak samotnou pečeni. Zalijeme vínem, posolíme, přiklopíme pokličkou a při 180 °C pečeme hodinu až hodinu a čtvrt. V polovině pečení obrátíme. 4. Vložíme jablka a pečeme další čtvrthodinu. Pak pečeni přendáme do nahřáté mísy a zakryjeme na deset minut alobalem. Jablka vrátíme na dalších 10 minut do trouby. 5. Maso obložíme na míse jablky a servírujeme. Chuť pečeně vynikne vedle obyčejných vařených brambor.

TIP
Jehněčí pečínku můžeme připravit i na orientální způsob, když místo jablek použijeme čerstvé fíky. Jako příloha se hodí kuskus se skořicí, rozinkami a oříšky.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.