Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pizza, masové koule, plněné cuketové květy. Udělejte si doma Itálii

  0:20aktualizováno  0:20
Italská kuchyně se proslavila po celém světě svou chutnou elegancí a jednoduchostí. Základem je využití kvalitních surovin a dodržování tradičních a osvědčených postupů. Nahlédněte pod pokličku odborníkům na italskou kuchyni.

Masové koule s kukuřičnou kaší | foto: AMC

Pokud se chystáte do Itálie na dovolenou, tak rozhodně přivezte jako suvenýr domů něco dobrého.

„Z Itálie si každý vozí různé druhy zajímavých těstovin a kusy salámů a sýrů. Je asi nejlepší před cestou zjistit speciality daného kraje. Itálie je tak rozmanitá podnebím a kulturou, že v každém švu boty najdeme něco, co nám připomene příjemné chvíle. Jablečný džem s alpským špekem z hor okolo Trenta, pecorino a nutella z Toskánska, neskutečně jemné tagliatelle z Bologni a sušená rajčata ze Sicílie. Ať koupíte cokoli a kdekoli za účelem konzumace, nic tím nezkazíte,“ radí šéfkuchař Pizzerie Coloseum René Vokurka.

Na dovolenkové příhody se vám bude skvěle vzpomínat i během přípravy a konzumace následujících italských dobrot.

Pizza Margherita

Ta pravá italská pizza pochází z Neapole a již od 18. století se prodávala v podobě, jak ji všichni známe. „Ta nejznámější, Margherita, se zrodila na počest královny Margherity v roce 1889. Místní kuchtík upekl pizzu v národních barvách Itálie: rajčata – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá barva,“ vysvětluje Michela Chiappová z kuchařského pořadu Prostě italské a přidává i recept.

Pro 4 osoby

Na těsto:

Pizza margherita
  • 1 sáček (7 g) práškového droždí nebo 30 g čerstvého droždí
  • 2 čajové lžičky cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje, olej na vymazání

Na ozdobu:

  • 400 g sladkých masitých rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 hrst čerstvého oregana nebo bazalky na posypání
  • 1 lžička soli
  • 1⁄2 lžičky kajenského pepře
  • 200 g čerstvě nastrouhaného sýra mozzarella

Příprava:

Droždí rozdrobte v 250 ml teplé vody se dvěma lžičkami cukru a ponechte na teplém místě po dobu 5 až 10 minut. Během této doby by měly kvasinky začít působit. Díky nim nám těsto hezky nakyne. V další míse smíchejte mouku a sůl a nalijte připravený kvásek.

Teď přichází náročnější část. Všechny ingredience včetně dvou lžic olivového oleje je potřeba zpracovat do hladkého těsta s elastickou strukturou. V případě, že se vám těsto příliš lepí na ruce, přidejte trochu více mouky. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím předehřejte troubu na teplotu cca 250 ° C.

V kuchyňském robotu rozmixujeme rajčata s olejem, oreganem, solí a kajenským pepřem. Mezitím vymažte čtyři plechy (velikost cca 20 cm x 28 cm) trochou olivového oleje. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na čtyři části. Jednu, kterou budete používat, dejte na dřevěný vál, ostatní schovejte zpátky do mísy pod utěrku. Na pomoučeném válu, rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá. Na pizzu rozetřete rajčatovou omáčku a posypte ji strouhanou mozzarellou. Takto hotovou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 7 až 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Pizzu před servírováním posypejte čerstvým oreganem nebo bazalkou.

Plněné cuketové květy

Delikátním předrkmem vašeho italského menu pak mohou být cuketové květy z vlastní zahrádky. Svůj osvědčený recept na ně nám představil René Vokurka, šéfkuchař Pizzerie Colosseum.

Pro 4 osoby

Ingredience:

Plněný cuketový květ podle Reného Vokurky
  • 4 cuketové květy
  • 120 g sýra ricotta (měkký tvarohový sýr)
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • piniové oříšky
  • sůl, pepř

Příprava:

Pinie osmažíme na pánvi. Smícháme dohromady ricottu s parmazánem a přidáme do ní pražené pinie. Osolíme a opepříme. Směsí naplníme cuketové květy a opatrně zavineme. Pečeme v troubě 10 minut při 180 stupních Celsia. Podáváme na šafránovém rizotu, nebo s fenyklovým salátkem s pomerančem.

Tiramisu

Tiramisu vzniklo v italské oblasti Toskánsko, odkud se dále rozšířilo do celého světa. Pokud chcete docílit opravdu italské chuti, investujte do kvalitního mascarpone a nesnažte se víno Marsala nahradit jinými. „Tento tradiční italský dezert ve volném překladu znamená ‚rozvesel mě’. Není vůbec divu. Díky přísadám a sýru mascarpone se řadí mezi nejtučnější dezerty vůbec,“ upozorňuje Michaela Chiappová v kuchařské show na TV Paprika.

Pro 6 až 8 osob

Ingredience:

Italské tiramisu
  • 3 středně velká bio vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 g sýra mascarpone
  • 2 až 3 lžíce kakaového prášku
  • 250 ml vína Marsala
  • 250 ml uvařené, zchlazené kávy espresso
  • 200 g italských cukrářských piškotů

Příprava:

Nejdříve si připravíme krém. Oddělte žloutky od bílků. Samotné žloutky vložte do mísy a zasypte je cukrem. Obě tyto ingredience rozmixujte do krémové a nadýchané pěny. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh. Rozmixovanou pěnu ze žloutků a cukru vmíchejte do sýra mascarpone a ve finále opatrně přidávejte vyšlehaný sníh, díky kterému bude hotový krém krásně nadýchaný.

Nyní si připravte skleničky, v kterých se bude dezert servírovat. Na dno sklenice navrstvěte cca 1,5 cm hotového krému, na který pokladete namočené cukrářské piškoty – nejdříve ve víně Marsala, poté ve vychladlé kávě. Piškoty nesmí absorbovat příliš tekutiny, jinak bude výsledný dezert příliš rozmáčený. Nakonec hotovou vrstvu poprašte kakaovým práškem.

Tento postup vrstvení opakujte ještě čtyřikrát. Skončete s vrstvou krému, který ve finále poprašte větší vrstvou kakaového prášku. Výsledný dezert nechte odležet v lednici nejlépe přes noc.

Italské masové koule s kukuřičnou kaší

Téměř každá italská rodina má svůj vlastní rodinný recept z různých ingrediencí. Podle tradičních receptů se do těsta přidává oblíbený sýr parmazán, který hotovým masovým koulím dodává tu správnou vytříbenou chuť. Vyzkoušejte rodinný recept sester Chiappových z televizního pořadu Prostě Italské, které je podávají s Italy oblíbenou kukuřičnou kaší a rajčatovou omáčkou.

Pro 4 až 6 osob

Směs na koule:

Masové koule s kukuřičnou kaší
  • 500 g italských klobás
  • 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku – jemně nasekaný
  • 100 g strouhanky
  • 2 střední vejce
  • hrst nasekané petrželky
  • 1 lžička mletého fenyklu
  • 1 lžička soli
  • 1⁄2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • olivový olej

Kukuřičná kaše:

  • 200 g polenty
  • malý kousek másla
  • 800 ml studené vody
  • 2 hrsti strouhaného parmezánu
  • sůl k dochucení

Omáčka:

  • 2 nahrubo nakrájené červené papriky
  • 4 středně velká rajčata, rozpůlená
  • 1 celá palička česneku
  • 1 podélně rozpůlená chilli paprička
  • pár snítek tymiánu
  • mořská sůl
  • pepř
  • olivový olej

Příprava:

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 ° C. Vložte na plech nakrájené červené papriky, rozpůlená rajčata, česnek, chilli, dochuťte solí a pepřem a pokapejte olivovým olejem. Vložte do rozehřáté trouby a pečte 15 až 20 minut. Upečenou zeleninu vhoďte do mixéru a rozmixujte. Popřípadě ještě dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

Do vedlejší mísy vložte všechny ingredience na karbanátky kromě oleje a důkladně je promíchejte, aby se všechny složky směsi pořádně promíchaly. Nyní začněte tvořit masové koule ve velikosti většího vlašského ořechu. Na pánvi rozehřejte olej, do kterého masové koule vkládejte. Nezapomeňte je pravidelně otáčet, aby se po celém povrchu dostatečně propekly. Až masové koule ze všech stran zezlátnou, vyndejte je z pánve na ubrousek, kterým vysajete přebytečný tuk.

Nakonec vložte polentu spolu s vodou do většího hrnce, přidejte kousek másla a přiveďte vše k varu. Po celou dobu polentu v hrnci míchejte, aby hmota nezhrudkovatěla. Ve finále přidejte do polenty parmazán a případně dochuťte solí.

Ještě teplé masové koule podávejte společně s omáčkou s polentovou kaší posypané hoblinkami parmazánu a zakápnuté olivovým olejem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.