Přestože sama kávu nepije, pokouší se její pověst očistit, informuje zpravodajský server BBC News.
Pro to, aby si milovníci kávy mohli bez obav a pravidelně vychutnávat své šálky, existují podle Trombettiové pádné vědecké argumenty. Káva může člověku prospět, říká a dodává, že čím je silnější, tím lépe.
Trombettiová sama přiznává, že kávu nesnáší, ale svá doporučení podpírá řadou vědecky platných faktů. Káva obsahuje kyselinu tříslovou a antioxidanty, které jsou dobré na srdce a cévy, říká expertka.
Pomáhá i při bolestech hlavy, prospívá játrům a je preventivním prostředkem před vznikem cirhózy a žlučových kamenů. Kofein v kávě může snížit také riziko astmatických záchvatů.
Výsledky výzkumu, které uvádí British Medical Journal, dokazují, že člověk, který vypije čtyři nebo více šálků denně, má o 45% nižší riziko, že se mu vytvoří žlučníkové kameny, než ten, který nepije kávu pravidelně.
Pijáci kávy jsou však vystaveni i jistým rizikům. Pití kávy pomáhá zabránit tvorbě kamenů, v případě, že už jsou ve žlučníku přítomny, ale naopak zintenzivňuje pocit bolesti.
Jiné vědecké studie zase varují, že káva není pro každého. Její větší množství může zvyšovat nervozitu, vyústit v rychlou srdeční příhodu nebo způsobit třes rukou.
Těhotným ženám, pacientům se srdečními chorobami a lidem se žaludečními vředy je obvykle doporučováno, aby se kávě vyhýbali. I Trombettiová říká, že nikdo by neměl vypít víc než tři šálky denně.
Káva je tak oblíbená zejména dík vysoké koncentraci kofeinu. Ten pozitivně stimuluje srdeční činnost a centrální nervový systém, funguje také jako prostředek ke krátkodobému zvýšení krevního tlaku.
Káva však není jediným běžně dostupným nápojem, který kofein obsahuje. V jednom šálku kávy espresso může být 97-125mg, čaj v průměru obsahuje 15-15mg na hrnek, kakao 10-17mg, stejné množství koly 43-35mg. V tabulce čokolády může být přítomno 60-70mg.