Doporučujeme

Kořeněné kuře v jogurtu

Kořeněné kuře v jogurtu | foto: Isifa

Indické kari s kuřecím, vepřovým nebo jehněcím

  • 6
Pod názvem kari si představíme sáček s kořením. Ve skutečnosti se tak nazývá sama úprava jídla. Koření a omáčka jsou ale nutností.

Krevetové kari s brokolicí, ananasem a kešu

Pro 4 osoby

Příprava: 4-5 minut

* 300 g krevet
* 4 lžíce sezamového oleje
* 1 jarní cibule, pokrájená
* 4 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* 1 lžička koření garam masala
* 1/2 lžičky kayenského pepře
* 1/2 lžičky kurkumy
* 80 g kešu oříšků
* 2 kaffirové nebo bobkové listy
* 400 ml kokosového mléka
* 400-500 g brokolice
* 200 g ananasu
* šťáva z 1 citronu
* sůl

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej. Do rozpáleného oleje vsypeme jemně pokrájený česnek a cibuli a osmahneme dorůžova. Přidáme jemně usekané chilli papričky, garam masalu, kurkumu, polovinu rozdrcených nebo rozmixovaných kešu oříšků a několik minut mícháme a opékáme na mírném ohni dohněda.

2. Přidáme bobkový list, zalijeme kokosovým mlékem, odmícháme ode dna a vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Potom přidáme omyté růžičky brokolice a kousky ananasu, dolijeme trochou vody nebo ananasové šťávy a dále vaříme mírným varem asi 5-10 minut, dokud brokolice nezměkne, ale zůstane křupavá.

3. Nakonec přidáme očištěné krevety, dochutíme citronovou šťávou a solí a společně povaříme 2-5 minut, podle druhu krevet. Podáváme sypané nasucho opraženými zbylými kešu oříšky.

Co je kari a kde ho koupíte

Koření, které se pro přípravu pokrmů většinou používá, je v Evropě známé jako kari, v Indii se nazývá masala. Koupit se dá jako prášek nebo ve formě pasty, v Indii si ho často každý míchá sám podle své chuti. 

Směs na kari má mnoho variací. Nikdy nechybí kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr a skořice. Kombinací je mnoho. 

Koření kari koupíte nejen sáčkované v obchodech, kvalitnější bývá ve specializovaných obchodech s kořením. Zkuste např. Koření od Antonína v Plzni (www.koreni.cz) nebo prodejnu koření U Salvátora v Náprstkově ulici v Praze 1 či v Myslíkově č. 5 v obchodě s orientálními potravinami Farah. Mnoho druhů koření nabízí též brněnský obchod www.rojikovokoreni.cz

Jehněčí kari

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut/vaření 60-90 minut

* 500 g jehněčího
* 4 lžíce sezamového oleje
* 2 cibule
* 3 cm zázvoru
* 1 chilli
* 4 stroužky česneku
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1 lžíce ml. koriandru
* 1 lžička kayenského pepře
* 2 rajčata
* 4 brambory
* 100 g rozinek
* 2 lžíce mandlí
* 2 lžíce máty

1. Maso odblaníme a nakrájíme na kostky jako na guláš. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpálíme olej, vložíme maso a osmahneme ho ze všech stran. Přidáme cibuli a společně opékáme 10 minut, dokud maso a cibule nejsou zlatavě hnědé. Přidáme nastrouhaný zázvor, na jemné nudličky nakrájenou chilli papričku, česnek, zbývající koření a na mírném ohni opékáme, dokud se tuk neoddělí od masa, trvá to asi 1-2 minuty.

2. Zalijeme vodou, asi 5 cm nad maso, uvedeme do varu a dusíme na mírném ohni asi hodinu, dokud není maso skoro měkké. Přidáme rajčata, brambory, předem namočené rozinky a dále dusíme. Nakonec vmícháme drcenou mátu, podle chuti osolíme a necháme přejít mírným varem.

3. Necháme asi 10 minut odpočinout a podáváme posypané nasucho opraženými mandlemi.

Tip
Hotový pokrm při podávání lehce poprašte směsí koření garam masala, místo sezamového oleje použijte jiný kvalitní olej, nejlépe lisovaný za studena.

Kořeněné kuře v jogurtu

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut/vaření 25-30 minut

* 600 g kuřecích prsou
* 4 lžíce sezamového oleje
* 2 červené feferonky
* 1 červená paprika
* 4 větší cibule
* 1/2 česneku
* 2 cm zázvoru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky kayenského pepře
* 3 bobkové listy
* 3 lžičky sladké papriky
* 200 g jogurtu

1. Překrájené feferonky, papriku, 1 oloupanou cibuli, česnek, zázvor, kurkumu a kayenský pepř umixujeme na hladkou pastu. Kuřecí prsa nakrájíme šikmo na silnější plátky, obalíme v rozmixované směsi a necháme minimálně 2 hodiny uležet.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme zbylé cibule nakrájené na klínky a opékáme při vyšší teplotě, dokud nezačnou zlátnout, trvá to asi 5 minut. Opečenou cibuli přendáme na talíř a na oleji zprudka ze všech stran opečeme maso. Přidáme zbylou pastu a bobkový list a ještě chvíli na mírnějším ohni opékáme, nakonec poprášíme sladkou paprikou a promícháme.

3. Přidáme bílý jogurt, dolijeme trochou vody, aby maso bylo téměř potopené, osolíme a vaříme na velmi mírném ohni pod poklicí přibližně 15 minut. Stáhneme z ohně, dochutíme citronovou šťávou a necháme chvíli rozležet. Podáváme ozdobené natí mladé cibulky.

Tip
Podávejte se sladkým ovocným čatní a jasmínovou rýží nebo chlebovými plackami.

Hovězí kari s dýní a houbami

Pro 4-6 osob

Příprava: 24 hodin+vaření 1,5-2 hodiny

* 500 g hovězího
* 1 lžička anýzu, gar. masala
* 1/2 lžička kmínu, sladké papriky
*  1/4 lžičky kayenského pepře
* 2 lžičky kurkumy, koriandru
* 1 cibule
* 3 bobkové listy
* 1 lžička limetkové kůry
* 1 chilli papričky
* 400 ml kokosového mléka
* 300 g žampionů
* 300 g dýně

1. Hovězí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Umixujeme koriandr, anýz, kmín, kayenský pepř, kurkumu, garam masalu, česnek, cibuli a půl lžíce oleje na pastu. Nakrájené maso obalíme v připravené pastě a necháme několik hodin uležet, klidně i do druhého dne.

2. V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, vložíme naložené maso s pastou a opékáme asi 5 minut. Přidáme bobkový list, nastrouhanou citrusovou kůru, mletou papriku, osolíme, zalijeme trochou vody, aby bylo maso napůl potopené, a vaříme na velmi mírném ohni pod poklicí skoro doměkka. Až je maso téměř měkké, přidáme překrájené očištěné žampiony, nakrájenou dužinu dýně (bez papričku, kokosové mléko, zamícháme a vaříme pod poklicí mírným varem asi 20-30 minut.

3. Nakonec přidáme kapary, dochutíme solí, citrusovou šťávou a bazalkou a necháme chvíli rozležet.

Tip
Do kari můžete přidat ještě navíc malé tykvičky cuketky nebo lilek.

Květákové kari s mangem

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut/vaření 20-25 minut

* 2 lžičky semen koriandru
* 2 kardamomy
* 1 lžička kmínu
* 3 hřebíčky
* 1,5 lžičky mleté skořice
* 5 cm zázvoru
* špetka muškátového oříšku
* 1 chilli paprička
* 1 velká cibule
* 1 květák
* 1 mango
* 200 g hrášku

1. Koření podrtíme a rozmixujeme s oloupaným a nakrájeným zázvorem a kouskem dužiny manga na pastu, můžeme přidat i pár kapek vody. V kastrolu rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli nakrájenou na tenké klínky, po chvilce přidáme na tenké proužky nakrájenou chilli papričku bez semínek a opékáme celkem asi 5 minut.

2. Přidáme pastu a opékáme společně dalších 4-5 minut, dokud se neodděluje tuk. Občas zamícháme, aby se pasta nepřipálila. Zalijeme vodou, vsypeme malé růžičky květáku, osolíme a doplníme vodu tak, aby byl květák skoro potopený. Vaříme pod poklicí na mírném ohni a po 5 minutách přidáme na kousky nakrájenou dužinu z oloupaného manga a společně dovaříme doměkka.

3. Nakonec vsypeme hrášek, dosolíme a necháme přejít mírným varem. Podáváme posypané usekanými listy meduňky.

Tip
Při podávání můžete pokrm ještě posypat směsí koření garam masala a podávat místo meduňky s mátou.


  • Vybrali jsme pro Vás