Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Indické kari s kuřecím, vepřovým nebo jehněcím

  0:36aktualizováno  0:36
Pod názvem kari si představíme sáček s kořením. Ve skutečnosti se tak nazývá sama úprava jídla. Koření a omáčka jsou ale nutností.

Kořeněné kuře v jogurtu | foto: Isifa

Krevetové kari s brokolicí, ananasem a kešu

Pro 4 osoby

Příprava: 4-5 minut

* 300 g krevet
* 4 lžíce sezamového oleje
* 1 jarní cibule, pokrájená
* 4 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* 1 lžička koření garam masala
* 1/2 lžičky kayenského pepře
* 1/2 lžičky kurkumy
* 80 g kešu oříšků
* 2 kaffirové nebo bobkové listy
* 400 ml kokosového mléka
* 400-500 g brokolice
* 200 g ananasu
* šťáva z 1 citronu
* sůl

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej. Do rozpáleného oleje vsypeme jemně pokrájený česnek a cibuli a osmahneme dorůžova. Přidáme jemně usekané chilli papričky, garam masalu, kurkumu, polovinu rozdrcených nebo rozmixovaných kešu oříšků a několik minut mícháme a opékáme na mírném ohni dohněda.

2. Přidáme bobkový list, zalijeme kokosovým mlékem, odmícháme ode dna a vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Potom přidáme omyté růžičky brokolice a kousky ananasu, dolijeme trochou vody nebo ananasové šťávy a dále vaříme mírným varem asi 5-10 minut, dokud brokolice nezměkne, ale zůstane křupavá.

3. Nakonec přidáme očištěné krevety, dochutíme citronovou šťávou a solí a společně povaříme 2-5 minut, podle druhu krevet. Podáváme sypané nasucho opraženými zbylými kešu oříšky.

Co je kari a kde ho koupíte

Koření, které se pro přípravu pokrmů většinou používá, je v Evropě známé jako kari, v Indii se nazývá masala. Koupit se dá jako prášek nebo ve formě pasty, v Indii si ho často každý míchá sám podle své chuti. 

Směs na kari má mnoho variací. Nikdy nechybí kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr a skořice. Kombinací je mnoho. 

Koření kari koupíte nejen sáčkované v obchodech, kvalitnější bývá ve specializovaných obchodech s kořením. Zkuste např. Koření od Antonína v Plzni (www.koreni.cz) nebo prodejnu koření U Salvátora v Náprstkově ulici v Praze 1 či v Myslíkově č. 5 v obchodě s orientálními potravinami Farah. Mnoho druhů koření nabízí též brněnský obchod www.rojikovokoreni.cz

Jehněčí kari

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut/vaření 60-90 minut

* 500 g jehněčího
* 4 lžíce sezamového oleje
* 2 cibule
* 3 cm zázvoru
* 1 chilli
* 4 stroužky česneku
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1 lžíce ml. koriandru
* 1 lžička kayenského pepře
* 2 rajčata
* 4 brambory
* 100 g rozinek
* 2 lžíce mandlí
* 2 lžíce máty

1. Maso odblaníme a nakrájíme na kostky jako na guláš. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpálíme olej, vložíme maso a osmahneme ho ze všech stran. Přidáme cibuli a společně opékáme 10 minut, dokud maso a cibule nejsou zlatavě hnědé. Přidáme nastrouhaný zázvor, na jemné nudličky nakrájenou chilli papričku, česnek, zbývající koření a na mírném ohni opékáme, dokud se tuk neoddělí od masa, trvá to asi 1-2 minuty.

2. Zalijeme vodou, asi 5 cm nad maso, uvedeme do varu a dusíme na mírném ohni asi hodinu, dokud není maso skoro měkké. Přidáme rajčata, brambory, předem namočené rozinky a dále dusíme. Nakonec vmícháme drcenou mátu, podle chuti osolíme a necháme přejít mírným varem.

3. Necháme asi 10 minut odpočinout a podáváme posypané nasucho opraženými mandlemi.

Tip
Hotový pokrm při podávání lehce poprašte směsí koření garam masala, místo sezamového oleje použijte jiný kvalitní olej, nejlépe lisovaný za studena.

Kořeněné kuře v jogurtu

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut/vaření 25-30 minut

* 600 g kuřecích prsou
* 4 lžíce sezamového oleje
* 2 červené feferonky
* 1 červená paprika
* 4 větší cibule
* 1/2 česneku
* 2 cm zázvoru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky kayenského pepře
* 3 bobkové listy
* 3 lžičky sladké papriky
* 200 g jogurtu

1. Překrájené feferonky, papriku, 1 oloupanou cibuli, česnek, zázvor, kurkumu a kayenský pepř umixujeme na hladkou pastu. Kuřecí prsa nakrájíme šikmo na silnější plátky, obalíme v rozmixované směsi a necháme minimálně 2 hodiny uležet.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme zbylé cibule nakrájené na klínky a opékáme při vyšší teplotě, dokud nezačnou zlátnout, trvá to asi 5 minut. Opečenou cibuli přendáme na talíř a na oleji zprudka ze všech stran opečeme maso. Přidáme zbylou pastu a bobkový list a ještě chvíli na mírnějším ohni opékáme, nakonec poprášíme sladkou paprikou a promícháme.

3. Přidáme bílý jogurt, dolijeme trochou vody, aby maso bylo téměř potopené, osolíme a vaříme na velmi mírném ohni pod poklicí přibližně 15 minut. Stáhneme z ohně, dochutíme citronovou šťávou a necháme chvíli rozležet. Podáváme ozdobené natí mladé cibulky.

Tip
Podávejte se sladkým ovocným čatní a jasmínovou rýží nebo chlebovými plackami.

Hovězí kari s dýní a houbami

Pro 4-6 osob

Příprava: 24 hodin+vaření 1,5-2 hodiny

* 500 g hovězího
* 1 lžička anýzu, gar. masala
* 1/2 lžička kmínu, sladké papriky
*  1/4 lžičky kayenského pepře
* 2 lžičky kurkumy, koriandru
* 1 cibule
* 3 bobkové listy
* 1 lžička limetkové kůry
* 1 chilli papričky
* 400 ml kokosového mléka
* 300 g žampionů
* 300 g dýně

1. Hovězí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Umixujeme koriandr, anýz, kmín, kayenský pepř, kurkumu, garam masalu, česnek, cibuli a půl lžíce oleje na pastu. Nakrájené maso obalíme v připravené pastě a necháme několik hodin uležet, klidně i do druhého dne.

2. V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, vložíme naložené maso s pastou a opékáme asi 5 minut. Přidáme bobkový list, nastrouhanou citrusovou kůru, mletou papriku, osolíme, zalijeme trochou vody, aby bylo maso napůl potopené, a vaříme na velmi mírném ohni pod poklicí skoro doměkka. Až je maso téměř měkké, přidáme překrájené očištěné žampiony, nakrájenou dužinu dýně (bez papričku, kokosové mléko, zamícháme a vaříme pod poklicí mírným varem asi 20-30 minut.

3. Nakonec přidáme kapary, dochutíme solí, citrusovou šťávou a bazalkou a necháme chvíli rozležet.

Tip
Do kari můžete přidat ještě navíc malé tykvičky cuketky nebo lilek.

Květákové kari s mangem

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut/vaření 20-25 minut

* 2 lžičky semen koriandru
* 2 kardamomy
* 1 lžička kmínu
* 3 hřebíčky
* 1,5 lžičky mleté skořice
* 5 cm zázvoru
* špetka muškátového oříšku
* 1 chilli paprička
* 1 velká cibule
* 1 květák
* 1 mango
* 200 g hrášku

1. Koření podrtíme a rozmixujeme s oloupaným a nakrájeným zázvorem a kouskem dužiny manga na pastu, můžeme přidat i pár kapek vody. V kastrolu rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli nakrájenou na tenké klínky, po chvilce přidáme na tenké proužky nakrájenou chilli papričku bez semínek a opékáme celkem asi 5 minut.

2. Přidáme pastu a opékáme společně dalších 4-5 minut, dokud se neodděluje tuk. Občas zamícháme, aby se pasta nepřipálila. Zalijeme vodou, vsypeme malé růžičky květáku, osolíme a doplníme vodu tak, aby byl květák skoro potopený. Vaříme pod poklicí na mírném ohni a po 5 minutách přidáme na kousky nakrájenou dužinu z oloupaného manga a společně dovaříme doměkka.

3. Nakonec vsypeme hrášek, dosolíme a necháme přejít mírným varem. Podáváme posypané usekanými listy meduňky.

Tip
Při podávání můžete pokrm ještě posypat směsí koření garam masala a podávat místo meduňky s mátou.

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.