Doporučujeme

Garam masala s rýží, placky čapátí a ananasové čatní

Garam masala s rýží, placky čapátí a ananasové čatní | foto: Bílé plus

Báječnou indickou hostinu snadno zvládnete doma. I s plackami čapátí

  • 27
V horkých letních dnech můžete s důvěrou sáhnout po indické kuchyni, která vás zasytí a ještě osvěží skvělými kombinacemi chutí. Doma nebo při kempování udělejte chlebové placky čapátí, jejichž zábavná výroba zabere pár minut. Jak na ně i zbytek indického menu, ukázal Michal Nikodém z bistra Ola Kala.

Chlebové placky čapátí

Na 8 – 12 placek (dle velikosti):

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g vody
  • lžička ghí (lze případně nahradit přepuštěným máslem)

Postup:

  1. Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout.
  2. Z těsta vytvořte kuličky přibližně 2 až 4 cm veliké a vyválejte je na placky o dvanácti až dvaceti centimetrech v průměru (podle toho, na jak velkém ohni či hořáku budete placky péct) a tloušťce dvou milimetrů.
  3. Nechte z obou stran osušit nasucho na pánvi.
  4. Poté položte nad oheň nebo hořák a počkejte, až se placka  „nafoukne“ nad plamenem.
  5. Sundejte ji a podle chuti potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem smíchaným s utřeným česnekem.

Fotogalerie

Placky se vyválejí na centimetrovou šířku
Placky vysušte na suché pánvi
Pokud nemáte po ruce otevřený oheň, můžete placky upéct třeba na plynovém hořáku
Pečení placek čapátí - když se nafouknou, jsou hotové

Zobrazit fotogalerii

Vepřová panenka s kořením garam masala

Ingredience na 4 porce:

  • 2 lžíce garam masala
  • 1,5 lžičky soli
  • 600 g vepřové panenky nakrájené na 2 cm kostky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 4+2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule nakrájená najemno
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • špetka chilli
  • 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
  • 200 ml kokosového mléka
  • čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Postup:

  1. Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli tak, aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, v tom případě ale nesolit, maso by pustilo šťávu.
  2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi, na středním plamenu rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a restuje asi 10 minut do světlehnědé barvy. Snižte plamen a přidejte utřený česnek a zázvor. Pozvolna restujte asi minutu.
  4. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, dokud se neodpaří tekutina, přibližně 10 až 15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout.
  5. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží a/nebo plackami čapátí.

Mangové lassi (jogurtovy nápoj s ovocem)

Mangové lassi

Ingredience na 4 porce:

  • 250 ml bílého jogurt
  • 130 ml mléka
  • 200 g dužiny z manga
  • 4 lžičky cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamomu

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka na koktejl. Podáváme vychlazené.

Ananasové čatní

Potřebujete:

  • 2 kg čerstvého zralého ananasu
  • 3 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 200 ml ananasového džusu
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka soli
  • hrst opražených nasekaných ořechů (např. kešu, mandle)

Postup:

  1. Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty.
  2. Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a vmíchejte ořechy.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás