Chlebové placky čapátí
Na 8 – 12 placek (dle velikosti):
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g vody
- lžička ghí (lze případně nahradit přepuštěným máslem)
Postup:
- Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout.
- Z těsta vytvořte kuličky přibližně 2 až 4 cm veliké a vyválejte je na placky o dvanácti až dvaceti centimetrech v průměru (podle toho, na jak velkém ohni či hořáku budete placky péct) a tloušťce dvou milimetrů.
- Nechte z obou stran osušit nasucho na pánvi.
- Poté položte nad oheň nebo hořák a počkejte, až se placka „nafoukne“ nad plamenem.
- Sundejte ji a podle chuti potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem smíchaným s utřeným česnekem.
Vepřová panenka s kořením garam masala
Ingredience na 4 porce:
- 2 lžíce garam masala
- 1,5 lžičky soli
- 600 g vepřové panenky nakrájené na 2 cm kostky
- 200 ml bílého jogurtu
- 4+2 lžíce oleje
- 1 velká cibule nakrájená najemno
- 4 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- špetka chilli
- 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
- 200 ml kokosového mléka
- čerstvé mátové nebo koriandrové lístky
Postup:
- Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli tak, aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, v tom případě ale nesolit, maso by pustilo šťávu.
- Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
- Na stejné pánvi, na středním plamenu rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a restuje asi 10 minut do světlehnědé barvy. Snižte plamen a přidejte utřený česnek a zázvor. Pozvolna restujte asi minutu.
- Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, dokud se neodpaří tekutina, přibližně 10 až 15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout.
- Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží a/nebo plackami čapátí.
Mangové lassi (jogurtovy nápoj s ovocem)
Ingredience na 4 porce:
- 250 ml bílého jogurt
- 130 ml mléka
- 200 g dužiny z manga
- 4 lžičky cukru
- špetka soli
- špetka mletého kardamomu
Postup:
Všechny ingredience rozmixujeme dohladka na koktejl. Podáváme vychlazené.
Ananasové čatní
Potřebujete:
- 2 kg čerstvého zralého ananasu
- 3 lžíce oleje nebo ghí
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 200 ml ananasového džusu
- 4 lžíce cukru
- 1 lžička římského kmínu
- špetka soli
- hrst opražených nasekaných ořechů (např. kešu, mandle)
Postup:
- Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty.
- Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a vmíchejte ořechy.