Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Báječnou indickou hostinu snadno zvládnete doma. I s plackami čapátí

  0:43aktualizováno  0:43
V horkých letních dnech můžete s důvěrou sáhnout po indické kuchyni, která vás zasytí a ještě osvěží skvělými kombinacemi chutí. Doma nebo při kempování udělejte chlebové placky čapátí, jejichž zábavná výroba zabere pár minut. Jak na ně i zbytek indického menu, ukázal Michal Nikodém z bistra Ola Kala.

Garam masala s rýží, placky čapátí a ananasové čatní | foto: Bílé plus

Chlebové placky čapátí

Na 8 – 12 placek (dle velikosti):

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g vody
  • lžička ghí (lze případně nahradit přepuštěným máslem)

Postup:

  1. Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout.
  2. Z těsta vytvořte kuličky přibližně 2 až 4 cm veliké a vyválejte je na placky o dvanácti až dvaceti centimetrech v průměru (podle toho, na jak velkém ohni či hořáku budete placky péct) a tloušťce dvou milimetrů.
  3. Nechte z obou stran osušit nasucho na pánvi.
  4. Poté položte nad oheň nebo hořák a počkejte, až se placka  „nafoukne“ nad plamenem.
  5. Sundejte ji a podle chuti potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem smíchaným s utřeným česnekem.

Fotogalerie

Placky se vyválejí na centimetrovou šířku
Placky vysušte na suché pánvi
Pokud nemáte po ruce otevřený oheň, můžete placky upéct třeba na plynovém hořáku
Pečení placek čapátí - když se nafouknou, jsou hotové

Zobrazit fotogalerii

Vepřová panenka s kořením garam masala

Ingredience na 4 porce:

  • 2 lžíce garam masala
  • 1,5 lžičky soli
  • 600 g vepřové panenky nakrájené na 2 cm kostky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 4+2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule nakrájená najemno
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • špetka chilli
  • 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
  • 200 ml kokosového mléka
  • čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Postup:

  1. Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli tak, aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, v tom případě ale nesolit, maso by pustilo šťávu.
  2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi, na středním plamenu rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a restuje asi 10 minut do světlehnědé barvy. Snižte plamen a přidejte utřený česnek a zázvor. Pozvolna restujte asi minutu.
  4. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, dokud se neodpaří tekutina, přibližně 10 až 15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout.
  5. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží a/nebo plackami čapátí.

Mangové lassi (jogurtovy nápoj s ovocem)

Mangové lassi

Ingredience na 4 porce:

  • 250 ml bílého jogurt
  • 130 ml mléka
  • 200 g dužiny z manga
  • 4 lžičky cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamomu

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka na koktejl. Podáváme vychlazené.

Ananasové čatní

Potřebujete:

  • 2 kg čerstvého zralého ananasu
  • 3 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 200 ml ananasového džusu
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka soli
  • hrst opražených nasekaných ořechů (např. kešu, mandle)

Postup:

  1. Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty.
  2. Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a vmíchejte ořechy.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Ivana Zemanová: Kadeřník a vizážista se hodí, oblečení si vybírám sama

Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová

Jako první dáma mluvila Ivana Zemanová s novináři málo. Kdyby se Miloš Zeman stal znovu prezidentem, chtěla by to...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Arome.cz Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...

Najdete na iDNES.cz