Pikantní salát z karotkových spirál a kuřete
Ingredience:
- 4 silné karotky
- 1 bio citron
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru (asi 1 cm)
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 400 g kuřecích prsou
- sůl a mletý černý pepř
- 1 hrst směsi dýňových a sezamových semínek
- výhonky ředkve, listy petržele a máty na ozdobení
Pracovní postup:
- Karotky oškrábeme a pomocí spiralizéru nakrouháme na dlouhé nudličky. Citron omyjeme, osušíme a ostrouháme asi lžičku žluté kůry. Pak z citronu vymačkáme šťávu. Česnek a zázvor oloupeme - česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme.
- V misce smícháme citronovou kůru, 1 lžíci citronové šťávy, prolisovaný česnek, 1 lžičku zázvoru, 1 lžíci oleje, rybí a chilli omáčku. Do tohoto dresinku vložíme karotku, promícháme a necháme krátce rozležet.
- Kuřecí maso omyjeme a osušíme, pak je osolíme, opepříme a nakrájíme na kousky. V pánvi zahřejeme zbylý olej a kousky masa v něm zprudka opečeme. Marinovanou karotku rozdělíme na talíře a doplníme kousky kuřete. Vše posypeme semínky a bylinkami.
Ředkvičkovo-křenová pomazánka
Ingredience:
- 1 svazek ředkviček + na ozdobu
- 1 jarní cibulka
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 30 g másla
- 50 g nastrouhaného křenu
- sůl a mletý černý pepř
- 2 stroužky česneku
- 4 malé bagetky
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvá řeřicha na posypání
Pracovní postup:
- Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a nasekáme na drobná kolečka. V menší míse smícháme třetinu tvarohu se změklým máslem a postupně zapracujeme zbylý tvaroh. Přidáme ředkvičky, nastrouhaný křen, cibulku, pepř a prolisovaný česnek smíchaný se solí.
- Bagetky rozkrájíme na poloviny, potřeme olejem, rozložíme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme dokřupava.
- Pečivo necháme krátce zchladnout, potřeme připravenou pomazánkou, poklademe plátky ředkviček a posypeme řeřichou.
Carpaccio z červené řepy
Ingredience:
- 300 g červené řepy
- sůl
- 100 ml octa
- 100 g cukru krystal
- 4 vejce
- 50 ml olivového panenského oleje
- 25 ml bílého vinného octa
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 stroužek česneku
- 125 g rukoly
- 50 g výhonků vojtěšky
Pracovní postup:
- V hrnci svaříme litr vody s 2 lžícemi soli, octem a cukrem. Do vody vložíme omyté řepy a vaříme do poloměkka. Pak vyjmeme a necháme vystydnout.
- Mezitím vložíme vejce do osolené vroucí vody a vaříme 4 minuty naměkko. Pak je zchladíme ve studené vodě.
- V misce smícháme olivový olej s octem a jemně nasekanou petrželkou a prolisovaným česnekem, lehce osolíme a opepříme.
- Vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Plátky rozložíme vějířovitě na talíře a lehce potřeme připraveným dresinkem.
- Omytou a okapanou rukolu a výhonky z vojtěšky promícháme se zbylým dresinkem. Salát rozdělíme na střed talířů na plátky řepy. Na salát položíme oloupané vajíčko, které před podáváním lehce natrhneme, aby žloutek vytekl na salát. Podáváme s bagetou.
Asijská kuřecí polévka se zázvorem
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsíček
- 1 cibule
- 50 g zázvoru
- 50 ml sójové omáčky
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- sůl
- 200 g čínského zelí
- 200 g špenátu
- 2 jarní cibulky
- čerstvý koriandr
- 1 chilli paprička
Pracovní postup:
- Očištěná a omytá kuřecí prsíčka vložíme do hrnce s litrem a půl studené vody. Přidáme cibuli ve slupce rozříznutou na půlku, zázvor nakrájený na tenké plátky, sójovou omáčku, sezamový olej a přivedeme k varu.
- Polévku vaříme na mírném plameni hodinu a půl. Během varu sbíráme z povrchu pěnu. Hotovou polévku přecedíme přes síto. Maso natrháme na tenké proužky.
- Přecezený vývar přivedeme k varu, ochutíme solí a přidáme čínské zelí, špenát, nudličky masa a vaříme 5 minut. Polévku rozdělíme do misek, ozdobíme nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a přidáme podle chuti chilli papričku nakrájenou na tenké plátky.