Doporučujeme

Pikantní salát z karotkových spirál a kuřete

Pikantní salát z karotkových spirál a kuřete | foto: Kulinární studio MAFRA

Ředkvičková pomazánka, řepné carpaccio a další recepty pro lepší imunitu

  • 0
Počasí si s námi hraje, chvíli je zima a pak teplo. Náš zmatený organismus se jen stěží brání útokům virů, bakterií a dalších nájezdníků. Zkuste pomoci svému tělu tuto bitvu vyhrát. Dejte mu zdravou munici v podobě menu nabitého vitaminy a životabudiči, jako je zázvor, česnek a chilli.
Pikantní salát z karotkových spirál a kuřete

Pikantní salát z karotkových spirál a kuřete

Ingredience:

  • 4 silné karotky
  • 1 bio citron
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 1 cm)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 400 g kuřecích prsou
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 hrst směsi dýňových a sezamových semínek
  • výhonky ředkve, listy petržele a máty na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Karotky oškrábeme a pomocí spiralizéru nakrouháme na dlouhé nudličky. Citron omyjeme, osušíme a ostrouháme asi lžičku žluté kůry. Pak z citronu vymačkáme šťávu. Česnek a zázvor oloupeme - česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme.
  2. V misce smícháme citronovou kůru, 1 lžíci citronové šťávy, prolisovaný česnek, 1 lžičku zázvoru, 1 lžíci oleje, rybí a chilli omáčku. Do tohoto dresinku vložíme karotku, promícháme a necháme krátce rozležet.
  3. Kuřecí maso omyjeme a osušíme, pak je osolíme, opepříme a nakrájíme na kousky. V pánvi zahřejeme zbylý olej a kousky masa v něm zprudka opečeme. Marinovanou karotku rozdělíme na talíře a doplníme kousky kuřete. Vše posypeme semínky a bylinkami.
Ředkvičkovo-křenová pomazánka

Ředkvičkovo-křenová pomazánka

Ingredience:

  • 1 svazek ředkviček + na ozdobu
  • 1 jarní cibulka
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 30 g másla
  • 50 g nastrouhaného křenu
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 4 malé bagetky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvá řeřicha na posypání

Pracovní postup:

  1. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a nasekáme na drobná kolečka. V menší míse smícháme třetinu tvarohu se změklým máslem a postupně zapracujeme zbylý tvaroh. Přidáme ředkvičky, nastrouhaný křen, cibulku, pepř a prolisovaný česnek smíchaný se solí.
  2. Bagetky rozkrájíme na poloviny, potřeme olejem, rozložíme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme dokřupava.
  3. Pečivo necháme krátce zchladnout, potřeme připravenou pomazánkou, poklademe plátky ředkviček a posypeme řeřichou.
Carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy

Ingredience:

  • 300 g červené řepy
  • sůl
  • 100 ml octa
  • 100 g cukru krystal
  • 4 vejce
  • 50 ml olivového panenského oleje
  • 25 ml bílého vinného octa
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 125 g rukoly
  • 50 g výhonků vojtěšky

Pracovní postup:

  1. V hrnci svaříme litr vody s 2 lžícemi soli, octem a cukrem. Do vody vložíme omyté řepy a vaříme do poloměkka. Pak vyjmeme a necháme vystydnout.
  2. Mezitím vložíme vejce do osolené vroucí vody a vaříme 4 minuty naměkko. Pak je zchladíme ve studené vodě.
  3. V misce smícháme olivový olej s octem a jemně nasekanou petrželkou a prolisovaným česnekem, lehce osolíme a opepříme.
  4. Vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Plátky rozložíme vějířovitě na talíře a lehce potřeme připraveným dresinkem.
  5. Omytou a okapanou rukolu a výhonky z vojtěšky promícháme se zbylým dresinkem. Salát rozdělíme na střed talířů na plátky řepy. Na salát položíme oloupané vajíčko, které před podáváním lehce natrhneme, aby žloutek vytekl na salát. Podáváme s bagetou.
Asijská kuřecí polévka se zázvorem

Asijská kuřecí polévka se zázvorem

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 1 cibule
  • 50 g zázvoru
  • 50 ml sójové omáčky
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • sůl
  • 200 g čínského zelí
  • 200 g špenátu
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvý koriandr
  • 1 chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Očištěná a omytá kuřecí prsíčka vložíme do hrnce s litrem a půl studené vody. Přidáme cibuli ve slupce rozříznutou na půlku, zázvor nakrájený na tenké plátky, sójovou omáčku, sezamový olej a přivedeme k varu.
  2. Polévku vaříme na mírném plameni hodinu a půl. Během varu sbíráme z povrchu pěnu. Hotovou polévku přecedíme přes síto. Maso natrháme na tenké proužky.
  3. Přecezený vývar přivedeme k varu, ochutíme solí a přidáme čínské zelí, špenát, nudličky masa a vaříme 5 minut. Polévku rozdělíme do misek, ozdobíme nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a přidáme podle chuti chilli papričku nakrájenou na tenké plátky.

  • Vybrali jsme pro Vás