Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Imunita na talíři. Omeleta, polévka i salát s hlívou ústřičnou

  0:19aktualizováno  0:19
Tato zdravá houba se cení nejen jako přírodní posilovač imunity, ale také jako lahodná surovina do kuchyně. Vyzkoušejte tři recepty z hlívy ústřičné připravené výživovou poradkyní Janou Vašákovou.

Hlíva ústřičná | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Ročně se hlívy ústřičné vypěstuje až 2,5 milionu tun, takže je třetí nejčastěji zpracovávanou houbou na světě, hned po žampionech a houbě shitaké.

Hlíva ústřičná obsahuje:

  • vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K
  • železo, fosfor, sodík, zinek, selen, bor a jód
  • betaglukany, bílkoviny a enzymy

Hlívu ústřičnou byste měli zařadit do svého jídelníčku, protože dodá pokrmům zajímavý šmrnc, ale také má pozitivní vliv na vaše zdraví.

Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, zlepšuje peristaltiku střev a urychluje metabolismus, zpomaluje příznaky stárnutí, působí proti ekzémům, bradavicím apod.

Její využití v kuchyni je snadné, stačí ji jen omýt a nakrájet. Nemusí se loupat, jako třeba žampiony. Tak dobrou chuť.

Omeleta s hlívou ústřičnou

Omeleta s hlívou ústřičnou

Na 1 omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička jemně namleté celozrnné mouky
  • 50 g hlívy ústřičné
  • červená cibule
  • sůl, pepř a čerstvá petrželka
  • trošku oleje na vymazání pánve

1. Vejce ušleháme společně s moukou, solí a pepřem. Rozehřejeme pánev potřenou troškou oleje a vlijeme na ni připravenou směs na omeletu.
2. Posypeme na nudličky nakrájenou hlívou ústřičnou, červenou cibulí a ozdobíme čerstvou petrželkou. Necháme zlehka propéct, odstavíme a podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Omeleta bude jemnější, když do ní přidáte 1 lžíci bílého jogurtu.

Zeleninový salát s hlívou ústřičnou

Salát s hlívou ústřičnou

Na 1 porci:

  • 50 - 100 g hlívy ústřičné
  • 150 g ledového salátu
  • 1 - 2 rajčata, 1 žlutá paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř a čerstvá bazalka

1. Na olivovém oleji restujeme cibulku s hlívou ústřičnou po dobu 2 až 3 minut. Do větší misky natrháme ledový salát, nakrájíme rajčata a papriku.
2. Vmícháme orestovanou hlívu, dochutíme troškou soli, pepře a čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Salát můžete dochutit octem balsamico.

Gulášová polévka z hlívy ústřičné

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Na 4 porce:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 lžička řepkového oleje
  • sůl, pepř, kmín, tymián a sladká paprika

1. Na trošce řepkového oleje orestujeme nasekanou cibulku a přidáme na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou.
2. Dusíme asi 5 minut, poté zasypeme sladkou paprikou, přidáme tymián, kmín a podlijeme 1,5 l vody nebo zeleninovým vývarem.
3. Vaříme doměkka, asi 25 minut, a poté dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Podáváme samotné nebo s celozrnným pečivem.

Tip: Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.