Matematička umí ideální palačinku: 100- [10L- 7F+C(k-C)+ T(m-T)]/(S-E)

  16:30aktualizováno  16:30
Obě dcery 34leté Ruth Faircloughové, která vyučuje matematiku na wolverhamptonské univerzitě v Anglii, milují palačinky. Díky tomu se jejich máma v přípravě oblíbené svačinky dopracovala k ideální verzi a recept vyjádřila pomocí proměnných a čísel.

Těsto nemůže být moc vodnaté - to se pak placka rozpadá na kousky, ani v něm nesmí být žádné hrudky. | foto: Prima Family

Doktorka Faircloughová přišla s tím, že stejně jako chutné těsto je důležitá také teplota pánve. "V první řadě musíte rozehřát na pánvi olej a teprve když začne lehce kouřit, můžete nalít směs," říká matematička.

Těsto podle ní nemůže být moc vodnaté, to se pak placka rozpadá na kousky, ani v něm nesmí být žádné hrudky. "Směs by měla 20 minut stát, aby měla mouka čas se vstřebat do mléka. Těsto má správnou konzistenci, pokud ze zvednuté lžíce jen lehce stéká," tvrdí a přidává svou radu na dochucení: "Palačinku podávejte vařící mimo pánev, s cukrem a citrónem."

Vzorec pro ideální palačinku vypadá podle matematičky Ruth takto: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E). Čím více se pak výsledek blíží hodnotě 100, tím je palačinka lepší (více zde).

L zastupuje počet bublin v litém těstě (0)
F je počtem obrácení palačinky (100)
C se rovná konzistenci těsta (10)
k je ideální konzistencí těsta (5)
T je teplota pánve (375 Fahrenheitů, 191 stupňů Celsia)
m je ideální teplota pánve (377 Fahrenheitů, 192 stupňů Celsia)
S je čas odpočinku těsta před smažením (30 vteřin)
E je čas odležení palačinky před konzumací (0 vteřin)

Autor:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Život Livie Klausové ovlivnil pobyt v dětském domově i smrt otce

Livia Klausová se svým manželem Václavem Klausem

Zatímco Václav Klaus byl jako prezident jedněmi obdivován a druhými nenáviděn, jeho žena Livia takto veřejnost...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Co když vás auto nechá ve štychu? Nepodceňujte rozsah asistenčních služeb
Co když vás auto nechá ve štychu? Nepodceňujte rozsah asistenčních služeb

Myslíte si, že základní asistenční služby obsažené v povinném ručení nebo v havarijním pojištění opravdu stačí? Každý vám říká, kam máte volat v případě nepojízdného vozidla, ale nikdo zřetelně nevysvětlí, jak vám v dané situaci pomůže vaše pojišťovna.

Najdete na iDNES.cz