Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou

  5:02aktualizováno  5:02
Mým kulinářským vrcholem jsou buřty na kečupu. Přesto, nebo právě proto, jsem zatoužila pokořit onen kuchařský Mount Everest a naučit se "to nej". Šéfredaktorka magazínu Ona Dnes popisuje, jak se naučila připravit svíčkovou.

Svíčková na smetaně | foto: Stockfood.cz

O pomoc jsem požádala Milku Volfovou, zkušenou kuchařku a foodstylistku, která spolupracuje s mnoha kulinářskými časopisy. 

Nákupu masa se zhostila právě Milka, protože já se zatím v řeznictví pohybuju jen ve frontě na uzeniny. Párek od šunky rozeznám bezpečně, zatímco u krvavých kusů masa neidentifikuji ani zvíře, ze kterého pocházejí, natož dotyčnou část jeho těla.

V dobrých rukou

Krásný špalík Milkou zakoupené svíčkové se mírumilovně rozvaluje na prkýnku, tváří se, že bude poslouchat a rád se promění v českou specialitu. Uvidíme, hochu.

Zatím se zaměřím na něco, co zvládám téměř dokonale: nastrouhám zeleninu. Když dojde na smažení zeleninových nudliček s cukrem, zaberu se do vyprávění o tom, jak jsem si jako malá sama doma vařila na plynovém sporáku karamel, a málem dojde na tragédii připálením. Zdá se, že vaření vyžaduje plné nasazení pozornosti.

A pak už to lítá. Maso zavázat provázkem, kladu pitomé otázky, jestli to mám šněrovat jako botu, nebo spíš motat jako obvaz na zvrtnutý kotník. Milka je hodná a trpělivě po mně to svíčkové miminko převine. Pomazávám maso hořčicí a začínám si připadat proklatě zručně. Smažení ale pro jistotu jen hlídám z pozice pozorovatelky, suroviny přece jen stály dost peněz. Když jde pekáček se zeleninou a slaninou obalenou svíčkovou do trouby, říkám si, děj se vůle Milky.

Následnou tříhodinovou přestávku hladce překleneme povídáním o všech společných známých. Těm, které to postihlo, bych se ráda omluvila za předlouhou škytavku.

Tak my už jdeme do finále

Hlavní práci odvedla trouba a zvládla to báječně. Maso voní jako blázen a já jdu mixovat zeleninu na omáčku.

Tyčový mixér je už od první mateřské dovolené můj věrný kamarád, takže nedojde k žádným nehodám, ani není nutné po mém vaření vymalovat. Zahušťovací akci s mlékem a moukou nechávám na Milce. Příliš to připomíná jíšku, tedy věc, na které totálně a absolutně ztroskotávám už léta.

Nastal čas ochutnávat. Je to dobrý! Je to dokonce výborný! Moje (tak trochu) první svíčková je na světě! A knedlíky sem netahejte, to je jiný příběh. Nemůžete po mně přece chtít, abych lezla hned na dva Mount Everesty naráz.

Svíčková podle Milky

Příprava: 20 minut + pečení 180 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg pravé svíčkové
* 2 střední cibule
* 3 větší mrkve
* 2 střední petržele
* 1 malý celer
* 1 citron
* 3 plátky slaniny
* 2 lžíce nakládaných brusinek
* 3 lžíce plnotučné hořčice
* 50 ml octa
* 25 g cukru
* 120 g másla
* 50 ml oleje
* snítku tymiánu
* 3 bobkové listy
* 8 kuliček nového koření
* sůl, pepř
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1-2 lžíce hladké mouky
* mléko nebo vývar na rozředění

Na ozdobu:
* brusinky
* šlehačka
* citron

1. Cibuli jemně nakrájejte, mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte polovinu oleje s třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu.
2. Po asi 4 minutách směs zasypejte cukrem, promíchejte a cukr nechte lehce zkaramelizovat.
3. Směs zalijte octem a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody, přidejte bobkový list, tymián, nové koření a smažte ještě asi dvě minuty, aby se rozvinula vůně koření.
4. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby si při pečení uchovalo pěkný tvar. Pak ho ze všech stran rovnoměrně osolte, opepřete, potřete důkladně hořčicí a zprudka opečte na zbylém oleji a druhé třetině másla.
5. Do pekáčku vložte zeleninový základ, přidejte brusinky, které dodají omáčce výjimečnou chuť. Přidejte maso, které překryjete plátky slaniny, a na plátky nakrájený citron. Takto naloženou svíčkovou můžete nechat několik dní odležet v lednici.
6. Připravený základ vložte do předehřáté trouby asi na 130 °C a pozvolna pečte asi tři hodiny. V průběhu pečení můžete maso otáčet a základ lehce podlít vodou nebo vývarem.
7. Po upečení vyndejte maso a odstraňte provázek. Ze zeleninové směsi vyndejte citron a celá koření. Omáčku rozmixujte dohladka. V kastrolu přiveďte omáčku k varu a přilejte do ní smetanu prošlehanou s hladkou moukou a mlékem. Vše provařte. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla. Podle chuti omáčku osolte, opepřete, popřípadě okyselte citronovou šťávou. Můžete použít k dochucení i zakysanou smetanu.







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Grafton Recruitment Praha
KEY ACCOUNT MANAGER

Grafton Recruitment Praha
Olomoucký kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.