Grilování - (c) profimedia.cz/corbis

Grilování - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

I při dietě můžete grilovat

  • 4
Grilování se v posledních letech stalo velkou módou. Zároveň je to postrach lidí s přebytečnými kilogramy. Odvolávat se však při porušení diety na to, že "se grilovalo", je pouhá výmluva. Grilování a dietu lze totiž zkombinovat.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Ideální situace nastává, když jste sami hostiteli, takže výběr použitých surovin záleží na vás.

V první řadě musíte přemýšlet o výběru vhodné zeleniny na salát, který si dejte na úplném začátku společného večera.

Výběr masa: kuře nebo ryby 
Pak si připravte maso na grilování. Nejdietnější jsou kuřecí či krůtí prsa. Chutnají skvěle, zvláště jsou-li předem naložena do jogurtu, česneku nebo bylinkové marinády.

Výborně chutnají i grilované ryby, například makrely. V obchodech je teď slušná nabídka ryb určených přímo ke grilování.

Mezi jednotlivými masovými chody můžete grilovat zeleninu či houby - lilky, papriky, cukety, žampiony. Stačí je jen položit na rošt a po grilování potřít olivovým olejem (ochuťte ještě rozetřeným česnekem a bylinkami).

Nebudete-li jíst žádné tučné maso ani uzeniny, nebudete mít ani nutkání přikusovat pečivo. A to je základem úspěchu! 

Výběr pití: voda či suché víno 
Důležité je při grilování také hodně pít, abyste si uvědomili pocit sytosti dříve, než se přejíte. Ideální je samozřejmě obyčejná voda nebo minerálka. Z alkoholických nápojů si bez obav můžete dát suché bílé nebo červené víno. 

Vyhnout byste se rozhodně měli pivu, které má vysoký glykemický index. Zcela nevhodné jsou rovněž různé sladké míchané drinky. Takové nápoje mohou být výrazným zásahem do dietního jídelníčku. 

Pokud jste na grilování pozváni, můžete se s přáteli předem domluvit a vhodné potraviny si s sebou přinést. Je však možné, že podobné pojetí grilování bude sympatické i hostitelům, prostě zkusí zase něco jiného. Jedinou odlišností pak může být to, že ti, kteří nepotřebují zhubnout, se dojedí pečivem. 

Jídelníček pro dnešní den 

SNÍDANĚ: dýňová bulka s pomazánkou
1 dýňová bulka (50 g)
50 g šunky 
30 g tvarohu 
1 lžíce jogurtu 
50 g ředkviček 
1060 kJ 

SVAČINA: kefír nebo jogurtové mléko (0,5 l)
900 kJ
 

OBĚD: salát z krabích tyčinek 
150 g krabích tyčinek 
100 g polotučného jogurtu 
1 lžička olivového oleje
šťáva z citronu
kopr nebo petrželka
balsamikový ocet 
Listy hlávkového salátu omyjte a osušte. Natrhejte na sousta, zalijte olejem a zastříkněte octem. Rozložte na talíř a navrch dejte salát z krabích tyčinek, kopru a jogurtu. 
1190 kJ 

SVAČINA: 100 g meruněk, 1 bílý jogurt 
650 kJ 

VEČEŘE: kuře se zeleninou a salátem 
200 g salátu z polníčku, rukoly, ledového salátu, lžíce olivového oleje 
150 g kuřecích prsíček naložených do jogurtu, lžička oleje,  česnek, bylinky
200 g grilované zeleniny potřené lžičkou oleje
2 dl vína   
480 kJ  + 960 kJ + 380 kJ + 580 kJ 

CELKEM: 6200 kJ

,