Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I při cukrovce můžete sladké aneb menu (nejen) pro diabetiky

  3:54aktualizováno  3:54
„Už nikdy si nedám nic sladkého. Je konec s normálním životem, čeká mě jen dieta a odříkání,“ taková myšlenka asi proletí hlavou každého, komu právě zjistili cukrovku. Podle posledních dietních trendů si však diabetik může klidně dopřát i med nebo cukr.

Roláda s jahodovou šlehačkou | foto: www.zivotsdiabetem.cz

Důkazem a inspirací budiž třeba slavnostní menu sestavené dietní edukační sestrou, které sestává ze salátu Caprese, pórkové polévky, kuřecího masa na medu s restovanou zeleninou a rýží a jahodovo-šlehačkové rolády.

V případě diabetiků prvního typu jejich organismus nevyrábí inzulín vůbec, v případě druhého typu diabetu ano, ale pracuje daleko pomaleji. Pokud bychom to brali podle kompenzace, pak to "jedničky" mají snazší. "Dvojkám" se kompenzuje hůř, musí se víc naučit znát svoje tělo a jeho reakce. Je zapotřebí připomenout, že inzulín je tím, kdo z krve "uklízí" cukry a dodává je orgánům jako palivo. "Bez cukru nemohou fungovat svaly, nervy, mozek… Nelze ho tedy z jídla zcela vyloučit," připomíná edukační sestra Naďa Slavíková ze serveru www.zivotsdiabetem.cz.

"Za posledních pět let se názor na stravu a životní styl diabetika hodně pohnul dopředu. Už nikoho nenutíme k přísné dietě, k umělému sladidlu a stálému odříkání si. Chceme, aby pacienti poznali své tělo a jeho reakce. Každý má jiné trávení, jinou pohybovou aktivitu, chutě, různě aktivní slinivku… Prostě nejde najít v tabulce striktní hodnotu a podle toho jet. Chceme, aby si vzali glukometr a vyzkoušeli, jak se na hodnotách projeví oblíbené jídlo, ale i následný pohyb. Nechceme, aby si odpírali, ale aby přemýšleli."

Spalte svoje hříchy

Podle Nadi Slavíkové by měl diabetik požádat svého lékaře o glukometr a dát si asi týden na to, aby si měřil hodnoty cukru před jídlem a po jídle. Před pohybovou aktivitou a po ní… Aby se naučil jíst ve chvíli, kdy se hodnoty vrátí do těch přijatelných, a ne podle toho, co mu říkají nějaké tabulky. Může to být jednou za čtyři hodiny, klidně i po pěti. Zdravý člověk má během 120 až 180 minut po jídle stejnou glykemii, jako před jídlem.

"Můžete si dopřát to, co máte rádi, na co jste zvyklí, ale zmenšete porce," doporučuje sestra. "Pokud máte hlad dřív a není to tím, že zrovna jedete túru na kole nebo pracujete velmi fyzicky náročně, hlad zajezte třeba mrkví nebo kouskem jiné zeleniny. Doporučuji také se pořádně napít. Základem nového životního stylu je vyváženost. Můžete jíst cokoli, když se nebudete přejídat a přidáte pravidelný pohyb. Pak si můžete dopřát i to, co bylo dříve považováno za hřích. Když si dáte něco dobrého a následně "spálíte" intenzivním pohybem, je to v pořádku – alespoň tak nám to ukazují glukometry našich pacientů."

Salát Caprese

Pro 4 osobySalát Caprese

* 600 g cherry rajčátek
* svazek čerstvé bazalky
* 2 balení 150 g mozzarelly
* sůl
* pepř
* 20 g olivového oleje

1. Omytá rajčátka nakrájíme na čtvrtky a sýr mozzarella pokrájíme na tenká půlkolečka.
2. Rajčátka a sýr rozložíme na mističky, osolíme, opepříme, posypeme omytou na jemno nasekanou bazalkou a zastříkneme olivovým olejem.
1 porce obsahuje: 1193 kJ, 286 kcal, 16 g bílkovin, 21 g tuků, 8 g sacharidů, 0 mg cholesterolu, 2 g vlákniny

Pórková polévka

Pórková polévkaPro 4 osoby

* 1litr hovězího vývaru
* 120 g pórku
* 120 g brambor
* 1 bílek
* sůl
* pažitka na ozdobu

1. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme jej spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka.
2. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek.
3. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.
1 porce obsahuje: 243 kJ, 59 kcal, 3 g bílkovin, 2 g tuků, 10 g sacharidů, 0 mg cholesterolu, 1 g vlákniny

Kuře na medu

Kuře na medu s restovanou zeleninouPro 4 osoby

* 1 kuře (cca 1 kg)
* 1 dcl balzamikového octa
* 2 lžíce medu
* sůl
* pepř
* 1 snítka tymiánu
* pepř

1. Omyté kuře naporcujeme, osolíme a opepříme. Pak je z obou stran nasucho opečeme na teflonové pánvi dozlatova.
2. Opečené porce kuřete přendáme do pekáčku a potřeme předem připravenou směsí z medu, balzamikového octa a lístků tymiánu. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme.
3. Asi po pěti minutách kuře znovu potřeme směsí a takto opakujeme ještě třikrát. Po této době by mělo být kuře upečené.
4. Podáváme s rýží a restovanou zeleninou.
1 porce kuřete obsahuje: 1361 kJ, 325 kcal, 56 g bílkovin, 8 g tuků, 4 g sacharidů, 188 mg cholesterolu, 0 g vlákniny

Restovaná zelenina

Ilustrační foto.Pro 4 osoby

* 2 stroužky česneku
* 3 cibule šalotky
* 1 mrkev
* 100 g císařských lusků
* 4 žampiony
* 20 g čerstvého zázvoru
* 80 g koriandru
* 0,5 cl sojové omáčky Kikoman
* 1 chilli paprička
* 4 cherry rajčátka
* 0,02 cl olivového oleje
* sůl

1. Na rozpálené oleji orestujeme očištěnou, pokrájenou mrkev, chilli papričku, česnek, šalotku, pokrájené očištěné žampióny a na plátky nakrájený oloupaný zázvor.
2. Přidáme lusky, rajčátka, zastříkneme sojovou omáčkou, necháme přejít varem a ochutíme solí, pepřem a čerstvě nasekaným koriandrem.
1 porce obsahuje: 550 kJ, 126 kcal, 3 g bílkovin, 4 g tuků, 19 g sacharidů, 0 mg cholesterolu, 2,3 g vlákniny

Rýže

Čínská restaurace Chutné štěstí: rýžePro 4 osoby

* 320 g rýže
* sůl
* voda

Rýži uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. (Každý výrobce udává trošku odlišnou dobu na vaření.)
1 porce obsahuje: 1186 kJ, 283 kcal, 5 g bílkovin, 1 g tuků, 63 g sacharidů, 0 mg cholesterolu, 2 g vlákniny

Piškotová roláda s jahodovou šlehačkou

Roláda s jahodovou šlehačkouNa 10 porcí

* 6 vajec
* 120 g krupicového cukru
* 120 g polohrubé mouky
* 25 g tmavého kakaového prášku
* 6 polévkových lžic vařicí vody
* 2 kelímky 33% smetany ke šlehání
* 300 g čerstvých jahod

1. Vejce s cukrem vyšleháme ručním šlehačem do pěny, postupně opatrně zašleháme vařicí vodu, opatrně zamícháme prosáté kakao, mouku a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
2. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut do lehkého zhnědnutí.
3. Vytáhneme z trouby, přendáme i s papírem na vlhkou utěrku a zavineme do rolády.
4. Zchladlou roládu rozmotáme, zbavíme papíru a plníme smetanou ušlehanou dotuha, do které jsme přimíchali omyté, na kousky nakrájené jahody.
5. Opět zamotáme a dáme vychladit do ledničky. Před podáváním posypeme jemně cukrem.
1 porce obsahuje: 1099 kJ, 262 kcal, 7 g bílkovin, 15 g tuků, 26 g sacharidů, 152 mg cholesterolu, 1 g vlákniny

Autor:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.