Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I my pečeme: recepty na cukroví redaktorek OnaDnes.cz

  2:13aktualizováno  2:13
Protože víme, že nejlepší cukroví je to vlastnoručně vyzkoušené a děděné z generace na generaci, rozhodly jsme se podělit se s vámi o cukroví, které se peče u nás doma. Vyzkoušejte naše oblíbené čokoládové kuličky, pudinkové rohlíčky, domácí rafaelo, vosí hnízda nebo išlské dortíčky.

Vyzkoušejte neoblíbenější cukroví redaktorek OnaDnes.cz. | foto: Profimedia.cz

Pečené čokoládové kuličky Petry Barochové

Doba přípravy: 2 hodiny + odležení Počet kousků: asi 100

Na těsto:
* 250 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 250 g kukuřičného škrobu
* 75 g hladké mouky
* 1 vanilkový cukr
* 30 g kakaa
* 1 lžička mleté skořice

* 200 g lískových oříšků jako náplň
* moučkový cukr na posypání

1. V míse propracujeme všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto, které dáme alespoň na hodinu do chladu.
2. Z těsta vypracujeme válečky o průměru 2 centimetry a krájíme je na 1 centimetr široká kolečka.
3. Doprostřed každého kolečka vložíme oříšek, vytvarujeme kuličku a dáme na plech s pečícím papírem.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 - 15 minut.
5. Hotové kuličky posypeme moučkovým cukrem a uložíme v chladu.

TIP: Kdo nemá rád lískové oříšky, může jako náplň použít třeba rozinky nebo půlky loupaných mandlí.

Vosí hnízda Pavly Matějů

Doba přípravy: záleží na zručnosti hospodyňky, od 20 do 40 minut
Počet kousků: asi 50

* 160 g kulatých piškotů * 160 g práškového cukru * 2 lžíce mléka * 2 lžíce rumu * 1 lžíce kakaa * 6 dkg másla + 2 balení celých kulatých piškotů + moučkový cukr na vysypání formiček

Na náplň:
* 70 g práškového cukru
* 50 g másla
* 1 žloutek
* rum (malý panák)

1. Piškoty rozemeleme (kdo nemá strojek, může je rozmačkat na vále válečkem).
2. Piškotovou drť vysypeme na vál a přidáme nakrájené máslo a cukr, do důlku uprostřed nalijeme mléko, rum a přidáme kakao.
3. Vypracujeme v tuhé těsto a dáme do lednice.
4. Mezitím si připravíme náplň tak, že suroviny utřeme v misce a nakonec dochutíme rumem.
5. Formičku na vosí hnízda vysypeme před každým plněním moučkovým cukrem, aby se úly snadno vyklápěly.
6. Těstem (asi velikosti kávové lžičky) vyplníme úlek po stěnách tak, aby uprostřed zůstalo místo pro náplň.
7. Útroby úlu vyplníme připravenou náplní.
8. Hnízdo uzavřeme kulatým piškotem.
9. Jemným klepnutím o vál hnízdo vyklopíme.

Domácí rafaelo Lucie Formáčkové

Doba přípravy: 15 minut Počet kousků: 20

* 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
* 1 balení strouhaného kokosu
* 1 balení mandlí

1. Kondenzované mléko smícháme se strouhaným kokosem (malou část si necháme na obalení).
2. Ze vzniklé, nejlépe vychlazené hmoty odebíráme rukama namočenýma ve studené vodě malé kousky, vytvarujeme kuličky a do každé zapíchneme jednu oloupanou mandli.
3. Kuličky na závěr obalíme v kokosu a vložíme do papírových košíčků.

Pudinkové rohlíčky Veroniky Veselé

* 4 vanilkové pudinky * 3 celá vejce * 250 g cukru moučka * 1 ztužený tuk * půlku kostky hery nebo másla * 500 g hladké mouky * čokoláda na vaření (100 g)

1. Na válu připravíme mouku, k ní nasypeme pudinkový prášek, cukr a vejce.
2. Nastrouháme ztužený tuk a heru. Vypracujeme těsto a po menších částech vkládáme do strojku a tvarujeme podkovičky či širší tyčinky.
3. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů asi deset minut.
4. Po vychladnutí promažeme džemem, slepíme k sobě a konce namočíme v čokoládě rozehřáté ve vodní lázni (s kouskem másla, asi 50 g).

Išlské dortíčky Johany Barvínkové

Doba přípravy: 2 hodiny Počet kousků: asi 130

Na těsto:
* 630 g hladké mouky
* 210 g cukru moučka
* 420 g hery
* 120 g mletých lískových ořechů
* 60 g kakaa
* trochu skořice

Na náplň:
* 150 g mletých ořechů
* cca 1/2 sklenice rybízové marmelády
* cukr a rum dle chuti

+ balíček vyloupaných mandlí
+ 1 - 2 balení tmavé čokoládové polevy

1. Všechny přísady na těsto nasypeme na vál a zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinové folie a dáme nejméně na hodinu odležet do lednice.
2. Potom těsto (po kouskách) rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme tvary, nejlépe kolečka nebo kytičky.
3. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi deset minut. Pozor, protože jsou sušenky tmavé, může se stát, že se začnou připalovat.
4. Když sušenky vychladnou, můžeme je plnit náplní, kterou připravíme jednoduše tak, že smícháme mleté ořechy, marmeládu, cukr a rum. V případě, že se nám konzistence nezdá, přidáme podle potřeby marmeládu nebo naopak oříšky.
5. Náplní slepíme vždy dvě sušenky na sebe a potom je zdobíme rozpuštěnou polevou a loupanou mandlí (já je ještě podélně půlím, aby byly zespoda rovné a na cukroví dobře držely).
6. Uložíme do plechové krabice na chladné místo a necháme rozležet.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.