Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I bez lepku, mléka a vajec vám může chutnat

  3:07aktualizováno  3:07
Většina z nás si představuje dietní jídlo jako beztvaré a nechutné cosi, co je sice zdraví prospěšné, ale nežral by to ani sousedovic Alík po týdenní hladovce. Když proto z nějakého důvodu musíme vyřadit ze svého jídelníčku lepek, mléko, vejce nebo další potraviny, snadno získáme pocit, že už se nikdy v životě dobře nenajíme. Kuchařka Zuzany Kobíkové se snaží dokázat opak.

I bez lepku si můžete užít domácí pečení... | foto: Profimedia.cz

Na začátku byly čistě soukromé důvody. "Potřebovala jsem začít vařit bez lepku, mléka a vajec. Surovin bylo k sehnání dost, ale chyběly mi zajímavé a použitelné recepty," říká autorka knihy Vařím s láskou Zuzana Kobíková z Brna.

Nechtěla se také spokojit s nejčastější náhradou klasické mouky, kterou je mouka bezlepková, v jejímž složení najdete nadpoloviční většinu bramborového a kukuřičného škrobu. Z výživového hlediska totiž nejsou tyto škroby tak hodnotné, jako třeba potraviny z pohanky, jahel, rýže nebo třeba bezlepkové náhrady mléka, které jsou bohaté na vitaminy, stopové prvky a další látky.

Proč vařit bez lepku, mléka či vajec?

Lepek - je směs bílkovin, které se nacházejí spolu se škrobem v semenech obilnin (pro celiaky je nebezpečný lepek obsažený v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu).

Mléko - i když je významným zdrojem vápníku, jeho prospěšnost pro zdraví člověka je v poslední době zpochybňována. Až šedesáti procentům lidí v České republice totiž může způsobovat zdravotní potíže jako bolesti břicha, problémy s trávením nebo kožní projevy, ať již způsobené intolerancí laktózy nebo alergií na mléčnou bílkovinu.

Vejce - jejich nesnášenlivostí netrpí tak velké procento populace a v množství 2 až 3 týdně jsou v jídelníčku zdravého člověka prospěšná. Jejich použití navíc usnadňuje přípravu některých pokrmů, proto je ve svých receptech Zuzana Kobíková uvádí i s možnou alternativní náhradou.

Na první pohled se může zdát, že pokud z kuchyně "vyženete" mléko, mouku a vajíčka, tak se na to rovnou můžete vykašlat a začít se živit jen ovocem a zeleninou, protože každý recept minimálně jednu z těchto surovin obsahuje.

"Není to tak strašné, jak to na první pohled vypadá," oponuje Zuzana Kobíková. "Například mléko můžete dobře nahradit sojovými, rýžovými i pohankovými nápoji, případně kozím mlékem, ale často i obyčejnou vodou. Vejce, bez kterých některá jídla prostě nebudou držet pohromadě, pak třeba malým množstvím psyllia rozmíchaného ve vodě."

Chce to změnu v myšlení

Problém podle ní není ani tak v recepturách, jako v nás samotných a našich zakořeněných představách. Také musíme počítat s tím, že ne všechno se nám bude hned dařit. Mnoho z lidí, kteří se musí zříci lepku, rovněž velmi těžce nese, že se musí nadobro vzdát křupavého rohlíku nebo chleba s máslem k snídani. Jenže variant na chutný, vyvážený a zajímavý start do nového dne je podle Zuzany Kobíkové dostatek.

"Doslova eldorádem pro vaši fantazii jsou různé snídaňové kaše, které vám ani nezaberou moc času, protože je můžete připravit z instantních směsí zalitých horkou vodou a dalších přísad jako ořechy, kakao nebo ovoce, které máte po ruce. Z vlastní zkušenosti vím, že zejména jáhlová a pohanková kaše upravuje po ránu bolestivý či citlivý žaludek. Navíc si ji snadno připravíte nejen doma, ale třeba i v práci nebo na cestách."

Jako ochutnávku z bezlepkové kuchařky Vařím s láskou můžete vyzkoušet třeba:

Bezlepkový perník s jablky, skořicí a badyánem

Perníkový muffin bez lepku
  • 180 g pohankové mouky
  • 150 g pohankové krupice
  • 20 g bezlepkového nápoje
  • 1/2 lžičky sody
  • 3 jablka
  • 100 g tuku
  • 1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody
  • 5 lžic medu
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabyde o 1 cm.
2. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
3. V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.
4. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření. Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme.
5. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30 až 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou.
6. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.

Zuzana Kobíková vaří s láskou

Zuzana Kobíková

Pro Zuzanu Kobíkovou z Brna se psaní knih o vaření bez lepku, mléka, vajec stalo povoláním. Více než deset let doma vařila vegánská jídla. "Jednoho dne se mi velmi blízký člověk svěřil, že mu lékař doporučil jídelníček bez lepku, mléka, vajec a já se rozhodla takové vaření vyzkoušet," říká.

Své recepty zkoušela i na známých, kteří byli překvapeni, že vše od polévkového knedlíčku, přes obalovaný řízek až po palačinku bylo připravené bez těchto tří surovin. A že to na chuti ani podobě jídla nepoznali (protože jim to dobředu nikdo neřekl, aby mohli posuzovat bez předsudků.)

Pozitivní odezva i zjištění, že lidí, kteří musejí některé potraviny zcela vyřadit z jídelníčku, není málo, stály za rozhodnutím sepsat zkušenosti s netradičním vařením do knihy.

Původním povoláním novinářka také absolvovala cukrářský kurz a kromě psaní, vaření vedení kurzů vaření bez lepku, mléka a vajec, se začala zabývat i výrobou bezlepkového pečiva, moučníků a slavnostních dortů na zakázku. Knihu na toto téma právě připravuje.

Autor:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Grafton Recruitment Praha
JUNIOR JAVA DEVELOPER

Grafton Recruitment Praha
Praha
nabízený plat: 35 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.