Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hvězdy mezi dorty

  0:15aktualizováno  0:15
Vybrali jsme pro vás nejlepší dorty a o receptury požádali odborníky na slovo vzaté. Tady jsou!

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou | foto: Profimedia.cz


JITKA RÁKOSNÍKOVÁ, Pražský kulinářský institut
Je jednou ze zakladatelek úspěšného časopisu věnovaného jídlu a receptům Apetit. Na konci loňského roku připravila k vydání klasiku českých kuchařských knih, slavnou kuchařku Marie Janků Sandtnerové, kterou upravila pro současné podmínky. Své jméno spojila s Pražským kulinářským institutem, který svou činnost zahájil na začátku roku.

Tajemný medovník

Příprava: 60 minut + 10 minut pečení

TĚSTO:
* 2 vidličkou ušlehaná vejce
* 60 g změklého másla
* 200 g krupicového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 500 až 600 g hladké mouky 

KRÉM:
* plechovka slazeného kondenzovaného mléka
* 3 vidličkou prošlehaná vejce
* 2 lžíce medu
* 60 g másla
* 1/2 hrnku mletých ořechů

1. Z přísad vypracujeme nelepivé těsto a rozdělíme ho na pět dílů. Na lehce pomoučené ploše vyválíme buď placky nebo přibližné obdélníky a na plechu vyloženém papírem na pečení upečeme dozlatova, což v troubě předehřáté na 180 stupňů trvá 3 až 5 minut.

2. V kastrůlku promícháme přísady na krém, uvedeme do varu a pak sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Vychladlým krémem k sobě spojujeme placky. Sestavený dort pak necháme vychladnout. Posypat ho můžeme mletými ořechy, ale u profesionálních medovníků se na posypání používá trocha rozdrobeného upečeného těsta.

Našli jsme i následující trik na krém:
ze 300 g krupicového cukru upražíme karamel, zředíme trochou vody, poprášíme hladkou moukou a krátce svaříme do zhoustnutí. Postrouháme 100 g studeného másla a zašleháme do karamelového krému spolu se špetkou skořice. Oba krémy můžeme střídat.

V českých domácnostech se začal medovník hodně objevovat ve válečných letech. Recept - jednoduché těsto s margarínem, spojené stejně jednoduchým krémem ale nebudil žádné zvlášť labužnické představy a patrně evokoval - zvlášť při vzpomínce na cukrářská veledíla první republiky - cosi chudého a náhražkového; snad proto se s ním později téměř nesetkáváme. Pak přišlo nečekané: v devadesátých letech si díky manželům Chybovským z Moskvy, kteří si v Česku zaregistrovali ochrannou známku, vydobyl už velkým písmenem opatřený Medovník postavení krále cukrárenských dezertů!

Prostě předpis z rodu rodinných pokladů patří k dokonalým, a jeho tajemství asi zůstane tajemstvím navěky. Domácká výroba, pokoušející se napodobit původní "staroslovanský" recept, má před sebou i další výzvu - medovník s názvem Marlenka, rovněž chráněný ochrannou známkou a pocházející z továrny arménské rodiny Avetsijanových, usadivší se ve Frýdku-Místku. Oba zákonem chránění výrobci (pro rozdílnost v recepturách se prý vzájemně nepovažují za konkurenty) používají místní medy, a med je také zodpovědný za vláčnost a poměrně dlouhou trvanlivost tohoto vrstveného "dortokoláče".

LUKÁŠ POHL, šéfcukrář La Degustation Bohéme Bourgeoise
Začínal v restauraci Flambée, po čtyřech letech nastoupil do Café Savoy, které patří do skupiny Ambiente. Je člen Národního družstva cukrářů. Absolvoval například kurz cukrářské čokoládové školy Vahlrona.

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou

TĚSTO:
* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 50 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu
* 1 vejce
* 30 g najemno namletých mandlí

KRÉM:
* 400 g krémového sýru Philadelphia, popř. lučiny
* 120 g salka
* 5 žloutků
* 1 vanilkový lusk
* štáva z 1/2 pomeranče 

OMÁČKA Z MALIN A ZELENÉHO PEPŘE:
* 250 g malin
* 1 dl červeného vína
* 50 g cukru krupice
* 3 - 5 kuliček zeleného, popřípadě růžového pepře utlučeného nebo jemně namletého

1. Všechny suroviny zpracujeme co nejrychleji v hladké těsto a uložíme na několik hodin do lednice.

2. Připravíme si náplň. Sýr, kondenzované mléko, žloutky, vyškrábanou dužinu vanilkového lusku a pomerančovou šťávu dáme do mísy a prošleháme šlehačem.

3. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a vyložíme sním koláčovou kulatou formu, propícháme ho vidličkou a upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Korpus naplníme krémovou směsí a pečeme dále na stejnou teplotu cca 20 - 25 min.

4. Necháme koláč vystydnout, a v lednici vychladit nejméně 4 hodiny. Všechny ingredience na omáčku povaříme v rendlíku 10 minut, pak procedíme.

Doslovný překlad mluví o "sýrovém koláči", s ementálem nemá ale nic společného. Jeho kouzlo je v náplni ze smetanového sýra, který se z českých ekvivalentů nejvíce podobá šlehané lučině. Ani těsto není vždy stejné, může být linecké nebo jako rychlovku lze smísit dobré sušenky s máslem. Patří k těm nejtypičtějším americkým dezertům, jaké si dokážete představit.

Dostanete ho v každé kavárně a pro místní je dát si k dobrému kafi cheesecake stejná klasika, jako pro Čechy štrůdl nebo bábovka. U nás se o jeho oblibu postaraly podniky, které si v devadesátých letech začali otevírat Američané, a brzy byl sýrový koláč nabízen skoro v každé kavárně.

ROMAN PAULUS, Sous-chef CzechHouse Grill&Rotisserie hotelu Hilton
Láska k vaření ho provází od dětství, přestože v jeho rodině neexistovala gastronomická tradice, kuchařskou čepici si poprvé nasadil ve čtyřech letech na karnevalu. Vzdělání si zdokonaloval na prestižní rakouské gastronomické škole v Gerasu.
Jednou z mnoha zastávek byl hotel Savoy v Londýně nebo cesta kolem světa na lodi Queen Elisabeth II. Od roku 2002 pracuje v řetězci Hilton, nejprve v hotelu Hilton Vienna Plaza a od roku 2002 Praze.

Tiramisu

NA FORMU O PRŮMĚRU 24 CM:
* 2 vejce
* 4 žloutky
* 90 g mascarpone
* 250 g smetany ke šlehání
* 50 ml likéru Amaretto
* 250 g cukrářských piškotů
* 0,5 l černé kávy
* vanilkový cukr
* kakao

1. Smícháme žloutky, vejce, cukr a likér amaretto a směs ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Poté šleháme naopak v ledové lázni až do vychladnutí.
Přidáme mascarpone, promícháme a přidáme ušlehanou smetanu.

2. Cukrářské piškoty krátce namočíme ve studené kávě a klademe na dno formy. Piškoty, pokládáme těsně vedle sebe, na ně naneseme silnou vrstvu krému a celý postup opakujeme.

3. Hotový dort dáme vychladit a před podáváním posypeme kakaem.

Italský piškotový dezert pochází z Benátek a jeho hlavní a nejdůležitější součástí je jemný krémový sýr mascarpone. Tentokrát zapomeňte na náhražky, tenhle dezert si je opravdu nezaslouží, navíc mascarpone už koupíte v každém supermarketu. Kouzlo je v dokonalém souladu, který spolu vytvoří smetana s mascarpone, cukrářské piškoty a hořká káva.





Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.