Rozstřel
Sledovat další díly na iDNES.tvNež začal Erik hubnout, měl 153 kilogramů. Blanka stejně jako Lenka začínaly na hmotnosti přesahující sto kilogramů. Prvnímu z trojice se zatím podařilo shodit 25 kilo a pokračuje dál. Blanka má dnes o 45 kilo méně a běhá maratony po celém světě, Lenka shodila 30 kilogramů.
„Dám si i grilovaný twister a salát bez hranolek, kafe s mlékem,“ přiznal Erik, který si vše přepočítává okamžitě na kalorie. „Nebráním se jíst cokoliv, večer i vínko, ale alkohol má hodně kalorií, tak jinde zase uberu,“ přiznal a dodal, že jeden den v týdnu má od své výživové poradkyně povolený takzvaný prasečí den. „Ale nesmím zas vybočit moc, aby to nebylo žrací vyšinutí,“ přiznal Erik a dodal, že rád chodí, plave i tancuje.
Pro Lenku bylo na začátku podstatné, aby se cítila „na pohodu“. Kalorie si denně zapisuje, ale jí všechno, co nabízí závodní jídelna. „Nepanikařím, když kalorie překročím. Vím, čeho se mám držet, co si mám hlídat a proč. Pochopila jsem to a to mi dělá dobře,“ přiznala.
Lektorka zdravého životního stylu Petra Mocová ze společnosti STOB potvrdila, že zhubnout umíme všichni. „Jde o to si udržet hmotnost. Díky pohybu si ji udržíme nejsnáze.“ Pohyb by si každý měl vybrat podle sebe, aby ho dlouhodobě těšil. Nejrůznější diety moc nedoporučila, i když na někoho podle ní mohou fungovat. „Věřím tomu, že je možné jíst normálně zdravě, pestře a občas lumpačit,“ řekla a dodala, že ideální talíř je z poloviny zaplněn zeleninou, ze čtvrtiny sacharidy a z další čtvrtiny bílkovinou.