Postup: Zeleninu nakrájet a vložit do mísy, podle chuti osolit a prosypat kořením, případně přidat lžíci olivového oleje (nemusí být)
Zalít podmáslím, dobře zamíchat, odložit vychladit do lednice, několikrát promíchat, později sníst najednou nebo odjídat průběžně. Pokud nemůžete podmáslí, je velice chutná i zálivka kombinace light sirupu citrón a citrónové šťávy.
Konzumovat často jako samotné jídlo (třeba s kombinací sýra tofu nebo balkánského sýra) nebo trvale místo přílohy hlavního jídla!
Salát je výborný i s přídavkem velmi zdravých luštěnin uvařených v osolené vodě (čočka, fazole), ale opravdu pozor na množství, energetická hodnota salátu se pak prudce zvyšuje!!!
Energetická hodnota (bez luštěnin): 1200 - 1500 KJ na 1,25 - 1,5 kg zeleninového salátu (s olivovým olejem o něco navíc)
Srovnání energetických hodnot: 1,5 kila podobného salátu (porce pro 4-6 osob) má stejně tolik energie jako:
150 gramů vážící libový vepřový steak (maso)
130 gramů smažených hranolků (příloha)
140 gramů smažených kroket (příloha)