Sama Wengelová díky této metodě po dlouhých letech, kdy její hmotnost procházela různými výkyvy, zhubla za deset měsíců 40 kilogramů, a to lehce a s chutí.
U diety je podstatná její jednoduchost, vycházející ze zdravého lidského rozumu. V zásadě můžete jíst všechno, co chcete – ovšem jen v rozumném množství. K tomu nebudete potřebovat váhu, ani kalkulačku, postačí vám vaše ruce. Také vám vysvětlíme, co a kolik si můžete dát na talíř.
Každý den jsou tři hlavní jídla, dvě z nich by měla ideálně odpovídat principu hrstí. Třetí se přizpůsobí situaci nebo náladě. Když si mezitím dáte třeba skleničku vína nebo kousek koláče, vyrovnáte to zase na následujícím talíři, když z něj vynecháte hrst sacharidů.
Jak vařit podle hrstkových receptů
Karbanátky z mletého hovězího se smetanovou brokolicí
Hrsti č. 1 + 2 cibule, brokolice, hrst č. 3 hovězí maso a hrst č. 4 brambory a tuky: máslo, olej, smetana |
Plněná kuřecí prsíčka
Hrsti č. 1 + 2 jarní cibulka, rajčata, hrst č. 3 kuřecí maso, šunka a hrst č. 4 knäckebrot a tuky: olej, máslo. |
Jak funguje princip hrsti na talíři
Prohněte trochu ruku a z dlaně vytvořte prohlubeň – odpovídá to přesně jedné hrsti. Každé hlavní jídlo tvoří čtyři hrsti jídla a k tomu jedna až tři lžíce tuku nebo mléčných výrobků či jejich rostlinných alternativ. Na talíři pak bude: 2 hrsti zeleniny, 1 hrst bílkovin, 1 hrst sacharidů nebo ovoce a 1–3 lžíce tuku.
Zelenina č. 1 + 2: listová zelenina, kořenová zelenina, zelí, rajčata, paprika, mrkev, hrášek atd.
Bílkoviny č. 3: maso, drůbež, ryby, korýši, vejce, netučné sýry, luštěniny apod.
Sacharidy, ovoce č. 4: chléb, snídaňové směsi, těstoviny, rýže, brambory nebo ovoce.
Tuky 1–3 lžíce: máslo, olej, ořechy, avokádo, majonéza, tuk, sýry, omáčky, tmavá čokoláda.