Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Snídaně na chalupě. Hrnkové recepty, které vám vytrhnou trn z paty

  2:09aktualizováno  2:09
Když trávíte víkend nebo dovolenou s rodinou daleko od civilizace, je to sice romantické, ale jíst se musí i na samotě u lesa. Komu by se ale chtělo ráno vyrážet do obchodu, abyste měli k snídani čerstvý křupavý domácí chleba nebo nadýchanou bábovku? Tyto recepty jsou snadné, rychlé a nebudete potřebovat ani váhu.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany | foto: Profimedia.cz

Když dojdou zásoby, které jste si s sebou na chalupu dovezli, nemusíte hledat vzadu na polici zapomenuté sušenky nebo vyrážet do mrazu na mnohakilometrovou túru do nejbližšího obchodu s potravinami.

Bude vám stačit pár základních ingrediencí, které máte po ruce, a nebudete potřebovat žádné vychytané domácí spotřebiče. Hodit se bude trouba, ale v pohodě si vystačíte i s klasickými kamny na dřevo, ve kterých babička pekla buchty.

Domácí kmínový chléb

Ingredience:

Domácí kmínový chléb

Domácí chleba

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky kmínu

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vlažnou vodu, olej i ocet, vmícháme kmín a vařečkou vypracujeme hladké pružné těsto.
  2. Jednu velkou nebo dvě malé ošatky vysypeme hladkou moukou nebo solamylem vysypané ošatky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  3. Troubu předehřejeme na 250°C. Vykynuté bochníky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Než je vložíme do trouby, rychle do ní stříkneme trochu studené vody.
  4. Pečeme asi deset minut na 250°C, pak zmírníme teplotu na 180°C a ještě asi 35 minut dopékáme. Když je chléb hotový, přendáme ho na mřížku a necháme vychladnout. Kůrka musí znít na poklep dutě.

Tip: Pokud nemáte ošatky, vytvořte z těsta dva menší kulaté nebo šišaté bochníky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem kynout pod utěrkou.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Ingredience:

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Bábovka ze zakysané smetany

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Oba cukry a vejce utřeme do pěny, přidáme špetku soli, mléko, zakysanou smetanu a vejce. Promícháme.
  2. Pak zapracujeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.
  3. Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní dvě třetiny těsta a do zbývající třetiny vmícháme kakao. Kakaovou směs nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  4. Pečeme na 170°C asi 50 minut, pak píchneme do těsta špejlí a jestli ještě lepí, dopečeme dle potřeby.
  5. Horkou bábovku necháme několik minut ve formě a pak ji vyklopíme na velký talíř. Necháme zcela vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Oříšková roláda s tvarohem

Ingredience:

Oříšková roláda s tvarohem

Oříšková roláda s tvarohem

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 velké balení dětských piškotů (250 g)
  • 3/4 hrnku lískových ořechů
  • moučkový cukr na podsypání
  • 1 vanička měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce medu nebo agávového sirupu

Pracovní postup:

  1. V míse utřeme máslo s vanilkovým cukrem. Piškoty a ořechy nasekáme v robotu nebo nastrouháme. Vmícháme je do utřeného másla a vypracujeme tužší těsto (pokud se hmota nechce spojit, můžeme přidat lžíci mléka).
  2. Větší kus potravinové fólie lehce posypeme moučkovým cukrem a z těsta vyválíme obdélníkový plát.
  3. Rovnoměrně ho potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním tvarohu s medem (sirupem). Na jednom konci necháme kousek nenamazaného místa.
  4. Z druhého konce opatrně zavineme za pomoci fólie, roládu do ní zabalíme a necháme v chladničce několik hodin nebo přes noc odležet.
  5. Před podáváním krájíme na kolečka.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Výstřih do véčka, sukně v áčkovém střihu, výrazný účes i boty na podpatku bez...
Pět tipů, jak si vylepšit siluetu: pomůže střih, prádlo i doplňky

Pokud chcete být spokojenější při pohledu do zrcadla, není hned nutné se uchylovat k dietě nebo tvrdému tréninkovému režimu. Trocha přemýšlení při nakupování a...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.