Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Snídaně na chalupě. Hrnkové recepty, které vám vytrhnou trn z paty

  2:09aktualizováno  2:09
Když trávíte víkend nebo dovolenou s rodinou daleko od civilizace, je to sice romantické, ale jíst se musí i na samotě u lesa. Komu by se ale chtělo ráno vyrážet do obchodu, abyste měli k snídani čerstvý křupavý domácí chleba nebo nadýchanou bábovku? Tyto recepty jsou snadné, rychlé a nebudete potřebovat ani váhu.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany | foto: Profimedia.cz

Když dojdou zásoby, které jste si s sebou na chalupu dovezli, nemusíte hledat vzadu na polici zapomenuté sušenky nebo vyrážet do mrazu na mnohakilometrovou túru do nejbližšího obchodu s potravinami.

Bude vám stačit pár základních ingrediencí, které máte po ruce, a nebudete potřebovat žádné vychytané domácí spotřebiče. Hodit se bude trouba, ale v pohodě si vystačíte i s klasickými kamny na dřevo, ve kterých babička pekla buchty.

Domácí kmínový chléb

Ingredience:

Domácí kmínový chléb

Domácí chleba

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky kmínu

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vlažnou vodu, olej i ocet, vmícháme kmín a vařečkou vypracujeme hladké pružné těsto.
  2. Jednu velkou nebo dvě malé ošatky vysypeme hladkou moukou nebo solamylem vysypané ošatky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  3. Troubu předehřejeme na 250°C. Vykynuté bochníky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Než je vložíme do trouby, rychle do ní stříkneme trochu studené vody.
  4. Pečeme asi deset minut na 250°C, pak zmírníme teplotu na 180°C a ještě asi 35 minut dopékáme. Když je chléb hotový, přendáme ho na mřížku a necháme vychladnout. Kůrka musí znít na poklep dutě.

Tip: Pokud nemáte ošatky, vytvořte z těsta dva menší kulaté nebo šišaté bochníky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem kynout pod utěrkou.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Ingredience:

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Bábovka ze zakysané smetany

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Oba cukry a vejce utřeme do pěny, přidáme špetku soli, mléko, zakysanou smetanu a vejce. Promícháme.
  2. Pak zapracujeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.
  3. Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní dvě třetiny těsta a do zbývající třetiny vmícháme kakao. Kakaovou směs nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  4. Pečeme na 170°C asi 50 minut, pak píchneme do těsta špejlí a jestli ještě lepí, dopečeme dle potřeby.
  5. Horkou bábovku necháme několik minut ve formě a pak ji vyklopíme na velký talíř. Necháme zcela vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Oříšková roláda s tvarohem

Ingredience:

Oříšková roláda s tvarohem

Oříšková roláda s tvarohem

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 velké balení dětských piškotů (250 g)
  • 3/4 hrnku lískových ořechů
  • moučkový cukr na podsypání
  • 1 vanička měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce medu nebo agávového sirupu

Pracovní postup:

  1. V míse utřeme máslo s vanilkovým cukrem. Piškoty a ořechy nasekáme v robotu nebo nastrouháme. Vmícháme je do utřeného másla a vypracujeme tužší těsto (pokud se hmota nechce spojit, můžeme přidat lžíci mléka).
  2. Větší kus potravinové fólie lehce posypeme moučkovým cukrem a z těsta vyválíme obdélníkový plát.
  3. Rovnoměrně ho potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním tvarohu s medem (sirupem). Na jednom konci necháme kousek nenamazaného místa.
  4. Z druhého konce opatrně zavineme za pomoci fólie, roládu do ní zabalíme a necháme v chladničce několik hodin nebo přes noc odležet.
  5. Před podáváním krájíme na kolečka.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči
Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči

Ani ty sebemenší zbytky řasenky nebudou mít šanci. A zarudlé oči? Těm dejte rovnou sbohem. Koukněte se na praktické tipy... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.