Snídaně na chalupě. Hrnkové recepty, které vám vytrhnou trn z paty

  2:09aktualizováno  2:09
Když trávíte víkend nebo dovolenou s rodinou daleko od civilizace, je to sice romantické, ale jíst se musí i na samotě u lesa. Komu by se ale chtělo ráno vyrážet do obchodu, abyste měli k snídani čerstvý křupavý domácí chleba nebo nadýchanou bábovku? Tyto recepty jsou snadné, rychlé a nebudete potřebovat ani váhu.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany | foto: Profimedia.cz

Když dojdou zásoby, které jste si s sebou na chalupu dovezli, nemusíte hledat vzadu na polici zapomenuté sušenky nebo vyrážet do mrazu na mnohakilometrovou túru do nejbližšího obchodu s potravinami.

Bude vám stačit pár základních ingrediencí, které máte po ruce, a nebudete potřebovat žádné vychytané domácí spotřebiče. Hodit se bude trouba, ale v pohodě si vystačíte i s klasickými kamny na dřevo, ve kterých babička pekla buchty.

Domácí kmínový chléb

Ingredience:

Domácí kmínový chléb

Domácí chleba

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky kmínu

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vlažnou vodu, olej i ocet, vmícháme kmín a vařečkou vypracujeme hladké pružné těsto.
  2. Jednu velkou nebo dvě malé ošatky vysypeme hladkou moukou nebo solamylem vysypané ošatky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
  3. Troubu předehřejeme na 250°C. Vykynuté bochníky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Než je vložíme do trouby, rychle do ní stříkneme trochu studené vody.
  4. Pečeme asi deset minut na 250°C, pak zmírníme teplotu na 180°C a ještě asi 35 minut dopékáme. Když je chléb hotový, přendáme ho na mřížku a necháme vychladnout. Kůrka musí znít na poklep dutě.

Tip: Pokud nemáte ošatky, vytvořte z těsta dva menší kulaté nebo šišaté bochníky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem kynout pod utěrkou.

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Ingredience:

Hrnková bábovka ze zakysané smetany

Bábovka ze zakysané smetany

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Oba cukry a vejce utřeme do pěny, přidáme špetku soli, mléko, zakysanou smetanu a vejce. Promícháme.
  2. Pak zapracujeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.
  3. Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní dvě třetiny těsta a do zbývající třetiny vmícháme kakao. Kakaovou směs nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  4. Pečeme na 170°C asi 50 minut, pak píchneme do těsta špejlí a jestli ještě lepí, dopečeme dle potřeby.
  5. Horkou bábovku necháme několik minut ve formě a pak ji vyklopíme na velký talíř. Necháme zcela vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Oříšková roláda s tvarohem

Ingredience:

Oříšková roláda s tvarohem

Oříšková roláda s tvarohem

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 velké balení dětských piškotů (250 g)
  • 3/4 hrnku lískových ořechů
  • moučkový cukr na podsypání
  • 1 vanička měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce medu nebo agávového sirupu

Pracovní postup:

  1. V míse utřeme máslo s vanilkovým cukrem. Piškoty a ořechy nasekáme v robotu nebo nastrouháme. Vmícháme je do utřeného másla a vypracujeme tužší těsto (pokud se hmota nechce spojit, můžeme přidat lžíci mléka).
  2. Větší kus potravinové fólie lehce posypeme moučkovým cukrem a z těsta vyválíme obdélníkový plát.
  3. Rovnoměrně ho potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním tvarohu s medem (sirupem). Na jednom konci necháme kousek nenamazaného místa.
  4. Z druhého konce opatrně zavineme za pomoci fólie, roládu do ní zabalíme a necháme v chladničce několik hodin nebo přes noc odležet.
  5. Před podáváním krájíme na kolečka.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz