Doporučujeme

Soufflé au chocolat

Soufflé au chocolat | foto: Profimedia.cz

Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

  • 2
Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci, snižuje krevní tlak a zlepšuje duševní kondici lidí ve vyšším věku. Ale hlavně je strašně dobrá. Takže pokud se vám sbíhají sliny, honem do kuchyně.

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Ingredience na dortovou formu o průměru 21 cm:

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Na spodní vrstvu:

  • 100 g kakaových sušenek
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphie)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g hořké čokolády (nejméně 75 % kakaa)
  • 50 ml třešňového likéru

Na drobenku:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Kakaové sušenky podrtíme a smícháme s máslem. Vzniklou hmotou rovnoměrně vyplníme dno formy. Dáme do ledničky.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Krémový sýr a mascarpone smícháme v misce.
  3. Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a smícháme s třešňovým likérem. Směs zapracujeme do sýrové hmoty a přidáme pěnu z vajec a cukru.
  4. Náplň rozetřeme na vychlazenou spodní vrstvu, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C.
  5. Asi po deseti minutách posypeme povrch cheesecaku drobenkou a pečeme ještě 30 minut. Pak troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a koláč v ní necháme dojít. Klidně ho tam můžeme nechat přes noc.
  6. Nakonec opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Soufflé au chocolat

Ingredience na 4 formičky:

Soufflé au chocolat
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla + na vymazání formiček
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formičky na soufflé nebo žáruvzdorné mističky vymažeme rozpuštěným máslem.
  2. Do misky vhodné na vodní lázeň dáme máslo a nalámanou čokoládu. V horké vodní lázni je rozehřejeme a promícháme.
  3. Mouku smícháme s cukrem a skořicí a vmícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem. Sejmeme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
  4. Pak vzniklou čokoládovou směs rozdělíme do vymazaných formiček a dáme péct asi na 15 minut do předehřáté trouby.
  5. Soufflé podáváme ještě horké, vnitřek by měl být krásně tekutý.

Čokoládová pěna

Ingredience na 4 porce:

Čokoládová pěna
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 12 bílků

Pracovní postup:

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a v horké vodní lázni ji rozehřejeme. Pak ji necháme lehce zchladnout.
  2. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Rozpuštěnou čokoládu pomalu naléváme do sněhu a opatrně zašleháme metlou, až vznikne čokoládová pěna.
  4. Pěnu nalijeme do skleniček a vychladíme.

Tip: Čokoládovou pěnu můžete podávat jen tak samotnou s hoblinkami čokolády, ale skvělá je také se šlehačkou a čerstvým ovocem.


  • Vybrali jsme pro Vás