Čokoládový cheesecake s drobenkou
Ingredience na dortovou formu o průměru 21 cm:
Na spodní vrstvu:
- 100 g kakaových sušenek
- 60 g másla
Na náplň:
- 2 vejce
- 60 g třtinového cukru
- 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphie)
- 200 g mascarpone
- 200 g hořké čokolády (nejméně 75 % kakaa)
- 50 ml třešňového likéru
Na drobenku:
- 150 g polohrubé mouky
- 75 g másla
- 75 g krupicového cukru
- 1 lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Kakaové sušenky podrtíme a smícháme s máslem. Vzniklou hmotou rovnoměrně vyplníme dno formy. Dáme do ledničky.
- Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Krémový sýr a mascarpone smícháme v misce.
- Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a smícháme s třešňovým likérem. Směs zapracujeme do sýrové hmoty a přidáme pěnu z vajec a cukru.
- Náplň rozetřeme na vychlazenou spodní vrstvu, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C.
- Asi po deseti minutách posypeme povrch cheesecaku drobenkou a pečeme ještě 30 minut. Pak troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a koláč v ní necháme dojít. Klidně ho tam můžeme nechat přes noc.
- Nakonec opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Soufflé au chocolat
Ingredience na 4 formičky:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 100 g másla + na vymazání formiček
- 50 g hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
- 100 g krupicového cukru
- 3 vejce
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Formičky na soufflé nebo žáruvzdorné mističky vymažeme rozpuštěným máslem.
- Do misky vhodné na vodní lázeň dáme máslo a nalámanou čokoládu. V horké vodní lázni je rozehřejeme a promícháme.
- Mouku smícháme s cukrem a skořicí a vmícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem. Sejmeme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
- Pak vzniklou čokoládovou směs rozdělíme do vymazaných formiček a dáme péct asi na 15 minut do předehřáté trouby.
- Soufflé podáváme ještě horké, vnitřek by měl být krásně tekutý.
Čokoládová pěna
Ingredience na 4 porce:
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- 200 g kvalitní mléčné čokolády
- 12 bílků
Pracovní postup:
- Čokoládu nalámeme na kousky a v horké vodní lázni ji rozehřejeme. Pak ji necháme lehce zchladnout.
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
- Rozpuštěnou čokoládu pomalu naléváme do sněhu a opatrně zašleháme metlou, až vznikne čokoládová pěna.
- Pěnu nalijeme do skleniček a vychladíme.
Tip: Čokoládovou pěnu můžete podávat jen tak samotnou s hoblinkami čokolády, ale skvělá je také se šlehačkou a čerstvým ovocem.