Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

  0:02aktualizováno  0:02
Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci, snižuje krevní tlak a zlepšuje duševní kondici lidí ve vyšším věku. Ale hlavně je strašně dobrá. Takže pokud se vám sbíhají sliny, honem do kuchyně.

Soufflé au chocolat | foto: Profimedia.cz

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Ingredience na dortovou formu o průměru 21 cm:

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Na spodní vrstvu:

  • 100 g kakaových sušenek
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphie)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g hořké čokolády (nejméně 75 % kakaa)
  • 50 ml třešňového likéru

Na drobenku:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Kakaové sušenky podrtíme a smícháme s máslem. Vzniklou hmotou rovnoměrně vyplníme dno formy. Dáme do ledničky.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Krémový sýr a mascarpone smícháme v misce.
  3. Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a smícháme s třešňovým likérem. Směs zapracujeme do sýrové hmoty a přidáme pěnu z vajec a cukru.
  4. Náplň rozetřeme na vychlazenou spodní vrstvu, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C.
  5. Asi po deseti minutách posypeme povrch cheesecaku drobenkou a pečeme ještě 30 minut. Pak troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a koláč v ní necháme dojít. Klidně ho tam můžeme nechat přes noc.
  6. Nakonec opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Soufflé au chocolat

Ingredience na 4 formičky:

Soufflé au chocolat
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla + na vymazání formiček
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formičky na soufflé nebo žáruvzdorné mističky vymažeme rozpuštěným máslem.
  2. Do misky vhodné na vodní lázeň dáme máslo a nalámanou čokoládu. V horké vodní lázni je rozehřejeme a promícháme.
  3. Mouku smícháme s cukrem a skořicí a vmícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem. Sejmeme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
  4. Pak vzniklou čokoládovou směs rozdělíme do vymazaných formiček a dáme péct asi na 15 minut do předehřáté trouby.
  5. Soufflé podáváme ještě horké, vnitřek by měl být krásně tekutý.

Čokoládová pěna

Ingredience na 4 porce:

Čokoládová pěna
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 12 bílků

Pracovní postup:

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a v horké vodní lázni ji rozehřejeme. Pak ji necháme lehce zchladnout.
  2. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Rozpuštěnou čokoládu pomalu naléváme do sněhu a opatrně zašleháme metlou, až vznikne čokoládová pěna.
  4. Pěnu nalijeme do skleniček a vychladíme.

Tip: Čokoládovou pěnu můžete podávat jen tak samotnou s hoblinkami čokolády, ale skvělá je také se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.