Doporučujeme

Hráškový krém s mátou a skořicí

Hráškový krém s mátou a skořicí | foto: Apetit

Hráškový krém s mátou a skořicí

Tahle polévka si vás získá jemnou chutí i barvou. Krásu neztratí, i pokud ji připravíte z mraženého hrášku.
NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 25-30 minut vaření

* 30 g másla
* 70 g hladké mouky
* 1 l studené vody nebo drůbežího či zeleninového vývaru
* 150 ml mléka
* 200 ml smetany na šlehání
* 250-300 g hrášku
* sůl, bílý pepř
* špetku mleté skořice a 4 snítky máty na ozdobu

1. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a vytvořte světlou jíšku. Zalijte ji vodou či vývarem, osolte a metlou rozšlehejte. Za občasného míchání vařte dvacet minut.

2. Přilijte mléko, a až se začne polévka vařit, přisypte hrášek. Povařte pět až deset minut, dokud není hrášek měkký (mražený zpravidla potřebuje kratší dobu než čerstvý), a odstavte z ohně. Přímo v hrnci pak polévku rozmixujte ponorným mixérem a ještě ji přeceďte přes jemný cedník. Rozmixovaný hrášek protlačte vařečkou nebo obrácenou naběračkou.

3. Do polévky přilijte smetanu; čtyři lžíce si nechte na ozdobu. Prohřejte a dochuťte solí i mletým pepřem. Každou porci ozdobte smetanou, skořicí a lístky máty.

Tip Apetitu:
Jemný čerstvý hrášek v luscích se právě dostává na trh. Neváhejte této nabídky využít; trvá jen pár týdnů a opakovat se bude až za rok. Pokud jste nakoupili a naloupali víc, než spotřebujete, spařte kuličky horkou vodou a zmražte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Italské rizoto s hráškem
Italské rizoto s hráškem
Kofty ze zeleného hrášku v kari omáčce po paňdžábsku
Kofty ze zeleného hrášku v kari omáčce po paňdžábsku
Jarní hrášková polévka s vejcem
Jarní hrášková polévka s vejcem


  • Vybrali jsme pro Vás