Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hovězí tatarák zná každý. Vyzkoušejte i jiné maso nebo jen zeleninu

  3:47aktualizováno  3:47
Pořádná vrstva správně ochuceného syrového masa namazaná na očesnekovanou topinku... Taky už se vám sbíhají sliny? Přitom se nemusíte držet jen hovězího masa. Variací na tatarský biftek jsou desítky.

Tatrák z lososa. | foto: Isifa

Masové tataráky

Hovězí tatarák

Hovězí tatarák.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 600 g hovězí svíčkové
* 1 cibule
* 4 žloutky
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* mletá sladká paprika
* worcester
* plnotučná hořčice
* tabasco
* 1 lžíce kaparů
* ančovičky
* čerstvá pažitka
* 8 plátků chleba
* 4 stroužky česneku

1. Omytou a osušenou svíčkovou naškrábeme nožem nebo nadvakrát umeleme. Cibuli oloupeme, nasekáme na drobné kostičky.
2. Maso promícháme se žloutky, olejem, nasekanou cibulí, ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou.
3. Přidáme worchester, hořčici a kapku tabasca. Jednotlivé porce tataráku ozdobíme kapary, plátkem ančovičky a posypeme nasekanou pažitkou.
4. Podáváme s topinkami a stroužky česneku, případně měsíčky citronu.

Telecí tatarák

Telecí tatarák.

Příprava: 30 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 4 žampiony
* 1 stroužek česneku
* sůl
* 8 lžic olivového oleje
* 1/4 celeru
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 400 g telecí kýty
* 1 menší cibule
* 1 lžíce kečupu
* kapka pimenta (chilli paprička)
* pepř
* 8 plátků starší veky
* olej

1. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme, utřeme se solí a promícháme s pěti lžícemi oleje. Do ochuceného oleje vložíme plátky žampionů a necháme je v chladu marinovat.
2. Oloupaný celer nakrájíme na tenké plátky, pokrájíme na jemné nudličky a v sítu povaříme minutu v lehce osolené vodě. Necháme okapat a promícháme s třemi lžícemi oleje, třemi lžícemi bílého vinného octa a trochou soli. Odložíme do chladu.
3. Telecí maso naškrábeme nebo jemně nameleme. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme.
4. Maso promícháme s cibulí, kečupem, pimentem, dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.
5. Osmažené plátky veky poklademe tatarákem, jednotlivé porce ozdobíme marinovanými žampiony a celerem.

Jehněčí tatarák

Jehněčí tatarák.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 500 g jehněčího masa
* 1 lžička kaparů
* 5 vypeckovaných zelených oliv
* 2 žloutky
* 2 jarní cibulky
* 1 citron
* 1 lžíce tabasca
* sůl, pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 50 g strouhaného parmazánu
* 1 citron
* pita chleba

1. Jehněčí maso nakrájíme na menší kousky a pomeleme. Kapary a olivy najemno nasekáme.
2. Jarní cibulky očistíme, bílé části nakrájíme na malé kostičky, zelené části překrájíme. Citron omyjeme, nakrájíme na měsíčky.
3. Namleté maso dobře promícháme se žloutky, tabascem, solí, pepřem. Přidáme nasekané kapary, olivy, cibulky a odložíme na hodinu vychladit.
4. Vychlazený tatarák rozdělíme na porce, přidáme lžíci oleje, trochu strouhaného parmazánu a ozdobíme zelenými listy cibulek. Podáváme s měsíčky citronu a opečeným pita chlebem.

Rybí tataráky

Tatarák z tuňáka a avokáda

Tatrák z tuňáka a avokáda.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 2 polévkové lžíce tmavých sezamových semínek
* 400 g čerstvého tuňáka
* 1 šalotka
* 1 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce dijonské hořčice
* sůl, pepř
* 3 větší zralá avokáda
* 2 lžíce limetkové šťávy
* směs salátových listů nebo čerstvé bylinky
* balsamikový ocet

1. Sezamová semínka krátce orestujeme na sucho na pánvi.
2. Maso z tuňáka nasekáme na malé kousky, šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
3. Promícháme s lžící olivového oleje, dijonskou hořčicí, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
4. Avokáda překrojíme, vyloupneme pecky a pokrájíme na kousky, promícháme se solí, limetkovou šťávou a sezamovými semínky.
5. Do naolejovaného kuchyňského tvořítka dáme avokádovou vrstvu, pak tuňákový tatarák a vyklepneme na talíř. Ozdobíme salátem nebo bylinkami a octem.

Tatarák z čerstvého tuňáka

Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina

Tatrák z čerstvého tuňáka.

Pro 4 osoby

* 300 g čerstvého tuňáka
* 1 malá šalotka
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sojové omáčky
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 kelímek zakysané smetany

Tip

Přimíchejte nasekané kapary a pažitku. Směsí naplňte lodičky z vydlabaných salátových okurek.

1. Maso z tuňáka jemně nasekáme. Šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
2. Tuňáka promícháme se šalotkou, olejem, sojovou omáčkou, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
3. Hotový tatarák necháme hodinu vychladit.
4. Jednotlivé porce tataráku ozdobíme zakysanou smetanou, bylinkami a podáváme s čerstvou bagetou.

Tatarák z lososa s kaviárem

Tatrák z lososa s kaviárem.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 400 g čerstvého lososa
* čerstvá pažitka
* 1 malá šalotka
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* tabasco
* 2-3 plátky rýžového papíru
* tmavý celozrnný chléb
* 1 malá plechovka keta kaviáru
* několik salátových listů

Tip

Na tatarák použijte směs 300 gramů čerstvého a 100 gramů uzeného lososa, pažitku nahraďte čerstvým koprem.

1. Lososa pokrájíme na co nejmenší kousky. Pažitku najemno nasekáme. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Lososa promícháme s pažitkou, šalotkou, olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem, přidáme kapku tabasca a odložíme do chladu.
3. Rýžový papír namočíme na 30 sekund do vroucí vody, vyjmeme a necháme okapat na suché utěrce. Kuchyňským tvořítkem vykrojíme z tenkých plátků tmavého chleba kolečka.
4. Papír rozřežeme na proužky, vyložíme jimi lehce naolejované kuchyňské tvořítko a jeho vnitřek naplníme kolečkem chleba, částí lososového tatráku a vyklepneme na talíř. Každou porci ozdobíme kaviárem a lístky salátu.  

Tatarák z lososa

Tatrák z lososa.

Příprava: 20 minut + chlazení 30 minut

Pro 4 osoby

* 500 g čerstvého lososa
* 1 lžička olivového oleje
* 2 lžíce dijonské hořčice
* sůl, pepř
* 1 šalotka
* čerstvý kopr
* 5 lžic zakysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* 1 natvrdo uvařené vejce
* 1 avokádo
* 4 plátky tmavého chleba

Tip

Dochuťte lososa šťávou z limetky nebo citronu.

1. Maso najemno nasekáme, promícháme s olejem, lžící dijonské hořčice, ochutíme solí, pepřem a dáme na půl hodiny vychladit.
2. Šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Kopr jemně nasekáme.
3. Zakysanou smetanu promícháme s majonézou, čerstvě mletým pepřem a lžící hořčice.
4. Vejce oloupeme a rozkrájíme na měsíčky. Avokádo rozkrájíme na měsíčky. Vychlazeného lososa promícháme se šalotkou a koprem.
5. Větším vykrajovátkem vykrojíme kolečka z chleba, poklademe tatarákem a podáváme s vejcem, ochucenou smetanou a avokádem.  

Zeleninové tataráky

Pokud maso moc nemusíte, vyzkoušejte tatarské bifteky plné vitaminů.

Okurkový tatarák s chorizem

Okurkový tatarák s chorizem.

Příprava: 12 hodin + vaření 4 minuty

Pro 4 osoby

* 2 menší salátové okurky
* sůl
* 4 cherry rajčata
* 4 ředkvičky
* 50 g parmazánu
* 150 g choriza
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvě mletý pepř
* 1 stroužek česneku
* hrst rukoly

Tip

Vyzkoušejte v létě nasolit a nechat odležet kousek nakrájeného melounu a promíchat ho s okurkami.

1. Omyté okurky oloupeme, podélně překrojíme, případně vyškrábneme jádra a nasekáme na malé kostičky.
2. Okurky osolíme, promícháme a necháme je odležet přes noc v uzavřené nádobě v chladu.
3. Rajčata a ředkvičky omyjeme, přepůlíme. Parmazán nakrájíme na hobliny.
4. Chorizo nakrájíme na tenké plátky a nasucho je necháme na pánvi do křupava opéct a odložíme na papírový ubrousek.
5. Okurky necháme vykapat na sítu, promícháme s olivovým olejem, solí, mletým pepřem a rozdrceným stroužkem česneku.
6. Kulaté kuchyňské tvořítko naolejujeme a naplníme ho částí okurek. Vyklopíme na talíř a ozdobíme přepůlenými rajčaty a ředkvičkami, plátky opečeného choriza, rukolou a hoblinami parmazánu. 

Tatarák z rajčat

Tatrák z rajčat.

Příprava: 12 hodin + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 10 zralých rajčat
* 1 šalotka
* 1 malá cibule
* čerstvá pažitka
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 1 hrst zelených fazolek
* 1 malá cibule

1. Omytá rajčata spaříme ve vroucí vodě. Oloupeme a příčně překrojíme, vymačkáme šťávu a zrníčka.
2. Síto vyložíme utěrkou. Rajčata pokrájíme na kousky, vložíme do síta a zatížíme talířem nebo miskou. Necháme přes noc vykapat.
3. Šalotku oloupeme a jemně nasekáme. Omytou pažitku pokrájíme.
4. V míse promícháme rajčata se šalotkou, pažitkou a olivovým olejem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
5. Necháme hodinu vychladit a podáváme se spařenými zelenými fazolkami a kolečky natenko pokrájené oloupané cibule.

Bylinková paštika se zeleninovým tatarákem

Bylinková paštika se zeleninovým tatarákem.

Příprava: 20 minut + chlazení 12 hodin

Pro 4 osoby

* 2 jarní cibulky
* čerstvá pažitka
* 1 stroužek česneku
* 400 g krémového sýra
* 100 ml zakysané smetany
* sůl, bílý pepř
* 5 cl olivového oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1 malá salátová okurka
* 1 žlutá paprika
* 2 celerové výhonky

1. Menší zapékací misky vyložíme potravinovou fólií. Zelené části jarní cibulky a pažitku najemno nasekáme, česnek prolisujeme.
2. Krémový sýr prošleháme se smetanou, dochutíme solí a pepřem, vmícháme cibulku, pažitku a česnek.
3. Hmotou naplníme misky, přetáhneme fólií a necháme odležet přes noc v chladu.
4. Spodní bílé části cibulek najemno nasekáme, promícháme s olejem, citronovou šťávou.
5. Omytou salátovou okurku, očištěnou papriku a celerové výhonky nakrájíme na kostičky, ochutíme solí, pepřem a promícháme s dresinkem, necháme hodinu vychladit.
6. Na talíře rozdělíme zeleninový tatarák a vyklopíme na něj z misek sýr s bylinkami.

Avokádový tatarák s pošírovaným vejcem

Avokádový tatarák s pošírovaným vejcem.

Příprava: 30 minut + vaření 6 minut

Pro 4 osoby

* 6 malých rajčat
* 2 zralá avokáda
* 1 jarní cibulka
* olivový olej
* 4 vejce
* čerstvá petržel
* balsamikový ocet
* 2 lžíce sezamových semínek

Tip

Přidejte do sýrové směsi rozdrobenou uzenou makrelu nebo tresku.

1. Rajčata omyjeme, dvě nasekáme na malé kousky, zbylá pokrájíme na měsíčky.
2. Avokáda rozřízneme, vyloupneme pecky a pokrájíme na kostičky. Jarní cibulku jemně nasekáme.
3. Promícháme nasekaná rajčata, avokádo, cibulku, zakápneme olivovým olejem, osolíme.
4. Avokádový tatarák rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme čerstvě nasekanou petrželí, měsíčky rajčat a balsamikovým octem.
5. V hrnci přivedeme k varu vodu s trochou octa, vařečkou vodu zamícháme, aby se udělal vír, a do vody rozklepneme vejce, lžící přihrnujeme bílek k vajíčku. Když je bílek uvařený, ale žloutek uvnitř tekutý, vyjmeme vejce opatrně sběračkou ven a položíme ho na tatarák. Stejně postupujeme s ostatními vejci.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.