Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept:Steak ze svíčkové, slaninové fazolky a pečená brambora

  0:30aktualizováno  0:30
Za tento recept od nás získává Tomáš Ducheček knihu Dokonalý steak. Blahopřejeme.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
60 minut

Množství
4

Steak:
- 1 500 g pravé hovězí svíčkové
- olivový olej
- mořská sůl hrubozrnná


Fazolky se slaninou:
- 1 balení mražených fazolových lusků
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 4 stroužky česneku
- 1 bylinková kostka


Brambora s tvarohem:
- sůl a mletý bílý pepř
- 1/2 svazku pažitky
- 60 g zakysané smetany
- 1/2 svazku petrželky
- 4 ks brambory (velké)
- 125 g tvarohu nebo bílého jogurtu

Steak
Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky cca 4 - 5 cm široké, po vyjmutí z ledničky necháme 2 hodiny v pokojové teplotě, osušíme - nemyjeme. Rozpálíme pánvičku na maximum, steak z každé strany rukou potřeme olivovým olejem, zprudka osmahneme na každé straně cca 1 minutu. Vložíme v pekáčku do předehřáté trouby na 170 stupňů a necháme péct 7 minut, vyjmeme a 7 minut necháme na talíři přikryté pokličkou. Po vložení na talíř posypeme dle chuti mořskou hrubozrnnou solí.

Fazolky se slaninou
Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem a scedíme. V rozpálené pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme fazolky a společně asi 5 minut restujeme. Přisypeme nasekaný česnek, bylinkovou kostku, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme. Mezi dušením promícháme, aby se aroma z bylinkové kostky smísilo s jídlem.

Brambory s tvarohovým dresinkem
Brambory ve slupce dobře omyjeme a v osolené vodě vaříme 10 minut. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambory po jedné zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 40 minut. Mezitím smícháme tvaroh se smetanou. Bylinky omyjeme, osušíme a jemně nasekáme. Nasekané bylinky vmícháme do tvarohu, osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z trouby, alobal opatrně rozbalíme. Upečené brambory křížem nařízneme, rozevřeme a naplníme tvarohovo-bylinkovou směsí.

Podáváme s dobrým červeným vínem.

Autor:




Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.