Čtenářský recept: Hovězí líčka na červeném víně

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Hovězí líčka na červeném víně | foto: Radek Novotnýpro iDNES.cz

Doba přípravy
3-4 hodiny

Množství
4

1000 g hovězích líček (4 větší kusy)
2 ks cibule
3 ks mrkve
2 ks petržele
3 ks řapíkatého celeru (stonek)
1 lžíce rajčatového protlaku
5-6 dl červeného vína (kvalitní, žádný krabicák!)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
bouquet garni (bobkový list, tymián, šalvěj, petržel)
lžíce olivového oleje
50 g másla na zjemnění omáčky
sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte a naporcujte podle představy, naše ideální-vyzkoušená velikost je cca 250 g na porci. V mezidobí přípravy si předehřejte troubu na 160 stupňů. Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kousky, jednotlivé kusy masa z obou stran osolte, opepřete a jemně zaprašte hladkou moukou. Ve větším hrnci rozpusťte cca 2 lžíce másla, ke kterému přilejte lžíci olivového oleje a líčka zprudka opečte ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne a tzv. chytne barvu, vyndejte jej z hrnce a do vzniknuvšího výpeku vložte pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vše opékejte do zlatava, ale ne do tmavě-hněda (ne tolik jako cibuli na základ guláše). Poté snižte výkon sklokeramiky nebo uberte plamen na plynu a do směsi přidejte lžíci až dvě dobrého rajčatového protlaku. Navrch směsi položte opečená líčka, vše zalijte kvalitním červeným vínem (takové, které byste si s chutí nalili i do sklenky) a vložte bouquet garni. Hrnec zakryjte poklicí a na 2–3 hodiny vložte do vyhřáté trouby. Uvedený čas je však poměrně relativní a závisí na více faktorech, proto je lepší se spolehnout na vlastní úsudek a pravidelnou kontrolu - hotové maso musí být měkké a rozpadat se jako dort. Jakmile ten moment nastane, maso vyjměte z hrnce a přeceďte (nepasírujte) vzniklou omáčku. V případě potřeby chvíli redukujte v rendlíku, aby omáčka zhoustla. Jakmile bude mít omáčka konzistenci dle vaší představy, rendlík odstavte a vmíchejte kousek másla na zjemnění. Voala, finito - pak už jen věnovat konečnou pozornost foodstylingu na talíři a směle do toho :)

Poznámka
Ideální přílohou jsou klasické šťouchané brambory (se smetanou a máslem, nikoliv mlékem!), případně bramborové pyré.
Jako nápoj určitě doporučuji použít zbylé červené víno, skvěle se to doplňuje.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

Čokoládové lanýže

V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u...

Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky

Sádláčky

Pečení cukroví patří sice v mnoha českých rodinách k nezpochybnitelným tradicím, cena některých surovin však už tak...

Najdete na iDNES.cz