Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Hovězí líčka na červeném víně

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Hovězí líčka na červeném víně | foto: Radek Novotnýpro iDNES.cz

Doba přípravy
3-4 hodiny

Množství
4

1000 g hovězích líček (4 větší kusy)
2 ks cibule
3 ks mrkve
2 ks petržele
3 ks řapíkatého celeru (stonek)
1 lžíce rajčatového protlaku
5-6 dl červeného vína (kvalitní, žádný krabicák!)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
bouquet garni (bobkový list, tymián, šalvěj, petržel)
lžíce olivového oleje
50 g másla na zjemnění omáčky
sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte a naporcujte podle představy, naše ideální-vyzkoušená velikost je cca 250 g na porci. V mezidobí přípravy si předehřejte troubu na 160 stupňů. Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kousky, jednotlivé kusy masa z obou stran osolte, opepřete a jemně zaprašte hladkou moukou. Ve větším hrnci rozpusťte cca 2 lžíce másla, ke kterému přilejte lžíci olivového oleje a líčka zprudka opečte ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne a tzv. chytne barvu, vyndejte jej z hrnce a do vzniknuvšího výpeku vložte pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vše opékejte do zlatava, ale ne do tmavě-hněda (ne tolik jako cibuli na základ guláše). Poté snižte výkon sklokeramiky nebo uberte plamen na plynu a do směsi přidejte lžíci až dvě dobrého rajčatového protlaku. Navrch směsi položte opečená líčka, vše zalijte kvalitním červeným vínem (takové, které byste si s chutí nalili i do sklenky) a vložte bouquet garni. Hrnec zakryjte poklicí a na 2–3 hodiny vložte do vyhřáté trouby. Uvedený čas je však poměrně relativní a závisí na více faktorech, proto je lepší se spolehnout na vlastní úsudek a pravidelnou kontrolu - hotové maso musí být měkké a rozpadat se jako dort. Jakmile ten moment nastane, maso vyjměte z hrnce a přeceďte (nepasírujte) vzniklou omáčku. V případě potřeby chvíli redukujte v rendlíku, aby omáčka zhoustla. Jakmile bude mít omáčka konzistenci dle vaší představy, rendlík odstavte a vmíchejte kousek másla na zjemnění. Voala, finito - pak už jen věnovat konečnou pozornost foodstylingu na talíři a směle do toho :)

Poznámka
Ideální přílohou jsou klasické šťouchané brambory (se smetanou a máslem, nikoliv mlékem!), případně bramborové pyré.
Jako nápoj určitě doporučuji použít zbylé červené víno, skvěle se to doplňuje.

Autor:






Nejčtenější

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.