Houbový koláč
Ingredience na 1 koláčovou formu:
- 350 g hladké mouky
- 180 g másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 1/2 lžičky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 g očištěných hub
- 1 lžíce oleje
- římský kmín
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g strouhaného sýra
- 2 vejce
Pracovní postup:
- Z mouky, másla, jednoho vejce, dvou lžic zakysané smetany a půl lžičky soli vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něho kouli a zabalíme ji do potravinářské fólie. Vložíme na hodinu do chladničky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Houby nakrájíme. Na oleji orestujeme nasekanou cibuli, a když začne zlátnout, přidáme houby a česnek. Zarestujeme, přidáme římský kmín, sůl a pepř podle chuti, přiklopíme pokličkou a dusíme osm minut. Necháme vychladnout a vmícháme strouhaný sýr a dvě vejce.
- Těsto vyjmeme z ledničky a rozdělíme na jeden větší a jeden menší díl. Ten větší na pomoučené pracovní desce vyválíme na velikost formy tak, aby bylo těsto i po stranách, a pomocí válečku ho do vymazané formy přeneseme.
- Naplníme houbovou nádivkou a z druhého dílu těsta vyrobíme „pokličku“. Tu po stranách přitiskneme ke spodnímu těstu, propícháme a pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut