Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Houby tělu prospívají. Zkuste houbový burger či palačinky s liškami

  0:12aktualizováno  0:12
Někdo odchází s košíkem do lesa meditovat a houby jsou pro něj zástěrka. Pro ostatní, kteří jsou houbaři sběrem i chutí, však s létem nastává hlavní sezona. V případě nepřízně počasí aspoň na talíři...

Opékané houby s creme fraiche | foto: Profimedia.cz

Papriky s houbovou nádivkouPapriky s houbovou nádivkou

Pro 4 osoby

* 4 velké papriky
* 2 starší housky
* mléko
* 1 malá cibule
* 200 g hub
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička sojové omáčky
* sušený tymián
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 2 vejce
* 50 g sýra
* čerstvá pažitka nebo petržel

1. Papriky omyjeme,odkrojíme vršek, vyjmeme jádra a vypláchneme. Dáme je povařit na pět minut do osolené vody. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

2. Housky rozlámeme a namočí me je v teplém mléce. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, houby očistíme a pokrájíme.

3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a deset minut opékáme, ochutíme sójovou omáčkou, tymiánem, solí.

4. Housky vymačkáme,promícháme je s vejci, utřeným stroužkem česneku, přimícháme orestované houby a nastrouhaný sýr s nasekanými bylinkami. Směsí naplníme papriky, přiklopíme odkrojeným vrškem a dáme zapéct do trouby podlité trochou vody na 20-25 minut.

Náš tip

Zkuste naplnit papriky houbovou smaženicí - vynechte housku, přidejte vejce.

Zapečené těstoviny s houbamiZapečené těstoviny s houbami

Pro 4 osoby

* 500 g těstovin
* 400 g hub
* 3 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* 200 g mraženého listového špenátu
* 250 ml smetany na vaření
* 200 g sýra
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.

2. Houby očistíme, pokrájíme na plátky, česnek oloupeme a nasekáme. Nakrájené houby opečeme na pánvi na rozpáleném oleji pět minut. Přimícháme česnek, krátce orestujeme a přidáme překrájený rozmrazený špenát.

3. Do houbové směsi přimícháme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra, osolíme a opepříme. Vlijeme na uvařené těstoviny a promícháme.

4. Těstoviny i s omáčkou přendáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě 5-7 minut.

Náš tip

Nahraďte smetanu ricottou nebo zakysanou smetanou.

Quiche s houbami a špekemQuiche s houbami a špekem

Pro 4 osoby

* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* špetka soli
* 5 lžic vody
* 100 g špeku
* 1 malá cibule
* 250 g menších hub
* 1 zakysaná smetana
* 200 g smetany ke šlehání
* 3 vejce
* sůl
* pepř

1. Z mouky, másla, soli a vody zpracujeme křehké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout dvě hodiny v chladu.

2. Špek a krájíme, cibuli oloupeme a nasekáme, houby očistíme a rozkrájíme na plátky. Na pánvi necháme rozškvařit na kousky nakrájený špek a opečeme na něm cibuli a houby.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno kulaté koláčové formy vyložíme pečicím papírem,vložíme na něj rozválené těsto, které propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi. Pečeme 20 minut. Papír i fazole odstraníme.

4. V misce prošleháme obě smetany, vejce, sůl a pepř. Do upečeného korpusu dáme houby, přelijeme je smetanou s vejci a dáme na 25 minut zapéct.

Náš tip

Kupte si již hotové křehké těsto. Korpus předpečte dopředu, můžete ho uchovat zabalený v mrazáku.

Houbový burgerHoubový burger

Pro 4 osoby

* 4 hamburgerové housky
* 4 velké klobouky portobello žampionů
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 velké rajče
* 1 červená cibule
* hrst rukoly

1. Kloubouky hub otřeme a dáme je do marinády připravené z rozetřeného česneku, oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Necháme vychladit dvě hodiny.

2. Troubu s grilem rozehřejeme na 200 °C. Kloubouky přendáme do zapékací misky a necháme je péct asi 20 minut dohněda. V polovině pečení je obrátíme a potřeme zbylou marinádou.

3. Rajče omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Na spodní část hamburgerové housky dáme teplý žampion, plátek rajčete, trochu rukoly a kolečka cibule. Přiklopíme horním dílem housky.

Náš tip

Portobello žampiony nahraďte jinými houbami. Hamburgerovou housku potřete majonézou nebo kečupem, podle chuti.

Kuře na víně s houbamiKuře na víně s houbami

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce oleje
* 1 malá paprika
* 10 malých žampionů nebo hříbků
* čerstvý tymián
* 200 ml zeleninového vývaru
* 200 ml červeného vína

1. Kuře naporcujeme, opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Papriku omyjeme rozpůlíme, vyjmeme jádra a nakrájíme na proužky. Houby očistíme, větší překrojíme.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej,opečeme na něm porce kuřete, přihodíme papriku, houby, tymián a orestujeme. Přikryjeme pokličkou, případně trochu podlijeme, podusíme asi 15 minut.

3. Maso vyjmeme z hrnce, vlijeme do něj vývar a víno a povaříme pět minut. Vrátíme kousky kuřete do omáčky a společně povaříme dalších 10 minut. Podáváme s vařenými novými bramborami nebo čerstvým chlebem.

Náš tip

Přihoďte hrst černých pokrájených oliv.

Palačinky s liškamiPalačinky s liškami

Pro 6 osob

* 300 g hladké mouky
* 3 vejce
* 1/2l mléka
* špetka soli
* olej
* 1 stroužek česneku
* 1 kelímek zakysané smetany
* čerstvá pažitka
* 250 g lišek

1. Promícháme mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto necháme 20 minut odpočinout a pak z něj uděláme postupně na pánvi na rozpáleném oleji palačinky.

2. Houby očistíme, větší překrojíme. Česnek oloupeme a utřeme se solí, promícháme se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

3. Na pánvi rozpálíme olej a lišky orestujeme. Palačinky namažeme ochucenou smetanou a poklademe orestovanými liškami.

Náš tip

Složte naplněné palačinky do balíčků, dejte do zapékací misky, posypte oblíbeným sýrem a zapečte.

Houbové škvarky v másleHoubové škvarky v másle

Pro 4 osoby

* 250 g másla
* 300 g hub
* sůl
* čerstvá petržel

1. Máslo zahřejeme v pánvi nebo nižším hrnci se silným dnem, necháme ho rozpouštět při velmi nízké teplotě, aby se z něj postupně odpařila voda. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Občas zamícháme. Máslo se přepouští asi 30 minut. Máslo by mělo být zlaté a čiré.

2. Hotové přepuštěné máslo ještě přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem.

3. Houby očistíme a rozkrájíme je na centimetrové kousky. Na pánvi je opékáme na části přepuštěného másla, dokud nejsou křupavé.

4. Orestované houby vmícháme do zbytku másla. Přidáme nasekanou petržel, zamícháme a dáme vychladit a ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem.

Náš tip

Houbové škvarky můžete udělat se sádlem. Přepuštěné máslo samotné vydrží až půl roku a má v kuchyni mnoho využití. Zbytky z přepuštěného másla - sesbíraná pěna a kousky po přefiltrování - se dají použít k omaštění pokrmů, nemusíte je vyhazovat.

Autoři:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.