Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Houby, nejen s octem nakyselo

  11:38aktualizováno  11:38
"Už minula doba, kdy se podávaly obědy, a hlavně večeře složené z nekonečné řady chodů. I gastronomie se zjednodušila a rozhodla se pro prosté linie, stejně jako všechny výtvarná umění," tvrdí Michal Ulvr. Toto krédo prosazoval jako šéfkuchař v Parnasu, v restauraci Vojanův Dvůr i ve Švýcarsku, kde pracoval řadu let.
Uvnitř článku najde recepty na houbovou polévku a kachní prsa na zeleném pepři, obložená liškami s petrželovými noky.

Moderní jídlo musí být podle něj prosté, úsporné, výživné a vkusně upravené. "Proto z poživatin, třeba o stejné výživné hodnotě, mají gastronomickou hodnotu především ty, které se dají připravit nejrozličnějším způsobem," vysvětluje svůj přístup Michal Ulvr," mezi ně patří právě houby.

Díky nim můžeme střídat pokrmy na našem jídelníčku opravdu dobře a vyvarovat se tak nežádoucí jednotvárnosti ve stravování."Někdo považuje houby spíš za minerály, někdo za rostliny, jiný za živočichy. Svým chemickým složením i způsobem života jsou totiž typické pro všechny tři kategorie - minerály, rostliny i živočichy. Ale není to jedno? Houby jsou prostě houby.

Manětínská sváteční hříbková polévka - 4 porce
(zděděno od babičky Müllerové z Manětína)

200g smrkových hřibů
80g másla
sůl
vegeta
1 vejce
150g hrubé mouky
petrželka

Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a na másle jemně podusíme. Zalijeme vodou, osolíme, ochutíme vegetou a krátce povaříme.
Připravíme si jemné strouhání z vejce a hrubé mouky a zavaříme do polévky. Při podávání bohatě sypeme sekanou petrželkou.

Kachní prsíčka na zeleném pepři, obložená liškami s petrželovými noky - 4 porce

600g kachních prsou bez kosti
sůl
zelený pepř
mletý zázvor
100g lišek
olej
lžička hladké mouky
vývar
šlehačka
koňak

Vykostěná kachní prsa osolíme, lehce posypeme zázvorem, obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji ze všech stran. Přidáme oprané lišky a dáme společně do trouby nebo grilu péci asi na 10 minut (je nutné, aby maso zůstalo růžové). Upečená kachní prsa přendáme a až do podávání udržujeme v teple. Výpak s liškami lehce zaprášíme moukou, rozředíme vývarem a povaříme. Nakonec zjemníme šlehačkou a dochutíme několika kapkami koňaku. Nejvhodnější přílohou k takto připraveným kachním prsům budou petrželové noky z odpalovaného těsta. (Poznámka: kachní prsa můžeme nahradit kuřecími)

Petrželové noky - 4 porce
600ml mléka
lžička másla
sůl
250g hrubé mouky
1vejce
čerstvá petrželka

Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo, mírně osolíme. Za stálého míchání sypeme hrubou mouku a mícháme, až se těsto přestane lepit na stěny. Za občasného míchání necháme vychladnout. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky, vkládáme je do vařicí vody a vaříme 3 až 5 minut podle velikosti.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Grafton Recruitment Praha
ZKUŠENÝ PROJEKTOVÝ MANAŽER

Grafton Recruitment Praha
Olomoucký kraj
nabízený plat: 60 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.