Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Quiche, omeleta, focaccia nebo tortellini na houbařský způsob

  1:40aktualizováno  1:40
Ještě než skončí houbařská sezona, naplánujte si pár výletů do lesů. Doma si pak z čerstvých hub nachystejte jídla podle našich receptů. Část si pak usušte do zásoby, kdyby vás náhodou chytla chuť na houbová jídla i v mrazivé zimě.

Quiche s houbami a slaninou

Quiche s houbami a slaninou

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 balení křehkého těsta
  • 200 g sýra – eidam, ementál
  • 300 g čerstvých hub
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • kmín
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 velká vejce
  • pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli pokrájíme na malé kostičky.

2. Těstem vyložíme koláčovou formu, dno těsta propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru a zatížíme fazolemi a předpečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm krátce cibuli s kmínem, přisypeme houby a společně opečeme. V misce prošleháme smetanu s vejci, solí a pepřem, vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a houby s cibulí.

4. Náplň vlijeme na předpečený korpus, posypeme zbylým sýrem a dáme do trouby péct na 25 minut. Hotový quiche necháme 10 minut odpočinout a ještě teplý rozkrájíme na jednotlivé porce.

TIP: Křehké těsto si vyrobte z 300 g hladké mouky, 150 g studeného másla, 1/2 lžičky soli a několika lžic studené vody. Mouku smíchanou se solí zpracujte s pokrájeným máslem na vále na drobenku, přilijte asi 7–9 lžic studené vody a zpracujte na těsto, které necháte hodinu v chladu odležet.

Houbová omeleta s mátou a petrželí

Houbová omeleta s mátou a petrželí

Doba přípravy: 20 minut + 18–20 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 400 g čerstvých hub
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g sýra – eidam, uzený eidam
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželová nať
  • hrst lístků čerstvé máty
  • 2 lžíce olivového oleje

1. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a posekáme na plátky. Sýr nakrájíme na kostičky. Troubu s grilem předehřejeme na 220 °C. Vejce prošleháme se solí a pepřem, přidáme nadrobno pokrájenou mátu, petržel a kostičky sýra.

2. Na pánvi vhodné do trouby rozehřejeme olej, orestujeme na něm pět minut houby, přidáme česnek a společně opečeme.

3. Směsí vajec, bylinek a sýra zalijeme houby na pánvi a na mírném plameni opékáme 3–5 minut.

4. Omeletu, která je při okrajích a zespodu pevná, vložíme do trouby pod gril a tři minuty zapečeme.

TIP: Do vaječné směsi můžete přidávat různé druhy sýra, třeba nastrouhaný parmazán, rozdrobenou fetu nebo natrhanou mozzarellu.

Tortellini zapečené s houbami

Tortellini zapečené s houbami

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • tuk
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 300 g čerstvých hub
  • 2 velká masitá rajčata
  • 150 g šunky v celku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 balení těstovin tortellini
  • 200 g mozzarelly

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Oloupaný česnek a prolisujeme. Hrst bazalky najemno posekáme, část promícháme s parmazánem a třemi lžícemi strouhanky.

2. Houby pokrájíme na plátky. Rajčata spaříme v horké vodě, navrchu nakrojíme ostrým nožem do kříže a oloupeme. Příčně je přepůlíme, vydlabeme štávu se semínky a dužinu nakrájíme na kostky. Šunku pokrájíme na kostičky.

3. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm houby s česnekem, přidáme rajčata, šunku, sůl, zbylou bazalku, zakryjeme poklicí a krátce podusíme. Tortellini povaříme tři minuty ve slané vroucí vodě, slijeme a promícháme se směsí hub, rajčat a šunky.

4. Přesypeme do zapékací misky, poklademe na plátky pokrájenou mozzarellou, posypeme parmazánovou strouhankou a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 15–20 minut.

TIP: Vyberte raději menší pevné houby. Místo šunky můžete použít i zbylé grilované nebo pečené kuřecí maso.

Hovězí s houbami a zeleninou na pivě

Hovězí s houbami a zeleninou na pivě

Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 250 g čerstvých hub – drobnějších, pevných
  • 1 malá červená paprika
  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 200 ml černého piva
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 kg brambor

1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Očištěné houby pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny. Papriku rozpůlíme, vykrojíme střed a jádřinec, nakrájíme na proužky.

2. Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostičky, poprášíme hladkou moukou smíchanou s pepřem a solí. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejeme sádlo, opečeme na něm postupně kostky masa a odložíme stranou. Na zbylém tuku opečeme dozlatova cibuli, přisypeme mrkev, houby, papriku, česnek a společně opečeme.

3. Do hrnce vrátíme nazpět maso, přidáme bobkový list, podlijeme pivem a vývarem a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 90 minut.

4. Když je maso měkké, přidáme oloupané, na větší kusy nakrájené brambory, promícháme, případně podlijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou dalších 30–45 minut podle typu brambor.

Focaccia s houbami

Focaccia s houbami

Doba přípravy: 2 hodiny + 25 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 7 lžic olivového oleje
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 malá cibule
  • čerstvý tymián, oregano, bazalka (lze i sušené)
  • 2 hrsti rukoly

1. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, přidáme 300 ml teplé vody a tři lžíce oleje a zaděláme na hladké pružné nelepivé těsto. Těsto potřeme lžící oleje a necháme ho zakryté kynout asi hodinu.

2. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech potřeme olejem. Houby pokrájíme na silnější plátky, cibuli nakrájíme na kostičky, mozzarellu na plátky.

3. Dvě lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vsypeme cibuli, orestujeme, přidáme plátky hub a opečeme. Osolíme, opepříme, promícháme s bylinkami.

4. Vykynuté těsto rozprostřeme ve vyšší vrstvě naolejovanýma rukama na plech a necháme je kynout 20 minut. Pak těsto potřeme dvěma lžícemi vody promíchanými s lžící oleje a dáme péct do vyhřáté trouby.

5. Upečenou focacciu vyjmeme z trouby, poklademe plátky mozzarelly, směsí hub a cibule a dáme na 3–5 minut zapéct do trouby.

6. Hotovou focacciu ozdobíme rukolou a nakrájíme na jednotlivé díly.

TIP: Houby orestujte s pórkem nebo s jarní cibulkou. Stejným způsobem můžete orestovat na focacciu i plátky cuket nebo lilku.

Autor:



Nejčtenější

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Štáb České televize vybavil Ivanu Lokajovou několika skrytými kamerami a vyslal...

Alternativní léčitelství se stále častěji stává poslední možností pro ty, kterým západní medicína nedokázala pomoct. V...

Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Pacientka z Aktipu: Děti jsem měla fiktivně balit do zlaté karimatky

Ivana, vybavena skrytou kamerou, míří do psychosomatické institutu Aktip na...

Za třináct návštěv v pražském psychosomatickém institutu Aktip zaplatila Ivana Lokajová téměř 30 tisíc korun. Skrytou...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Další z rubriky

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Arome.cz I kosmetická sbírka má svoje datum spotřeby. Ruku na srdce, třídíte šminky pravidelně? Pokud zapomínáte, zaděláváte si n...



Najdete na iDNES.cz