Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Quiche, omeleta, focaccia nebo tortellini na houbařský způsob

  1:40aktualizováno  1:40
Ještě než skončí houbařská sezona, naplánujte si pár výletů do lesů. Doma si pak z čerstvých hub nachystejte jídla podle našich receptů. Část si pak usušte do zásoby, kdyby vás náhodou chytla chuť na houbová jídla i v mrazivé zimě.

Quiche s houbami a slaninou

Quiche s houbami a slaninou

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 balení křehkého těsta
  • 200 g sýra – eidam, ementál
  • 300 g čerstvých hub
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • kmín
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 velká vejce
  • pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli pokrájíme na malé kostičky.

2. Těstem vyložíme koláčovou formu, dno těsta propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru a zatížíme fazolemi a předpečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm krátce cibuli s kmínem, přisypeme houby a společně opečeme. V misce prošleháme smetanu s vejci, solí a pepřem, vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a houby s cibulí.

4. Náplň vlijeme na předpečený korpus, posypeme zbylým sýrem a dáme do trouby péct na 25 minut. Hotový quiche necháme 10 minut odpočinout a ještě teplý rozkrájíme na jednotlivé porce.

TIP: Křehké těsto si vyrobte z 300 g hladké mouky, 150 g studeného másla, 1/2 lžičky soli a několika lžic studené vody. Mouku smíchanou se solí zpracujte s pokrájeným máslem na vále na drobenku, přilijte asi 7–9 lžic studené vody a zpracujte na těsto, které necháte hodinu v chladu odležet.

Houbová omeleta s mátou a petrželí

Houbová omeleta s mátou a petrželí

Doba přípravy: 20 minut + 18–20 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 400 g čerstvých hub
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g sýra – eidam, uzený eidam
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželová nať
  • hrst lístků čerstvé máty
  • 2 lžíce olivového oleje

1. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a posekáme na plátky. Sýr nakrájíme na kostičky. Troubu s grilem předehřejeme na 220 °C. Vejce prošleháme se solí a pepřem, přidáme nadrobno pokrájenou mátu, petržel a kostičky sýra.

2. Na pánvi vhodné do trouby rozehřejeme olej, orestujeme na něm pět minut houby, přidáme česnek a společně opečeme.

3. Směsí vajec, bylinek a sýra zalijeme houby na pánvi a na mírném plameni opékáme 3–5 minut.

4. Omeletu, která je při okrajích a zespodu pevná, vložíme do trouby pod gril a tři minuty zapečeme.

TIP: Do vaječné směsi můžete přidávat různé druhy sýra, třeba nastrouhaný parmazán, rozdrobenou fetu nebo natrhanou mozzarellu.

Tortellini zapečené s houbami

Tortellini zapečené s houbami

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • tuk
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 300 g čerstvých hub
  • 2 velká masitá rajčata
  • 150 g šunky v celku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 balení těstovin tortellini
  • 200 g mozzarelly

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Oloupaný česnek a prolisujeme. Hrst bazalky najemno posekáme, část promícháme s parmazánem a třemi lžícemi strouhanky.

2. Houby pokrájíme na plátky. Rajčata spaříme v horké vodě, navrchu nakrojíme ostrým nožem do kříže a oloupeme. Příčně je přepůlíme, vydlabeme štávu se semínky a dužinu nakrájíme na kostky. Šunku pokrájíme na kostičky.

3. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm houby s česnekem, přidáme rajčata, šunku, sůl, zbylou bazalku, zakryjeme poklicí a krátce podusíme. Tortellini povaříme tři minuty ve slané vroucí vodě, slijeme a promícháme se směsí hub, rajčat a šunky.

4. Přesypeme do zapékací misky, poklademe na plátky pokrájenou mozzarellou, posypeme parmazánovou strouhankou a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 15–20 minut.

TIP: Vyberte raději menší pevné houby. Místo šunky můžete použít i zbylé grilované nebo pečené kuřecí maso.

Hovězí s houbami a zeleninou na pivě

Hovězí s houbami a zeleninou na pivě

Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 250 g čerstvých hub – drobnějších, pevných
  • 1 malá červená paprika
  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 200 ml černého piva
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 kg brambor

1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Očištěné houby pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny. Papriku rozpůlíme, vykrojíme střed a jádřinec, nakrájíme na proužky.

2. Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostičky, poprášíme hladkou moukou smíchanou s pepřem a solí. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejeme sádlo, opečeme na něm postupně kostky masa a odložíme stranou. Na zbylém tuku opečeme dozlatova cibuli, přisypeme mrkev, houby, papriku, česnek a společně opečeme.

3. Do hrnce vrátíme nazpět maso, přidáme bobkový list, podlijeme pivem a vývarem a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 90 minut.

4. Když je maso měkké, přidáme oloupané, na větší kusy nakrájené brambory, promícháme, případně podlijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou dalších 30–45 minut podle typu brambor.

Focaccia s houbami

Focaccia s houbami

Doba přípravy: 2 hodiny + 25 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 7 lžic olivového oleje
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 malá cibule
  • čerstvý tymián, oregano, bazalka (lze i sušené)
  • 2 hrsti rukoly

1. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, přidáme 300 ml teplé vody a tři lžíce oleje a zaděláme na hladké pružné nelepivé těsto. Těsto potřeme lžící oleje a necháme ho zakryté kynout asi hodinu.

2. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech potřeme olejem. Houby pokrájíme na silnější plátky, cibuli nakrájíme na kostičky, mozzarellu na plátky.

3. Dvě lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vsypeme cibuli, orestujeme, přidáme plátky hub a opečeme. Osolíme, opepříme, promícháme s bylinkami.

4. Vykynuté těsto rozprostřeme ve vyšší vrstvě naolejovanýma rukama na plech a necháme je kynout 20 minut. Pak těsto potřeme dvěma lžícemi vody promíchanými s lžící oleje a dáme péct do vyhřáté trouby.

5. Upečenou focacciu vyjmeme z trouby, poklademe plátky mozzarelly, směsí hub a cibule a dáme na 3–5 minut zapéct do trouby.

6. Hotovou focacciu ozdobíme rukolou a nakrájíme na jednotlivé díly.

TIP: Houby orestujte s pórkem nebo s jarní cibulkou. Stejným způsobem můžete orestovat na focacciu i plátky cuket nebo lilku.

Autor:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

ŠKODA AUTO a.s.
Trainee Program - Logistika

ŠKODA AUTO a.s.
Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 70 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.