Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Houby jsou skvělé, jen se nesmí zapíjet alkoholem

  16:05aktualizováno  16:05
Chystáte se o víkendu na houby? Češi jsou vášniví houbaři. Dokazují to i statistiky: Česká republika se řadí na jedno z předních světových míst ve sběru a konzumaci hub v přepočtu na jednoho obyvatele.

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami | foto: Archiv restaurace Pravěk

Houby smažíme, vaříme, dusíme, obalujeme v těstíčku, nebo v trojobalu, velmi chutné jsou také nakládané a sterilizované.

Houby se používají nejen pro jejich chuť a aroma.

Kromě stěžejní vody a vlákniny obsahují minerální látky, malé množství bílkovin a sacharidů. Najdeme v nich také vitamíny a stopové prvky. Výhodou je, že neobsahují tuky a mají tak nízkou energetickou hodnotu. Na druhou stranu ale mají dosti vysokou výživnou hodnotu. Pro nízký obsah cukru se uplatňují i v diabetické dietě.

Houbové pokrmy jsou většinou hůře stravitelné. Rozhodně není vhodné je podávat dětem. Do tří let by je jíst neměly vůbec. I starší lidé mohou mít při trávení hub problémy. Trávení je snazší, pokud jsou houby vařené nebo dušené. Zažívací trakt je špatně zpracovává v jejich sušené podobě. Houby také není dobré konzumovat na večer. "Ve spojení s alkoholem mohou podráždit slinivku, proto se  je nedoporučuje zapíjet alkoholem," varuje strávníky Ondřej Pechek, šéfkuchař Primitiv restaurantu Pravěk.

Pamatujte si:

1.
bezpečně vědět, co sbíráme
2. houby správně zpracovat
3. zpracovávat pouze zdravé, nečervivé a nepřestárlé houby
4. v houbách nesmí být nakladena vajíčka hmyzu
5. lepší stravitelnosti hub napomůže sůl nebo jedlá soda přidaná při tepelné úpravě
6. zasyrova je možné jíst pouze 10 druhů hub
7. čerstvé houby skladujte nejlépe při +3ºC
8. možnost delšího uchování je v mrazničce při -18 ºC (houby před zmrazením povaříme asi 8 min. ve slané vodě),
9. min. doba pro tepelnou úpravu je 15 minut, u některých hub i déle – 25 až 30 minut
10. opětovné ohřívání pokrmů z hub je možné, pokud je pokrm po uvaření rychle zchlazen
11. objeví-li se při sušení na houbách jen trochu plísně, je nutné vyhodit všechny postižené houby
12. na dušení k masu je potřeba houby nejdříve namočit!

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami

Na 2 porce potřebujete:

500 g zvěřinové kýty (jelen, daněk, divočák)
100 g husích jater
100 g špenátových listů
500 g brambor
250 g hub
zvěřinové a houbové koření, sůl, drcený pepř

Zvěřinovou kýtu odblaníme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a okořeníme kořením na divočinu, pepřem a solí. Poté je naplníme špenátovými listy a husími játry.

Špenát s husími játry:
Nakrájíme cibulku nadrobno a na pánvi restujeme, přidáme na plátky krájený česnek a dál společně restujeme dozlatova, pak přidáme špenátové listy, které okořeníme solí a sušenou kořenovou zeleninou. Do takto upravených špenátových listů vmícháme na kousky krájená tmavá husí játra a dusíme.

Naplněné filety zavineme do tvaru rolády a pečeme.

Šťouchané brambory s houbami:
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, po vychladnutí oloupeme slupku a mírně rozšťoucháme, pak do nich přidáme houby (hříbky, hlíva, klouzek) restované na cibulce. Vše společně na pánvi opečeme.

Podáváme společně s na plátky nakrájenou roládou, přelitou šťávou z výpečku.

Miska z pralesa

Na 2 porce potřebujete:
60 g kousků masa  - vepřové, hovězí, zvěřina
60 g hub – klouzci, hřiby, hlívy
60 g lehce překrájených špenátových listů
100 ml smetany na vaření
houbové koření, zvěřinové koření, sůl, voda

Na malé kousky nakrájené maso orestujeme na rostlinném oleji, přidáme kousky hub a po chvilce zalijeme vroucí osolenou vodou, ochutíme kořením a vaříme. Až je maso měkké, přidáme překrájené špenátové listy a smetanu. Necháme povařit a podáváme.

Autor:






Nejčtenější

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.