Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty z hub

Konec prázdnin chutná po bylinkách, svíčkové, koláčích nebo houbách

31.8.2012  0:42
Chcete-li oslavit poslední prázdninové dny nebo si zpestřit začátek září něčím dobrým na zub, nemusíte se omezovat jen na prostory vaší domácí kuchyně nebo oblíbené hospůdky za rohem. Vydejte se... 

VIDEO: Po úzké lesní cestě v rychlosti 165 km/h s Martinem Prokopem

31.8.2012  0:00
Mít tak proutěný košík a pevnější boty, určitě by se tady perfektně sbíraly houby. Úzká, hodně tvrdá lesní cesta, žádné bláto, upravený les. Prostě pověstný rakouský pořádek. Klid ruší jen... 

Hic k padnutí a partner chce sex. Zkuste sprchu nebo les

22.8.2012  6:18
Je horko k padnutí, vydržet se dá jedině ve vodě nebo v klimatizované místnosti. Bez ohledu na vrstvy antiperspirantů z vás teče pot, méně oblečená už být snad ani nemůžete, a snad právě proto... 

Poklady naší kuchyně ze Slezska: králík na černo, bigos či pirohy

22.8.2012  0:23
Míchají se tu prvky polské, pomořanské a východopruské regionální kuchyně. Což zní složitě, ale slezské recepty se vaří snadno a chutnají skvěle. 

Poznejte pět léčivých hub, které běžně najdete v lese

18.8.2012  0:00
Na talíři si umíme houby dost živě představit, ale jako lék? Přitom řada z nich skrývá netušené schopnosti, jak příznivě působit či dokonce léčit lidský organismus. Proč toho po konzultaci s... 

Poklady naší kuchyně: v Krkonoších a Podkrkonoší uzdravují polévky

15.8.2012  1:00
Před lety se v tomhle kraji usedlíci živili i ulovenými ptáky, takže se v neděli ve zdejších chalupách servírovala třeba polévka z vran. Dnes je nejznámějším krkonošským receptem kyselo.  

Sladké nápoje nezpůsobují u dětí jen obezitu, dráždí žaludek i ledviny

8.8.2012  2:44
Mnohé děti raději sáhnou po sladké limonádě než obyčejné vodě. Máme se bát o jejich zdraví, když si pitný režim zpestřují slazenými nápoji? Ty totiž často nezpůsobují jen obezitu, ale mohou... 

Číňan odevzdal místo moči čaj. Máte cystu, přesvědčovali ho pak lékaři

7.8.2012  11:40
Jednoduchý trik použil čínský televizní reportér, když chtěl prověřit obvinění, že soukromé nemocnice stanovují pacientům falešné - a nákladné - diagnózy, aby je pak mohly léčit. Namísto vzorku... 

Poklady naší kuchyně: Slovácku vévodí moravský vrabec se zelím

7.8.2012  0:00
Pokud milujete jídlo a rádi poznáváte nové chutě, tuhle oblast na jihovýchodní Moravě byste si neměli nechat ujít. Zdejší kuchyně by vydala na samostatnou kuchařku. A byla by pořádně tlustá. Už... 

Nemocný senior se ztratil na houbách, našli ho za dva dny v Německu

6.8.2012  10:43
Senior trpící Alzheimerovou nemocí se ztratil v lese na houbách. Jednašedesátiletý muž odešel v sobotu dopoledne do lesů v okolí Lužné na Chebsku. Našli ho o dva dny později němečtí policisté... 

Miniaturní zabiják. Podívejte se, jak se klíště zavrtává do kůže

1.8.2012  4:00
Snad každý rok slyšíme, o kolik lidí víc se nakazilo lymskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou. Miniaturní roztoč je dokonalý stroj. Čeká na svou oběť a pak zaútočí. Podívejte se na názorné... 

Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

31.7.2012  0:02
Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek. Jestli máte ještě o prázdninách pár volných dní, zajeďte si do kraje brambor, kyselého mléka a... 

Poklady naší kuchyně aneb Šumava na talíři, to je kuba nebo zelníky

17.7.2012  2:09
Dolů na jih Čech se nejezdí jen na kola a běžky. Lidé s mlsnými jazyky dobře vědí, že tady v tom koutě země se dají ochutnat jedinečná jídla, nasbírat zásoby hub a nakoupit dobrý med.  

Ústí si připomnělo 65 let od tramvajového neštěstí s třiceti mrtvými

13.7.2012  17:50
Ústí nad Labem si připomnělo tramvajové neštěstí, při kterém před 65 lety zahynulo cestou z horské Telnice třicet cestujících linky č. 1 a dalších 97 se zranilo. Přeplněné soupravě selhaly... 

Poklady naší kuchyně: Valašsko aneb kraj, kde jídlu vládnou švestky

12.7.2012  0:00
Švestkozemě, Valašské království, Bolkovo. Říká se mu různě, ale pověst místní kuchyně překonává jakýkoliv umělý titul. Vydejte se sem na dovolenou nebo si uvařte Valašsko doma. Dejte Valachovi... 

Poklady naší kuchyně: jižní Čechy aneb kapr, cmunda, koblihy či žahour

5.7.2012  1:57
Co kraj, to jídlo, kterému zbytek republiky závidí. Díky naší kuchařce můžete ty nejznámější gurmánské krajové speciality připravit a ochutnat i vy a nemusíte kvůli tomu ujet ani metr. Celé... 

Italsko-české lovestory aneb Minestrone versus kyselo!

2.7.2012  0:03
Tento příběh, který jsem dostala ke zpracování o zajímavých Italech malinko vybočuje z žánru, protože hrdiny jsou vlastně Ital a Češka. Irena se svou kamarádkou Aničkou se rozhodly, že si... 

Jeseníky hlídají před borůvkáři a neukázněnými turisty i lesníci

29.6.2012  9:48
S dohledem nad vzácnou jesenickou přírodou už druhým rokem ochranářům pomáhá i devatenáct lesníků. Ti dávají pozor na borůvkáře i turisty, kteří nemají v některých chráněných lokalitách co... 

Krkovička, kapr, špíz, sele aneb grilování po česku

6.6.2012  1:59
Ryby, kuře, špízy, krkovice, my umíme žít! Poslední díl naší grilovací kuchařky jsme nemohli nevěnovat českým a moravským grilům a táborákům. Bez nich by léto nebylo létem, tak neváhejte a... 

Základ Hitlerovy Germanie stojí dodnes v Berlíně. Váží přes 12 tisíc tun

15.5.2012  1:00
Na výšku měří přes 30 metrů, váží úctyhodných 12 650 tun a přezdívalo se mu "houba". Obří betonový válec na jižním okraji Berlína je jediným hmatatelným pozůstatkem Hitlerova megalomanského... 

Muži sbírali ruskou munici, ze které "vyráběli" šrot. Jeden se zranil

6.5.2012  10:27
Obvykle se ve vojenském prostoru Libavá sbírají houby, čtyři muži z Opavska a Bruntálska se ale zajímali jen o munici po rudoarmějcích, kteří v lesích kdysi cvičili. Nábojnice, světlice a další... 

Forbes: 10 investorů do golfu v Česku. Pitr přišel k hřišti za hubičku

2.5.2012  9:58
Golfová hřiště rostla v uplynulém desetiletí v Česku jak houby po dešti. Investovat do zelených ploch s jamkami se zalíbilo jak českým magnátům, tak cizincům hledajícím klidné místo k odpočinku... 

Začaly růst jarní houby, objevíte i májovky. Kvůli suchu ale málo

26.4.2012  20:20
Jarní houby začaly v dubnu růst jako obvykle, ale houbařská sezona se zatím rozjíždí velmi pomalu. Kvůli nedostatku vláhy je totiž hub málo. Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti... 

Klávesnice nikdy více. Bude stačit myšlenka

26.4.2012  0:01
V dobách, kdy my jsme byli "na houbách", se většině lidí ani nesnilo o tom, že ještě jednou budou moci hovořit se svým starým známým, jenž před válkou emigroval do Ameriky. Dnešní technika by... 

Pět chutných a voňavých pozvánek do Vietnamu. Odolat je nadlidský úkol

14.4.2012  2:10
Základem téhle asijské kuchyně je spousta čerstvých bylinek, polévky, závitky, restované tenké plátky masa či rybí omáčka. Všechno tak krásně voní a chutná, že odolat je nadlidský úkol.  

Nahá prsa ozdobená barevnými květy aneb odvážný bodypainting

5.4.2012  3:30
Nahá těla, barvy, make-up, štětce a všudypřítomná atmosféra elegantní secese. Takový byl devátý ročník Mistrovství ČR v bodypaintingu Body Art, jehož tématem se stala Dáma z obrazu Alfonse... 

Podyjí láká na vycházku za hady i exkurzi s vítáním ptačího zpěvu

18.3.2012  7:26
Pro letošní sezonu připravili pracovníci Správy Národního parku Podyjí řadu komentovaných vycházek. Zájemci na nich budou moci s odborníky pozorovat hady či počítat netopýry. Jedná se o skoro... 

Pes, nebo dog? Vícejazyčná výchova nemusí být pro dítě jen přínosem

14.3.2012  2:48
Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že děti, které od batolecího věku hovoří více jazyky, jsou ve výhodě, odborníci o tom nejsou přesvědčeni. Podle nich jde o zbytečné matení a... 

Plesnivé jídlo nepatří ani domácím zvířatům

10.3.2012  0:13
Mykotoxiny v potravinách nejsou jen v jídle, které kupujeme v obchodech. Můžeme si je snadno "vyrobit" sami doma. Přinášíme rady, jak se jim vyhnout. 

Bezmasé jídlo není nuda, tvrdí šéfkuchaři. Zkuste, jestli vás nehoupou

8.3.2012  2:01
Pro masožravce tělem i duší je vegetariánská kuchyně něčím, co by ochutnali leda v případě, že by jim hrozila smrt hladem. Bezmasé pokrmy však dávno nejsou výsadou hrstky výstředníků, ale... 

VIDEO: Houby rostou v kruzích, sledujte je a najdete jich hromadu

2.3.2012  18:00
Zásadou je nechodit po lese bezcílně, ale pokusit se najít zákonitost kruhového výskytu hub. A pak se vydat po jeho obvodu. Může mít průměr i několik set metrů. 

Vzácnou stromovou žabku museli usmrtit. Zbývá už jen jediná na světě

20.2.2012  12:32
Pracovníci zoologické zahrady v americké Atlantě museli aplikovat eutanazii na žabku, jejíž druh se již považuje za vyhynulý v divočině. Veterinář vzácnou drobnou žabku usmrtil, aby předešel... 

Malé děti dovedou dřív zacházet s počítačem než zavázat si tkaničky

27.1.2012  2:31
Možná i vy se jako pyšní rodiče radujete, že vaše děti zacházejí s myší jako zkušení ajťáci a že si s počítačem rozumějí lépe než vy. Ne vždy jsou však takové schopnosti jen důvodem k radosti.... 

Klíšťata jsou zatím v klidu. Můžete už ale přemýšlet, jak na ně

26.1.2012  9:21
Klíšťat je dlouhodobě zhruba stejně, přiblížila se ale k městům. "Nejvíc jsou nákazou ohroženi zahrádkáři, chalupáři, chataři, sběrači hub a lesních plodů, cyklisté, rybáři, golfisté a také... 

Čtyři polévky pro zahřátí podle populárních českých kuchařek

14.1.2012  4:59
Zima už konečně ukazuje svou chladnější tvář, a tak je nejvyšší čas vytáhnout z kredence ten největší hrnec a navařit kotel poctivé domácí polévky, která zahřeje i nasytí po víkendové procházce.... 

Chcete opravdu zhubnout? Připravte si svačiny podle našich receptů

10.1.2012  13:52
Svačiny neslouží k nasycení, ale k překlenutí dalších tří hodin k většímu jídlu. Chytrá svačina tak může zachránit vaše hubnutí, protože jinak ve fázi vyhladovění sníte, cokoliv vám v tu chvíli... 




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.