Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

  0:52aktualizováno  0:52
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.

Vepřová panenka se švestkami a houbami | foto: Podravka

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami

Ingredience pro 6 osob:

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami
  • 6 plátků bagety nebo italského chleba
  • máslo či margarín (ideálně s olivovým olejem)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 2 hrsti hlívy (lišek, hnědých žampionů)
  • 50 ml suchého červeného vína
  • ocet balsamico
  • 200 g ricotty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 - 3 větvičky tymiánu
  • lanýžový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě, nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou.

Mezitím připravte houby. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další 3 až 5 minut. Přilijte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.

Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem.

Plátky bagety potřete margarínem či máslem a navrstvěte libovolně tymiánovou riccotu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.

Flíčky na houbách

Ingredience:

Zapečené fleky s houbami
  • 500 g fleků
  • lesní houby podle chuti
  • sůl, kmín, pepř
  • 1 menší cibule
  • tuk
  • 2 vejce
  • mléko
  • čerstvé oregano (čerstvá petržel)

Postup:

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Flíčky v ní uvaříme téměř doměkka a scedíme. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku a předem osmahnuté cibulce. Osolíme je a přidáme špetku kmínu a pepře. Promícháme s uvařenými flíčky. Pekáček vymastíme, rozložíme na něj flíčky s houbami, zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka a zapečeme cca 30 minut. Po vytažení z trouby ozdobíme snítkami oregana (nebo petrželky) a ihned podáváme. Můžeme doplnit sterilovanými okurkami či čerstvou zeleninou.

Šunkový koláč s houbami

Ingredience:

Šunkový koláč s houbami
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 120 g vepřové vařené šunky na proužky
  • 150 g hub
  • 1 cibule
  • 250 g mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 30 g másla
  • 10 cl bílého vína
  • sůl a pepř

Postup:

Nakrájíme šunku na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Tip: Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.

Vepřová panenka se sušenými švestkami

Ingredience na 4 porce:

Vepřová panenka se švestkami a houbami
  • 40 g pancetty
  • 20 g másla
  • 300 g hub (žampiony, šitake)
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 800 g vepřové panenky

Postup:

Pancettu nakrájíme na kostky a orestujeme na pánvi. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění na něm 10 minut restujeme nakrájené houby, sušené švestky a okurky. Následně přidáme 500 ml vody a kostku hovězího bujónu. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nedosáhne požadované hustoty. Maso nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z obou stran. Medailonky následně přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýží, nebo zeleninovým salátem.

Dubákové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Dubákové rizoto
  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 2 PL tuku
  • 250 g čerstvých, nebo mražených hřibů dubových
  • 1 šalotka
  • 100 g parmezánu
  • 150 ml sladké smetany
  • 0,5 dcl bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • limetka/citron
  • sůl, koření a bylinky na ozdobení

Postup:

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku a zalijeme 750 ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na tuku orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme posypané parmezánem a čerstvými bylinkami.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

Helena Christensenová (New York,  13. listopadu 2014)
Nechci mluvit o stárnutí, říká topmodelka Helena Christensenová

Dánská modelka Helena Christensenová (48) stále patří mezi nejpůvabnější ženy planety. Dokázala to také na týdnu módy v Miláně, kde se ukázala s kolegyněmi z...  celý článek

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.