Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

  0:52aktualizováno  0:52
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.

Vepřová panenka se švestkami a houbami | foto: Podravka

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami

Ingredience pro 6 osob:

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami
  • 6 plátků bagety nebo italského chleba
  • máslo či margarín (ideálně s olivovým olejem)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 2 hrsti hlívy (lišek, hnědých žampionů)
  • 50 ml suchého červeného vína
  • ocet balsamico
  • 200 g ricotty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 - 3 větvičky tymiánu
  • lanýžový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě, nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou.

Mezitím připravte houby. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další 3 až 5 minut. Přilijte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.

Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem.

Plátky bagety potřete margarínem či máslem a navrstvěte libovolně tymiánovou riccotu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.

Flíčky na houbách

Ingredience:

Zapečené fleky s houbami
  • 500 g fleků
  • lesní houby podle chuti
  • sůl, kmín, pepř
  • 1 menší cibule
  • tuk
  • 2 vejce
  • mléko
  • čerstvé oregano (čerstvá petržel)

Postup:

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Flíčky v ní uvaříme téměř doměkka a scedíme. Houby očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku a předem osmahnuté cibulce. Osolíme je a přidáme špetku kmínu a pepře. Promícháme s uvařenými flíčky. Pekáček vymastíme, rozložíme na něj flíčky s houbami, zalijeme vejci rozšlehanými v troše mléka a zapečeme cca 30 minut. Po vytažení z trouby ozdobíme snítkami oregana (nebo petrželky) a ihned podáváme. Můžeme doplnit sterilovanými okurkami či čerstvou zeleninou.

Šunkový koláč s houbami

Ingredience:

Šunkový koláč s houbami
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 120 g vepřové vařené šunky na proužky
  • 150 g hub
  • 1 cibule
  • 250 g mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 30 g másla
  • 10 cl bílého vína
  • sůl a pepř

Postup:

Nakrájíme šunku na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Tip: Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.

Vepřová panenka se sušenými švestkami

Ingredience na 4 porce:

Vepřová panenka se švestkami a houbami
  • 40 g pancetty
  • 20 g másla
  • 300 g hub (žampiony, šitake)
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 800 g vepřové panenky

Postup:

Pancettu nakrájíme na kostky a orestujeme na pánvi. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění na něm 10 minut restujeme nakrájené houby, sušené švestky a okurky. Následně přidáme 500 ml vody a kostku hovězího bujónu. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nedosáhne požadované hustoty. Maso nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z obou stran. Medailonky následně přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýží, nebo zeleninovým salátem.

Dubákové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Dubákové rizoto
  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 2 PL tuku
  • 250 g čerstvých, nebo mražených hřibů dubových
  • 1 šalotka
  • 100 g parmezánu
  • 150 ml sladké smetany
  • 0,5 dcl bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • limetka/citron
  • sůl, koření a bylinky na ozdobení

Postup:

Propláchnutou rýži orestujeme na rostlinném tuku a zalijeme 750 ml vody. Rýži osolíme podle chuti a dusíme na mírném ohni do měkka. Na tuku orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme nakrájené dubáky, nebo směs hřibů, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Takto připravené houby smícháme s uvařenou rýží, přidáme sladkou smetanu a směs přivedeme k varu. Hotové rizoto podáváme posypané parmezánem a čerstvými bylinkami.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz