Houbová polévka

Recepty a návody na vaření

Recepty na houby. Co si doma uvařit a upéct, když se vrátíte s plným košíkem

23. září 2023

Letošní léto zpočátku kvůli dlouhotrvajícím horkům houbařům moc nepřálo. S blížícím se podzimem se...

Houby, polévky a barvy přírody. Užijte si podzim jako české food blogerky

15. října 2022

Jestli má nějaké roční období neprávem špatnou pověst, pak je to podzim. Je sice dřív tma, venku se...

Usušit, zamrazit, podusit. Co podniknout s plným košíkem hub

30. července 2022

Houbové posedlosti podléháme rok co rok. Když si však přineseme domů košík plný hub, radost trochu...

Rostou? Čerstvé houby oceníte v polévce, sekané i na topinkách

24. července 2021

Patříte-li k těm, kdo před obyčejnými procházkami přírodou dávají přednost cílenému prozkoumávání...

Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí

18. ledna 2020

Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

16. září 2019

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese...

Pochlubte se svými houbařskými úlovky. Nejlepší fotografie ukážeme

6. září 2019  8:33

Skupiny na sociálních sítích, které sdružují vášnivé houbaře, po suchých měsících zažívají nával...

Chutné loučení s prázdninami. Zkuste houbové recepty nejen pro chalupáře

24. srpna 2019

Příjemně teplé a vlhké počasí posledních prázdninových dní vábí do lesů houbaře všeho věku. Ale co...

Hlíva jako recept na dlouhý život. Hlídá cholesterol a pomáhá hubnout

21. srpna 2019

Léčivá síla hlívy ústřičné je známá po tisíce let. V Číně ji lidé považují za účinný prostředek,...

Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

9. března 2019

Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

19. ledna 2019

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem...

Co jedí na Štědrý večer odborníci na hubnutí? Kapra ani salátu se nevzdají

22. prosince 2017

Vánoce jsou většinou pohromou pro všechny, kdo se snaží zhubnout, nebo alespoň nepřibrat. I proto...

Houbová frittata, bucatini s pestem a kuskus. Teplé večeře do 20 minut

28. listopadu 2017

Jste zvyklí o víkendu si večer dopřávat náročné menu, ale v týdnu se odbýváte chlebem s něčím jen...

Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

19. srpna 2017

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná...

Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

22. prosince 2016

Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická...

Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

17. prosince 2016

Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná....

Dobrý a zdravý oběd? České školní jídelny se lepší, záleží i na rodičích

20. září 2016

Pro zdravý vývoj dětí je zdravá a pestrá strava nezbytná. Většina z nás si ze školních jídelen ale...

Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

17. září 2016

Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba...

Konopí vám v kuchyni zachutná, upečte si jamajské pirožky nebo dort

20. ledna 2016

Konopí v kuchyni poslouží třeba ve formě semínek, mouky nebo oleje, u kterých se nemusíte bát...

Čtenářský recept: Minutková krkovička s houbovou omáčkou

18. srpna 2015

Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Ondra a Verunka už mi umřeli, o život Adámka bojuji, zoufá si maminka

1. prosince 2014

Životní příběh rodiny Karešových je jen pro otrlé. Když už si myslíte, že si rakovina vzala své,...

Jak správně snídat? Rady pro hubnoucí, děti i dospělé

11. dubna 2014  2:04

Snídaně je start do nového dne, a pokud to jen trochu jde, měli bychom si na ni udělat čas. Výhodou...

Pomazánka povýší chleba na delikatesu. Vyhrajte za ni kuchařku

1. listopadu 2013  1:08

V devátém díle seriálu České televize se Dita vydá s malým synovcem Ondřejem na chalupu. Pohostí ho...

Čtenářský recept: Houbová mlíkačka

3. října 2013  3:33

Polévku můžeme podávat s kopečkem zakysané smetany, která jí dodá ještě jemnější chuť.

Pozvěte přátele na houbové hody, uvařte podle šéfkuchaře z Krkonoš

1. srpna 2013

Čas hub je tu a kdo je má rád nejen v lese, ale i na talíři, určitě nepohrdne klasickou smaženicí,...

Uvařte si v sobotu oběd podle Zdravé kuchařky. Bude maso i zmrzlina

17. ledna 2013

Ještě dva týdny se budete na stránkách MF DNES setkávat s praktickými kartami s chutnými a lehkými...

Brambory de luxe aneb gnocchi, knedlíky, rösti, chleba či koláč

13. října 2012  14:10

Připutovaly k nám z Jižní Ameriky a mají nálepku jídla pro chudé. Neoprávněně. Z brambor můžete...

Quiche, omeleta, focaccia nebo tortellini na houbařský způsob

15. září 2012  1:40

Ještě než skončí houbařská sezona, naplánujte si pár výletů do lesů. Doma si pak z čerstvých hub...

Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

31. července 2012

Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek....

Poklady naší kuchyně aneb Šumava na talíři, to je kuba nebo zelníky

17. července 2012  2:09

Dolů na jih Čech se nejezdí jen na kola a běžky. Lidé s mlsnými jazyky dobře vědí, že tady v tom...

Chcete opravdu zhubnout? Připravte si svačiny podle našich receptů

10. ledna 2012  13:52

Svačiny neslouží k nasycení, ale k překlenutí dalších tří hodin k většímu jídlu. Chytrá svačina tak...

Krkonoše na vašem talíři. Uvařte si kulajdu nebo salát z lesních hub

4. ledna 2012  11:13

Krkonošská kuchyně, to nejsou jen brambory a houby, ale i jehněčí maso nebo kroupy. Přesto první...

Slavnostní večeře: kapr podle šéfkuchaře a vídeňský bramborový salát

24. prosince 2011  4:02

Navzdory zabodlým kůstkám v krku, invazi lososů a dalších mořských specialit si český kapr s...

Jak v kuchyni využít oleje: ořechový na polévku, bazalkový na salát

29. října 2011  3:04

Možná jste si je přivezli z dovolené, dostali darem nebo koupili jen tak ze zvědavosti. A teď vám...

Dýňová polévka, pečínka se zelím a štrúdl aneb správná podzimní bašta

21. října 2011  1:14

Podzim nabízí hodně radostí a jídlo je asi největší z nich. Pojďte si s námi pochutnat na pečeních,...

Zpestřete si dietu bylinkami. Zůstanete déle syti

7. října 2011  4:55

S redukční dietou se pojí předsudky, že jídlo je bez chuti. Opak je ale pravda. Objevte, jak vám...

Poradny