Doporučujeme

Sváteční předkrm s krevetami | foto: In Images

Houbová klasika

Venku prší, ale vám to nevadí. Těšíte se, až přestane a vy vyrazíte na houby. Odpověď na otázku "Co s nimi" hledejte v našich receptech.

Houbovou klasiku pro vás připravila Hana Matoušková



Houby s octem na víně

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 25 minut + 20 minut na sterilizaci

* 500 g hříbků
* 500 ml suchého bílého vína
* 500 ml vinného octa
* 8-12 kuliček bílého pepře
* 3 bobkové listy
* asi 2 lžíce soli

1. Houby očistěte, nakrájejte na čtvrtky, malé hříbky nechte v celku.

2. V horké vodě povařte 15 až 20 minut houby až změknou. Houby zchlaďte studenou vodou, dejte okapat.

3. Zahřejte nálev s kořením k varu a zalijte jím houby.

4. Nechte uležet přes noc, odkapané podávejte druhý den jako chuťovku.
 


TIP
Pokud chcete houby sterilovat, smíchejte nálev s vodou, ve které jste houby vařili. Zalijte houby tak, aby je voda přesahovala o centimetr a zavíčkované sterilujte 20 až 30 minut při mírném varu. Pro milovníky ostré chuti lze přidat papriku, česnek a cibuli, ta však uvolňuje sliz. Místo pepře použijte chilli papričky.




Informace na houby

* houby obsahují mimo jiné draslík, hořčík, vápník a vitaminy skupiny B
* jsou velmi, ale skutečně velmi málo kalorické (70 kJ na 100 g), proto se dají doporučit všem, kteří si hlídají štíhlou linii
* vegetariány potěší, že stejně jako ořechy nebo luštěninami jimi nahradí v receptech maso 


Quiche z lesa a spíže

KOLÁČ O PRŮMĚRU 26 AŽ 28 CM

Příprava: 35 minut + 75 minut pečení

Na křehké těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 g studeného másla
* 3 lžíce vody
* sůl
* 1 vejce

Na náplň:
* 250 g hub
* 3 lžíce másla
* 2 velké cibule
* 150 ml šlehačky nebo smetany na vaření
* 3 vejce
* 120 g strouhaného sýra dle obliby
* 100 g šunky nebo salámu na kostičky
* muškátový oříšek, tymián, petržel

1. Zpracujte těsto a nechte aspoň hodinu v lednici. Pak je vyválejte mezi dvěma fóliemi dokulata, vložte do formy a nechte vyšší okraje (seříznout je můžete kdykoliv).

2. Dno koláče propíchejte a v troubě zahřáté na 200 °C pečte „naslepo“ čtvrt hodiny.

3. Mezitím na másle osmahněte cibuli, houby a šunku. Odstavte, vmíchejte zbývající ingredience a vlijte do koláče.

4. Pečte na 160 °C 40 až 50 minut.


TIP
Místo šunky dejte klidně zeleninu, nízkotučnou verzi získáte použitím mléka, ale do quiche tučné ingredience prostě patří. Pokud pečete páje z křehkého těsta častěji, kupte si pytlík suchého hrachu nebo fazolí. Hodí se na takzvané pečení naslepo, kdy zatíží křehké těsto, aby se nevypouklo. Po předpečení je lžící vyjměte na talíř, nechte vychladnout a vyschnout a uložte do sklenice do příštího pečení.

Krémová polévka s mandlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 150 g hříbků
* 150 g lišek
* 1 větší cibule
* 2 x 2 lžíce másla
* 70 g mletých mandlí
* 150 ml suchého sherry nebo bílého vína
* 500 ml vychladlého zeleninového vývaru
* sůl, bílý pepř
* 1 lžička vinného nebo jablečného octa
* 150 g zakysané smetany
* hladkolistá petržel

1. Na dvou lžících másla osmahněte houby nakrájené na menší kousky, nikoli však na kostičky. Několik nejhezčích kousků dejte stranou pro ozdobu.

2. Na dalších dvou lžících másla nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibulku, zasypte práškem z mandlí a do vzniklé jíšky přilévejte postupně zchladlý vývar a nakonec sherry.

3. Vložte houby a nechte dvacet minut bublat na mírném plameni. Míchejte odspodu, aby se směs nepřipálila.

4. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte do misek, ozdobte cákancem smetany, pokrájenou petrželkou a nejhezčími kousky lišek či hříbků.


TIP
Svoje dílo můžete korunovat opraženými vlašskými nebo piniovými ořechy. Stačí je vložit na chvíli pod gril, nám se však nejlépe osvědčila obyčejná pánev. Vyhnete se zbytečně spáleným ořechům. Pod grilem totiž nejde o minuty, ale vteřiny!



Nejrychlejší smetanová omáčka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 600 g pevných hub, nakrájených na kousky
* hrst čerstvého nebo lžíce sušeného estragonu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 200 g zakysané smetany
* 80 g strouhané nivy
* sůl, bílý pepř

1. Na osvědčené směsi másla a oleje duste očištěné a pokrájené houby, dokud nezměknou, ale zároveň neztratí tvar.

2. Přidejte najemno nasekaný estragon, zakapejte citronovou šťávou a přiveďte k varu.

3. Do změklých hub vlijte zakysanou smetanu, prohřejte, ale na mírném plameni, směs by neměla vřít. Vsypte strouhaný plísňový sýr, dochuťte solí a pepřem.


TIP
Výborně se hodí jako omáčka k těstovinám nebo bramborám. S domácími noky vynikne kombinace, kdy místo estragonu použijete štiplavější, zato voňavou šalvěj. Pro sportovce stačí do omáčky přidat pokrájené kuřecí nebo krůtí maso.

Naopak ti, co hubnou, zakysanou smetanu nahradí obyčejným jogurtem.

Nejlepší je živý polotučný. Vedle estragonu a šalvěje se do omáčky hodí tradiční bylinky, jako například tymián, rozmarýn nebo majoránka a bobkový list.



Sváteční předkrm s krevetami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 6 větších hříbků
* 8 rozvitých hlav žampionů
* 8 předvařených krevet
* 4 lžíce pomazánkového másla nebo lučiny
* 3-4 lžíce strouhanky
* 2 lžíce čedaru nebo parmazánu

Na hříbky:
* 3 lžíce parmazánu
* 1 lžíce strouhanky
* 2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
* 1 žloutek
* olej nebo máslo na vymazání pekáče

1. Houby očistěte, hříbky překrojte včetně třeně napůl, žampiony naopak zbavte nožiček.

2. Smíchejte pomazánkové máslo, strouhanku a sýr do hmoty takové konzistence, aby nestékala. Do kloboučků vložte trošku hmoty, na ni krevetu, kterou přiklopíte čepicí opět z hmoty.

3. Vložte do vymazaného pekáče a pečte na 200 °C tři minuty.

4. Zatím smíchejte posekané čerstvé bylinky s ostřejším sýrem a strouhankou, přimíchejte žloutek. Směsí poklaďte půlky hříbků a přidejte do pekáčku k plněným žampionovým hlavám.

5. Pečte dozlatova.


TIP
Místo strouhanky zkuste sezam, podrcené cornflakes nebo lupínky se slaninovou příchutí. Solte opatrně, sýr je slaný sám o sobě. Místo žampionů zkuste plnit ryzce nebo velmi mladé bedly. 



  • Vybrali jsme pro Vás