Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Houbová klasika

  0:28aktualizováno  0:28
Venku prší, ale vám to nevadí. Těšíte se, až přestane a vy vyrazíte na houby. Odpověď na otázku "Co s nimi" hledejte v našich receptech.

Sváteční předkrm s krevetami | foto: In Images


Houbovou klasiku pro vás připravila Hana Matoušková



Houby s octem na víně

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 25 minut + 20 minut na sterilizaci

* 500 g hříbků
* 500 ml suchého bílého vína
* 500 ml vinného octa
* 8-12 kuliček bílého pepře
* 3 bobkové listy
* asi 2 lžíce soli

1. Houby očistěte, nakrájejte na čtvrtky, malé hříbky nechte v celku.

2. V horké vodě povařte 15 až 20 minut houby až změknou. Houby zchlaďte studenou vodou, dejte okapat.

3. Zahřejte nálev s kořením k varu a zalijte jím houby.

4. Nechte uležet přes noc, odkapané podávejte druhý den jako chuťovku.
 


TIP
Pokud chcete houby sterilovat, smíchejte nálev s vodou, ve které jste houby vařili. Zalijte houby tak, aby je voda přesahovala o centimetr a zavíčkované sterilujte 20 až 30 minut při mírném varu. Pro milovníky ostré chuti lze přidat papriku, česnek a cibuli, ta však uvolňuje sliz. Místo pepře použijte chilli papričky.




Informace na houby

* houby obsahují mimo jiné draslík, hořčík, vápník a vitaminy skupiny B
* jsou velmi, ale skutečně velmi málo kalorické (70 kJ na 100 g), proto se dají doporučit všem, kteří si hlídají štíhlou linii
* vegetariány potěší, že stejně jako ořechy nebo luštěninami jimi nahradí v receptech maso 


Quiche z lesa a spíže

KOLÁČ O PRŮMĚRU 26 AŽ 28 CM

Příprava: 35 minut + 75 minut pečení

Na křehké těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 g studeného másla
* 3 lžíce vody
* sůl
* 1 vejce

Na náplň:
* 250 g hub
* 3 lžíce másla
* 2 velké cibule
* 150 ml šlehačky nebo smetany na vaření
* 3 vejce
* 120 g strouhaného sýra dle obliby
* 100 g šunky nebo salámu na kostičky
* muškátový oříšek, tymián, petržel

1. Zpracujte těsto a nechte aspoň hodinu v lednici. Pak je vyválejte mezi dvěma fóliemi dokulata, vložte do formy a nechte vyšší okraje (seříznout je můžete kdykoliv).

2. Dno koláče propíchejte a v troubě zahřáté na 200 °C pečte „naslepo“ čtvrt hodiny.

3. Mezitím na másle osmahněte cibuli, houby a šunku. Odstavte, vmíchejte zbývající ingredience a vlijte do koláče.

4. Pečte na 160 °C 40 až 50 minut.


TIP
Místo šunky dejte klidně zeleninu, nízkotučnou verzi získáte použitím mléka, ale do quiche tučné ingredience prostě patří. Pokud pečete páje z křehkého těsta častěji, kupte si pytlík suchého hrachu nebo fazolí. Hodí se na takzvané pečení naslepo, kdy zatíží křehké těsto, aby se nevypouklo. Po předpečení je lžící vyjměte na talíř, nechte vychladnout a vyschnout a uložte do sklenice do příštího pečení.

Krémová polévka s mandlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 150 g hříbků
* 150 g lišek
* 1 větší cibule
* 2 x 2 lžíce másla
* 70 g mletých mandlí
* 150 ml suchého sherry nebo bílého vína
* 500 ml vychladlého zeleninového vývaru
* sůl, bílý pepř
* 1 lžička vinného nebo jablečného octa
* 150 g zakysané smetany
* hladkolistá petržel

1. Na dvou lžících másla osmahněte houby nakrájené na menší kousky, nikoli však na kostičky. Několik nejhezčích kousků dejte stranou pro ozdobu.

2. Na dalších dvou lžících másla nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibulku, zasypte práškem z mandlí a do vzniklé jíšky přilévejte postupně zchladlý vývar a nakonec sherry.

3. Vložte houby a nechte dvacet minut bublat na mírném plameni. Míchejte odspodu, aby se směs nepřipálila.

4. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte do misek, ozdobte cákancem smetany, pokrájenou petrželkou a nejhezčími kousky lišek či hříbků.


TIP
Svoje dílo můžete korunovat opraženými vlašskými nebo piniovými ořechy. Stačí je vložit na chvíli pod gril, nám se však nejlépe osvědčila obyčejná pánev. Vyhnete se zbytečně spáleným ořechům. Pod grilem totiž nejde o minuty, ale vteřiny!



Nejrychlejší smetanová omáčka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 600 g pevných hub, nakrájených na kousky
* hrst čerstvého nebo lžíce sušeného estragonu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 200 g zakysané smetany
* 80 g strouhané nivy
* sůl, bílý pepř

1. Na osvědčené směsi másla a oleje duste očištěné a pokrájené houby, dokud nezměknou, ale zároveň neztratí tvar.

2. Přidejte najemno nasekaný estragon, zakapejte citronovou šťávou a přiveďte k varu.

3. Do změklých hub vlijte zakysanou smetanu, prohřejte, ale na mírném plameni, směs by neměla vřít. Vsypte strouhaný plísňový sýr, dochuťte solí a pepřem.


TIP
Výborně se hodí jako omáčka k těstovinám nebo bramborám. S domácími noky vynikne kombinace, kdy místo estragonu použijete štiplavější, zato voňavou šalvěj. Pro sportovce stačí do omáčky přidat pokrájené kuřecí nebo krůtí maso.

Naopak ti, co hubnou, zakysanou smetanu nahradí obyčejným jogurtem.

Nejlepší je živý polotučný. Vedle estragonu a šalvěje se do omáčky hodí tradiční bylinky, jako například tymián, rozmarýn nebo majoránka a bobkový list.



Sváteční předkrm s krevetami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 6 větších hříbků
* 8 rozvitých hlav žampionů
* 8 předvařených krevet
* 4 lžíce pomazánkového másla nebo lučiny
* 3-4 lžíce strouhanky
* 2 lžíce čedaru nebo parmazánu

Na hříbky:
* 3 lžíce parmazánu
* 1 lžíce strouhanky
* 2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
* 1 žloutek
* olej nebo máslo na vymazání pekáče

1. Houby očistěte, hříbky překrojte včetně třeně napůl, žampiony naopak zbavte nožiček.

2. Smíchejte pomazánkové máslo, strouhanku a sýr do hmoty takové konzistence, aby nestékala. Do kloboučků vložte trošku hmoty, na ni krevetu, kterou přiklopíte čepicí opět z hmoty.

3. Vložte do vymazaného pekáče a pečte na 200 °C tři minuty.

4. Zatím smíchejte posekané čerstvé bylinky s ostřejším sýrem a strouhankou, přimíchejte žloutek. Směsí poklaďte půlky hříbků a přidejte do pekáčku k plněným žampionovým hlavám.

5. Pečte dozlatova.


TIP
Místo strouhanky zkuste sezam, podrcené cornflakes nebo lupínky se slaninovou příchutí. Solte opatrně, sýr je slaný sám o sobě. Místo žampionů zkuste plnit ryzce nebo velmi mladé bedly. 


Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.