Houbovou klasiku pro vás připravila Hana Matoušková |
Houby s octem na víně
PRO 4-6 OSOB
Příprava: 25 minut + 20 minut na sterilizaci
* 500 g hříbků
* 500 ml suchého bílého vína
* 500 ml vinného octa
* 8-12 kuliček bílého pepře
* 3 bobkové listy
* asi 2 lžíce soli
1. Houby očistěte, nakrájejte na čtvrtky, malé hříbky nechte v celku.
2. V horké vodě povařte 15 až 20 minut houby až změknou. Houby zchlaďte studenou vodou, dejte okapat.
3. Zahřejte nálev s kořením k varu a zalijte jím houby.
4. Nechte uležet přes noc, odkapané podávejte druhý den jako chuťovku.
TIP |
Informace na houby* houby obsahují mimo jiné draslík, hořčík, vápník a vitaminy skupiny B |
Quiche z lesa a spíže
KOLÁČ O PRŮMĚRU 26 AŽ 28 CM
Příprava: 35 minut + 75 minut pečení
Na křehké těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 g studeného másla
* 3 lžíce vody
* sůl
* 1 vejce
Na náplň:
* 250 g hub
* 3 lžíce másla
* 2 velké cibule
* 150 ml šlehačky nebo smetany na vaření
* 3 vejce
* 120 g strouhaného sýra dle obliby
* 100 g šunky nebo salámu na kostičky
* muškátový oříšek, tymián, petržel
1. Zpracujte těsto a nechte aspoň hodinu v lednici. Pak je vyválejte mezi dvěma fóliemi dokulata, vložte do formy a nechte vyšší okraje (seříznout je můžete kdykoliv).
2. Dno koláče propíchejte a v troubě zahřáté na 200 °C pečte „naslepo“ čtvrt hodiny.
3. Mezitím na másle osmahněte cibuli, houby a šunku. Odstavte, vmíchejte zbývající ingredience a vlijte do koláče.
4. Pečte na 160 °C 40 až 50 minut.
TIP |
Krémová polévka s mandlemi
PRO 4 OSOBY
Příprava: 35 minut
* 150 g hříbků
* 150 g lišek
* 1 větší cibule
* 2 x 2 lžíce másla
* 70 g mletých mandlí
* 150 ml suchého sherry nebo bílého vína
* 500 ml vychladlého zeleninového vývaru
* sůl, bílý pepř
* 1 lžička vinného nebo jablečného octa
* 150 g zakysané smetany
* hladkolistá petržel
1. Na dvou lžících másla osmahněte houby nakrájené na menší kousky, nikoli však na kostičky. Několik nejhezčích kousků dejte stranou pro ozdobu.
2. Na dalších dvou lžících másla nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibulku, zasypte práškem z mandlí a do vzniklé jíšky přilévejte postupně zchladlý vývar a nakonec sherry.
3. Vložte houby a nechte dvacet minut bublat na mírném plameni. Míchejte odspodu, aby se směs nepřipálila.
4. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte do misek, ozdobte cákancem smetany, pokrájenou petrželkou a nejhezčími kousky lišek či hříbků.
TIP |
Nejrychlejší smetanová omáčka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 600 g pevných hub, nakrájených na kousky
* hrst čerstvého nebo lžíce sušeného estragonu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 200 g zakysané smetany
* 80 g strouhané nivy
* sůl, bílý pepř
1. Na osvědčené směsi másla a oleje duste očištěné a pokrájené houby, dokud nezměknou, ale zároveň neztratí tvar.
2. Přidejte najemno nasekaný estragon, zakapejte citronovou šťávou a přiveďte k varu.
3. Do změklých hub vlijte zakysanou smetanu, prohřejte, ale na mírném plameni, směs by neměla vřít. Vsypte strouhaný plísňový sýr, dochuťte solí a pepřem.
TIP Naopak ti, co hubnou, zakysanou smetanu nahradí obyčejným jogurtem. Nejlepší je živý polotučný. Vedle estragonu a šalvěje se do omáčky hodí tradiční bylinky, jako například tymián, rozmarýn nebo majoránka a bobkový list. |
Sváteční předkrm s krevetami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 25 minut
* 6 větších hříbků
* 8 rozvitých hlav žampionů
* 8 předvařených krevet
* 4 lžíce pomazánkového másla nebo lučiny
* 3-4 lžíce strouhanky
* 2 lžíce čedaru nebo parmazánu
Na hříbky:
* 3 lžíce parmazánu
* 1 lžíce strouhanky
* 2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
* 1 žloutek
* olej nebo máslo na vymazání pekáče
1. Houby očistěte, hříbky překrojte včetně třeně napůl, žampiony naopak zbavte nožiček.
2. Smíchejte pomazánkové máslo, strouhanku a sýr do hmoty takové konzistence, aby nestékala. Do kloboučků vložte trošku hmoty, na ni krevetu, kterou přiklopíte čepicí opět z hmoty.
3. Vložte do vymazaného pekáče a pečte na 200 °C tři minuty.
4. Zatím smíchejte posekané čerstvé bylinky s ostřejším sýrem a strouhankou, přimíchejte žloutek. Směsí poklaďte půlky hříbků a přidejte do pekáčku k plněným žampionovým hlavám.
5. Pečte dozlatova.
TIP |