Doporučujeme

Houbový koláč.

Houbový koláč. | foto: Isifa

Houbová jídla, která si můžete uvařit kdykoliv

  • 5
Jestli máte chuť na houbovou specialitu, nemusíte čekat na houbařskou sezonu. Čerstvé žampiony seženete celoročně.

Plusy a minusy hub

Nízká energetická hodnota
Obsahují až 95 % vody, nemají v sobě žádný tuk. Ovšem když je budete smažit, nasáknou ho samozřejmě do sebe.

Minerály a vitaminy
V houbách je např. karoten, vitaminy B1, B2, vápník, draslík, železo, chitin, který napomáhá trávení, či aminokyseliny.

Jsou těžce stravitelné
Houby bychom měli jíst v rozumném množství, lépe trávíme houby dušené a vařené.

Nežádoucí látky
Houby z půdy a ovzduší přijímají i škodlivé látky jako jsou například rtuť, železo či arzén.

Omeleta s houbami a rajčaty

Omeleta s houbami a rajčaty.Příprava: 20 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 lžíce másla
* 1 malá cibule
* 6 plátků anglické slaniny
* 250 g malých žampionů
* 1 konzerva loupaných rajčat
* sůl
* pepř
* 50 g strouhaného parmazánu
* čerstvá petržel
* 8 vajec
* pažitka na ozdobení
* kopr na ozdobení
* 1 rajče nebo paprika

1. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na proužky pokrájenou slaninu a vše krátce orestujeme. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opékáme se slaninou a cibulí ještě asi 5 minut. Přidáme nasekaná rajčata a prohřejeme. Okořeníme, přimícháme parmazán a část nasekané petržele.
2. V misce prošleháme 2 vejce se solí a na rozpálené pánvi s trochou oleje připravíme omeletu. Postupně si takto uděláme zbývající omelety.
3. Na polovinu omelety naklademe slaninu s houbami a přiklopíme druhou půlkou. Omelety ozdobíme sekanou petrželí, pažitkou, koprem a nakrájeným rajčetem či paprikou.

NÁŠ TIP

Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh a jemně spojte se žloutky a solí. Omeleta bude nadýchanější.

Kýta s balsamikovými houbami

Kýta s balsamikovými houbami.Příprava: 55 minut + pečení 80 minut

Pro 4 osoby

* 500 g žampionů
* 150 ml olivového oleje
* 2 lžičky balsamikového octa
* 2 stroužky česneku
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* 1,5 kg jehněčí kýty s kostí
* sůl

1. Žampiony očistíme, rozkrájíme na měsíčky a promícháme je v míse s olejem a balsamikem. Houby necháme marinovat půlhodiny. Česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky, snítky rozmarýnu nastříháme na kratší kousky.
2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do jehněčí kýty uděláme nožem 8 menších otvorů, do kterých zastrkáme tymián a česnek. Pomažeme kýtu olejem, osolíme a opékáme na pekáči 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 stupňů, podlijeme a pečeme dalších 40-50 minut.
3. Jehněčí kýtu vyjmeme z trouby, přidáme do pekáče houby i s marinádou a pečeme dalších 20 minut. Upečenou kýtu i s houbami zakryjeme alobalovou folií a necháme 10 minut odpočívat, teprve pak jehněčí porcujeme.

NÁŠ TIP

Jako přílohu podávejte uvařené brambory ve slupce.

Knedlíky s ryzlinkovou omáčkou

Knedlíky s ryzlinkovou omáčkou.Příprava: 45 minut + vaření 35 minut

Pro 4 osoby

* 8 středních bavorských preclíků
* 300 ml mléka
* 150 g másla
* 1 malá cibule
* 50 g anglické slaniny
* 200 g malých žampionů
* 4 vejce
* čerstvá petržel
* sůl, pepř
* strouhanka
* 1 šalotka
* 500 ml ryzlinku
* tymián

1. Z preclíků (ideálně 2 dny staré) odrolíme sůl, nakrájíme je na plátky, zalijeme horkým mlékem a necháme je 20 minut nasáknout.
2. Na lžíci másla orestujeme nakrájenou cibuli a slaninu, přidáme plátky žampionů a dusíme asi 5 minut. Houbovou směs plus vejce, petržel, sůl a pepř dáme k preclíkům a promícháme. Případně přisypeme rukama strouhanku nebo přilijeme mléko. vytvarujeme menší knedlíky. Přendáme je lžící do vařící osolené vody a povaříme 15-20 minut. Hotové knedlíky propíchneme vidličkou.
3. V hrnci orestujeme šalotku na másle (cca 3 minuty), přidáme víno, tymián a velmi pomalu vaříme asi 8-10 minut, tekutina by se měla zredukovat aspoň o 1/3 až 1/2. Postupně přidáme na kousky nakrájené máslo (100g), provaříme, dokud se omáčka nepropojí. Dochutíme solí a pepřem.

NÁŠ TIP

Preclíky nahraďte starší bagetou nebo houskami. Knedlíky můžete také podávat jen polité rozpuštěným máslem a posypané trochou parmazánu.

Žampiony plněné nivou

Žampiony plněné nivou.Příprava: 20 minut + pečení 10 minut

Pro 4 osoby

* 8-12 středních žampionů
* 50 g másla
* 2 stroužky česneku
* 100 g nivy
* 4 lžíce strouhanky
* lžička pažitky
* špetka tymiánu

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z žampionů vyřízneme nožky a nakrájíme je na malé kousky. Plech vyložíme pečicím papírem a poklademe kloboučky vrškem dolů.
2. Na másle krátce opečeme na tenké nudličky nakrájený česnek, přidáme pokrájené nohy hub a 3-5 minut restujeme společně.
3. Do mísy rozdrobíme sýr, promícháme se strouhankou, nasekanou pažitkou a tymiánem. Klobouky naplníme orestovanými houbami a posypeme drobenkou. Necháme deset minut zapéct.

NÁŠ TIP

Místo strouhanky použijte nadrcené slané sušenky, třeba i makové nebo sýrové. Do drobenky můžete přidat také nasekané vlašské ořechy nebo mandle. Podávejte s rukolou a čerstvou křupavou bagetou.

Houbový koláč

Houbový koláč.Příprava: 90 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kostka droždí
* 250 ml mléka
* 500 g hladké mouky
* sůl, pepř
* 3 vejce
* 3 lžíce oleje
* 1 cibule
* 400 g žampionů
* 1 pórek
* tymián
* 2 kelímky zakysané smetany
* 200 g eidamu nebo blaťáckého zlata

1. Z droždí a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek. Ten promícháme s moukou, solí, zbylým mlékem, 1 vejcem a vypracujeme z něj těsto, které necháme asi hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby a asi 5 minut restujeme. K houbové směsi přimícháme na kolečka pokrájený pórek, sůl, pepř, tymián a necháme krátce prohřát. V misce prošleháme 2 vejce, smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr, promícháme s houbami a pórkem.
3. Pekáč vyložíme pečicím papírem, rozválené těsto rozložíme, přidáme náplň a zapékáme 35-40 minut.

NÁŠ TIP

Do houbové směsi můžete použít místo zakysané smetany půl litru smetany na vaření, pak ale přidejte ještě dvě vejce. Když využijete hotové těsto na pizzu nebo listové těsto, doba pečení bude o něco kratší.


  • Vybrali jsme pro Vás