Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Houbová exotika

  0:23aktualizováno  0:23
Smaženici i bedlové řízky už jste měli a teď uvažujete nad houbovou úrodou, co ještě spáchat? Zkuste něco úplně nového.

Lasagne po houbařsku | foto: In Images


CO JSTE O NICH MOŽNÁ NEVĚDĚLI

* podle starých pověr rostou nejvíce houby za úplňku
* pravý hřib roste průměrně 10 dnů, vliv na něj má podnebí, druh lesa a množství srážek
* usušené houby můžete rozmixovat na prášek a pak ho používat jako koření
* mražené houby přidávejte do polévek, omáček či ragů bez rozmrazování 



Lišky s panenkou a rösti

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 600 až 800 g vepřové panenky
* olej na smažení

Na rösti:
* 600 g brambor
* 1 velké vejce
* 1 lžíce mouky
* sůl, tymián

Na omáčku:
* 600 g směsi hub, nejlépe lišek a ryzců
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 cibule
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 200 ml smetany

1. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny. Přidejte ostatní suroviny a smažte v oleji.

2. Mezitím rozehřejte máslo nebo olej, opečte na něm krátce houby a cibuli, dokud nezměknou. Vyjměte z pánve a pánev vraťte na oheň.

3. Na horkém tuku opracujte maso nakrájené na vyšší plátky a uložte na teplé místo.

4. Do tuku vmíchejte hořčici a smetanu, a až bude směs vřít, vsypte houby, nechte prohřát a pak přelijte panenky.


TIP
Místo pracných bramborových placiček rösti se k panence hodí i bramborová kaše. 



Lasagne po houbařsku

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut + 45 minut na pečení

* 1 balení lasagní (asi 250 g)
* 700 g lišek, ši-take, hlívy, hříbků, nebo žampionů - podle možností
* 150 g slaniny
* 1 velká cibule
* 2 lžíce oleje
* tymián, sůl, pepř
* 200 g strouhaného sýra
* 1 stroužek česneku

Na bešamel:
* 4 lžíce másla
* 3 lžíce mouky
* 750 ml mléka
* bobkový list, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek

1. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přisypte tymián a houby. Duste, dokud nezměknou, podle tvrdosti je to něco mezi 10 a 15 minutami. Vyjměte z pánve houby, vsypte slaninu nakrájenou na kostičky a opracujte.

2. Na bešamel nechte pomalu rozpustit máslo, vsypte mouku, a až se spojí s máslem, vlijte mléko. Pořád míchejte, vložte bobkový list a míchejte do zhoustnutí - 10 až 15 minut. List vyjměte, dochuťte solí a pepřem.

3. Hranatou zapékací mísu vytřete přepůleným stroužkem česneku a rozpuštěným máslem. Vlijte trochu bešamelu, vložte plát lasagní, poklaďte houbovou směsí, sýrem a slaninou, zalijte trochou omáčky a střídejte do vyčerpání surovin. Vršek přiklopte plátem, zalijte zbytkem bešamelu a zasypte sýrem.

4. Pečte přiklopené 30 minut na 200 °C, pak na čtvrt hodiny poklop sejměte, aby lasagne měly hezkou kůrku.
Sýry do lasagní volte podle druhu hub - k méně výrazným žampionům se hodí grubere nebo parmazán, chuťově zajímavým ryzcům nebo šitake nechá vyniknout tučnější eidam.

Zapečené kuře s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut na pečení

* 4 menší kuřecí prsa bez kůže
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 4 velké nebo 8 malých pastináků
* 500 g celých žampionů
* 250 ml 12% smetany
* 4 lžíce strouhanky
* 4 lžíce strouhaného sýra
* po 1 lžíci tymiánu, rozmarýnu, šalvěje

1. Na másle či oleji zprudka opečte z obou stran naklepané maso.

2. Pastinák oloupejte, rozkrojte podélně a nakrájejte na špalíčky dlouhé 4 cm. Do zapékací formy vložte kuřecí prsa, celé houby a kousky pastináku.

3. Osolte smetanu, přidejte nastrouhaný sýr, strouhanku a najemno nasekané bylinky. Zalijte smetanovou omáčkou suroviny v míse a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pastinák je podobný petrželi, ale má mnohem jemnější, mírně sladkou chuť.

Nádivka s hříbky

FORMA 20 X 9 CENTIMETRŮ

Příprava: 35 minut + 30 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 10 hezkých hříbků v celku
* 250 g nasekaných hub
* 1 až 2 lžíce másla
* 1 menší cibule
* 2 vejce
* 150 ml smetany
* 50 g vlašských jader
* sůl, pepř, kmín, majoránka

1. Na másle osmahněte cibulku, přidejte nasekané houby. Mezitím ve vroucí osolené vodě povařte celé hříbky, asi 5 minut.

2. Do pánve s cibulkou a houbami přidejte sůl a koření, houby duste 25 až 30 minut, dokud se z nich nevypaří všechna tekutina. Pánev dejte z ohně. Vlijte do směsi smetanu a po jednom vmíchejte vejce a nasekané ořechy.

3. Formu na biskupský chlebíček vyložte vyváleným těstem tak, aby na všech stranách přesahovalo okraje o 10 centimetrů. Vlijte dvě třetiny směsi, vložte hříbky, zalijte zbývající směsí a zabalte.

4. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne.

Houbový závin


* 200 g hladké mouky
* 1 vejce
* 2 lžíce oleje
* špetka soli

Na náplň:
* 650 g hub nakrájených na plátky
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce másla nebo sádla
* bazalka, tymián, rozmarýn
* 2 lžíce zakysané smetany nebo pomazánkového másla * strouhanka na vysypání závinu

1. Suroviny na těsto smíchejte, přilijte asi 60 ml vlažné vody a minimálně pět minut zpracovávejte nejdříve v míse, pak na vále. Koule těsta by se měla lesknout. Těsto uložte na půl hodiny až hodinu do teplé mísy a přikryjte.

2. Čekání si zkraťte přípravou houbové náplně: na másle nebo sádle zpěňte cibulku, na plátky nakrájený česnek a vložte plátky hub. Přisypte usekané bylinky a nechte dusit 15 minut, nebo dokud houby nezměknou. Pánev odstraňte z ohně a vmíchejte pomazánkové máslo nebo zakysanou smetanu.

3. Na pomoučené utěrce vyválejte těsto, posypte strouhankou a poklaďte houbovou směsí. Zatočte, okraje ohněte pod závin a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

4. Po 50 minutách zkontrolujte, do hodiny by měl být závin upečený. Můžete ho jíst studený, ale i teplý, zalitý ohřátou smetanou s upraženými lupínky mandlí. Jako příloha se hodí zeleninový salát.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Grafton Recruitment Praha
Property Manager

Grafton Recruitment Praha
Praha
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.