Svařák s pomerančem a sušeným ovocem
Ingredience na 1 hrnek:
- 1 lžíce sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky)
- 4 cl rumu
- 150 ml červeného vína
- na špičku nože mletého hřebíčku
- na špičku nože mletého kardamomu
- 1 lžička datlového sirupu
- plátek bio pomeranče
Pracovní postup:
- Sušené ovoce vložíme do hrnku (větší meruňky a švestky nasekáme) a zalijeme rumem. Necháme odležet alespoň hodinu.
- Červené víno svaříme s kořením a nalijeme do hrnku k sušenému ovoci.
- Vmícháme lžičku datlového sirupu.
- Nakonec do hrnku vložíme překrojený plátek omytého bio pomeranče.
Zázvorový životabudič
Ingredience na 1 hrnek:
- 2-3 cm čerstvého zázvoru
- celá skořice
- celý badyán
- 1/2 bio citronu
- med na doslazení
Pracovní postup:
- Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme ho společně se skořicí a badyánem do hrnku nebo do konvičky a zalijeme vroucí vodou.
- Necháme několik minut vyluhovat.
- Pak přidáme na kousky nakrájený omytý citron a dosladíme medem.
Horká hruška
Ingredience na 1 hrnek:
- 15 cl hruškového džusu
- 1 lžička medu
- kompotovaná hruška
- 4 cl hruškovice
Pracovní postup:
- Do hrnečku nalijeme hruškový džus a zalijeme horkou vodou.
- Přidáme lžičku medu a kousky kompotované hrušky.
- Na závěr doplníme hruškovicí.
Tip: Med můžete nahradit rakytníkovým sirupem.
Jablečný punč se skořicí
Ingredience na 1 hrnek:
- 1 menší jablko
- 150 ml jablečného moštu
- špetka mleté skořice
- 4 cl calvadosu
- celá skořice a křížaly na ozdobu
- cukr podle chuti
Pracovní postup:
- Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Vložíme do ho hrnku nebo konvičky.
- Jablečný mošt svaříme s mletou skořicí a nalijeme na jablka.
- Přidáme calvados a ozdobíme celou skořicí, na kterou jsme navlékli křížaly.
- Podle chuti dosladíme.
Tip: Místo moštu můžete použít jablečný cider.