Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

  0:06aktualizováno  0:06
Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do měkoučké deky, otevřete si knížku nebo si pustíte pěkný film a k tomu si připravíte něco pro zahřátí. Tyto drinky jsou hotové za chvilku a u jednoho stěží zůstanete.

Zázvorový životabudič | foto: Profimedia.cz

Svařák s pomerančem a sušeným ovocem

Ingredience na 1 hrnek:

Svařák s pomerančem a sušeným ovocem
  • 1 lžíce sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky)
  • 4 cl rumu
  • 150 ml červeného vína
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • na špičku nože mletého kardamomu
  • 1 lžička datlového sirupu
  • plátek bio pomeranče

Pracovní postup:

  1. Sušené ovoce vložíme do hrnku (větší meruňky a švestky nasekáme) a zalijeme rumem. Necháme odležet alespoň hodinu.
  2. Červené víno svaříme s kořením a nalijeme do hrnku k sušenému ovoci.
  3. Vmícháme lžičku datlového sirupu.
  4. Nakonec do hrnku vložíme překrojený plátek omytého bio pomeranče.

Zázvorový životabudič

Ingredience na 1 hrnek:

Zázvorový životabudič
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • celá skořice
  • celý badyán
  • 1/2 bio citronu
  • med na doslazení

Pracovní postup:

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme ho společně se skořicí a badyánem do hrnku nebo do konvičky a zalijeme vroucí vodou.
  2. Necháme několik minut vyluhovat.
  3. Pak přidáme na kousky nakrájený omytý citron a dosladíme medem.

Horká hruška

Ingredience na 1 hrnek:

Horká hruška
  • 15 cl hruškového džusu
  • 1 lžička medu
  • kompotovaná hruška
  • 4 cl hruškovice

Pracovní postup:

  1. Do hrnečku nalijeme hruškový džus a zalijeme horkou vodou.
  2. Přidáme lžičku medu a kousky kompotované hrušky.
  3. Na závěr doplníme hruškovicí.

Tip: Med můžete nahradit rakytníkovým sirupem.

Jablečný punč se skořicí

Ingredience na 1 hrnek:

Jablečný punč se skořicí
  • 1 menší jablko
  • 150 ml jablečného moštu
  • špetka mleté skořice
  • 4 cl calvadosu
  • celá skořice a křížaly na ozdobu
  • cukr podle chuti

Pracovní postup:

  1. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Vložíme do ho hrnku nebo konvičky.
  2. Jablečný mošt svaříme s mletou skořicí a nalijeme na jablka.
  3. Přidáme calvados a ozdobíme celou skořicí, na kterou jsme navlékli křížaly. 
  4. Podle chuti dosladíme.

Tip: Místo moštu můžete použít jablečný cider.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz