Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Horké nápoje pro mrazivé dny. Zahřeje vás zázvor, skořice i rum

  11:04aktualizováno  11:04
Po krátké oblevě se zase i denní teploty přesunuly pod nulu, a tak se často vracíme domů se zkřehlými prsty a promrzlým tělem. Nejlepším lékem na chlad je teplo, a když je ještě navíc ve skleničce, pěkně voní a skvěle chutná, pak je rozmrzání mnohem příjemnější.

Cider punč | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do přípravy horkého nápoje, je dobré si připomenout několik důležitých věcí. Třeba to, že alkohol by se neměl vařit, a tak víno na svařák nepřivádějte až k bodu varu, ale stáhněte ho z plotny o chvíli dřív, a pálenky nebo rum do pití přilévejte až úplně nakonec.

Naopak koření prospěje, když se v tekutině chvilku prohřeje, dostane tak možnost pořádně rozvinout všechny vůně, které v sobě skrývá. Jestli nemáte rádi, když v nápoji něco plave, přeceďte koření (a třeba taky strouhaný zázvor) přes cedník nebo je předem zabalte do plátýnka, půjde pak z kastrolu lépe vyndat najednou.

Nejlepší na servírování jsou sklenice ze skla, které odolá vysokým teplotám, ve kterých vynikne vzhled horkého nápoje. Pokud ho před podáváním budete nalévat třeba do skleněného džbánku a nejste si jisti, že vysoké teploty snese, ponořte do něj předtím lžíci nebo vidličku a horký nápoj lijte přes ni – kov odvede část horka pryč a sklo nepraskne.

Horký pomeranč

Ingredience:

Horký pomeranč
  • 1 l pomerančového džusu
  • 1-2 cm zázvoru
  • koření dle chuti (badyán, kardamom, skořice, hřebíček)
  • 4 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Pomerančový džus nalijeme do kastrolu, přidáme do něj koření i nastrouhaný oloupaný zázvor a pomalu přivedeme k varu. Vaříme asi tři minuty.
  2. Do odstaveného kastrolu vmícháme med a necháme ho dokonale rozpustit.
  3. Ještě horký nápoj přelijeme přes cedník do silnostěnných skleniček a podáváme.

Tip: Můžete ozdobit plátkem pomeranče a přidat malého panáka slivovice.

Cider punč

Ingredience:

Cider punč
  • 1 l jablečného cideru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 6 tyčinek skořice
  • hřebíček
  • citronová šťáva
  • křížaly
  • plátky citronu a pomeranče na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Jablečný cider smícháme v hrnci s javorovým sirupem, přidáme skořice a hřebíček a přivedeme k varu. Odstavíme, vložíme křížaly a necháme asi deset minut odstát, aby se chutě spojily.
  2. Nakonec znovu ohřejeme, přilijeme trochu citronové šťávy, nalijeme do skleniček a ozdobíme plátky citronu a pomeranče.

Tip: Pokud chcete získat trochu ostřejší nápoj, vylepšete ho bílým nebo tmavým rumem. Můžete také přidat na kostičky nakrájené jablko.

Karamelový svařák

Ingredience:

Karamelový svařák
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1/2 l vařicí vody
  • koření dle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
  • 1 l červeného vína
  • kandovaná pomerančová kůra
  • 1 cl rumu
  • šťáva z citronu a krupicový cukr

Pracovní postup:

  1. Hrnec se silným dnem dáme na sporák a zahřejeme, nasypeme třtinový cukr a připravíme z něj tmavší karamel (pozor ale, ať ho nepřipálíte, byl by hořký!). Mezitím přivedeme k varu půl litru vody a vařicí ji opatrně vmícháme do hotového karamelu. Přidáme koření a několik minut povaříme.
  2. Pak přilijeme víno a přivedeme téměř k varu. Nevaříme! Před podáváním přilijeme rum.
  3. Naléváme do sklenic, jejichž okraje jsme předtím namočili do citronové šťávy a potom do misky s krupicovým cukrem. Zdobíme kandovanou pomerančovou kůrou.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Michaela Horáčková, scénografka
Nad „dobovkou“ neváhám, říká kostýmní výtvarnice První republiky

V jedenácti letech se rozhodla, že z ní bude umělkyně. Rodiče se jí to snažili rozmluvit, ale neuspěli. Dnes patří Michaela Horáčková Hořejší ke špičce mezi...  celý článek

Ilustrační fotografie
Zácpu nepodceňujte, může být příznakem vážné nemoci

Lidé se většinou stydí a o potížích s vyprazdňováním nechtějí mluvit ani s lékařem. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.