Horké nápoje pro mrazivé dny. Zahřeje vás zázvor, skořice i rum

  11:04
Po krátké oblevě se zase i denní teploty přesunuly pod nulu, a tak se často vracíme domů se zkřehlými prsty a promrzlým tělem. Nejlepším lékem na chlad je teplo, a když je ještě navíc ve skleničce, pěkně voní a skvěle chutná, pak je rozmrzání mnohem příjemnější.

Cider punč | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do přípravy horkého nápoje, je dobré si připomenout několik důležitých věcí. Třeba to, že alkohol by se neměl vařit, a tak víno na svařák nepřivádějte až k bodu varu, ale stáhněte ho z plotny o chvíli dřív, a pálenky nebo rum do pití přilévejte až úplně nakonec.

Naopak koření prospěje, když se v tekutině chvilku prohřeje, dostane tak možnost pořádně rozvinout všechny vůně, které v sobě skrývá. Jestli nemáte rádi, když v nápoji něco plave, přeceďte koření (a třeba taky strouhaný zázvor) přes cedník nebo je předem zabalte do plátýnka, půjde pak z kastrolu lépe vyndat najednou.

Nejlepší na servírování jsou sklenice ze skla, které odolá vysokým teplotám, ve kterých vynikne vzhled horkého nápoje. Pokud ho před podáváním budete nalévat třeba do skleněného džbánku a nejste si jisti, že vysoké teploty snese, ponořte do něj předtím lžíci nebo vidličku a horký nápoj lijte přes ni – kov odvede část horka pryč a sklo nepraskne.

Horký pomeranč

Ingredience:

Horký pomeranč
  • 1 l pomerančového džusu
  • 1-2 cm zázvoru
  • koření dle chuti (badyán, kardamom, skořice, hřebíček)
  • 4 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Pomerančový džus nalijeme do kastrolu, přidáme do něj koření i nastrouhaný oloupaný zázvor a pomalu přivedeme k varu. Vaříme asi tři minuty.
  2. Do odstaveného kastrolu vmícháme med a necháme ho dokonale rozpustit.
  3. Ještě horký nápoj přelijeme přes cedník do silnostěnných skleniček a podáváme.

Tip: Můžete ozdobit plátkem pomeranče a přidat malého panáka slivovice.

Cider punč

Ingredience:

Cider punč
  • 1 l jablečného cideru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 6 tyčinek skořice
  • hřebíček
  • citronová šťáva
  • křížaly
  • plátky citronu a pomeranče na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Jablečný cider smícháme v hrnci s javorovým sirupem, přidáme skořice a hřebíček a přivedeme k varu. Odstavíme, vložíme křížaly a necháme asi deset minut odstát, aby se chutě spojily.
  2. Nakonec znovu ohřejeme, přilijeme trochu citronové šťávy, nalijeme do skleniček a ozdobíme plátky citronu a pomeranče.

Tip: Pokud chcete získat trochu ostřejší nápoj, vylepšete ho bílým nebo tmavým rumem. Můžete také přidat na kostičky nakrájené jablko.

Karamelový svařák

Ingredience:

Karamelový svařák
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1/2 l vařicí vody
  • koření dle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
  • 1 l červeného vína
  • kandovaná pomerančová kůra
  • 1 cl rumu
  • šťáva z citronu a krupicový cukr

Pracovní postup:

  1. Hrnec se silným dnem dáme na sporák a zahřejeme, nasypeme třtinový cukr a připravíme z něj tmavší karamel (pozor ale, ať ho nepřipálíte, byl by hořký!). Mezitím přivedeme k varu půl litru vody a vařicí ji opatrně vmícháme do hotového karamelu. Přidáme koření a několik minut povaříme.
  2. Pak přilijeme víno a přivedeme téměř k varu. Nevaříme! Před podáváním přilijeme rum.
  3. Naléváme do sklenic, jejichž okraje jsme předtím namočili do citronové šťávy a potom do misky s krupicovým cukrem. Zdobíme kandovanou pomerančovou kůrou.
Autor:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...