Horké nápoje pro mrazivé dny. Zahřeje vás zázvor, skořice i rum

  11:04aktualizováno  11:04
Po krátké oblevě se zase i denní teploty přesunuly pod nulu, a tak se často vracíme domů se zkřehlými prsty a promrzlým tělem. Nejlepším lékem na chlad je teplo, a když je ještě navíc ve skleničce, pěkně voní a skvěle chutná, pak je rozmrzání mnohem příjemnější.

Cider punč | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do přípravy horkého nápoje, je dobré si připomenout několik důležitých věcí. Třeba to, že alkohol by se neměl vařit, a tak víno na svařák nepřivádějte až k bodu varu, ale stáhněte ho z plotny o chvíli dřív, a pálenky nebo rum do pití přilévejte až úplně nakonec.

Naopak koření prospěje, když se v tekutině chvilku prohřeje, dostane tak možnost pořádně rozvinout všechny vůně, které v sobě skrývá. Jestli nemáte rádi, když v nápoji něco plave, přeceďte koření (a třeba taky strouhaný zázvor) přes cedník nebo je předem zabalte do plátýnka, půjde pak z kastrolu lépe vyndat najednou.

Nejlepší na servírování jsou sklenice ze skla, které odolá vysokým teplotám, ve kterých vynikne vzhled horkého nápoje. Pokud ho před podáváním budete nalévat třeba do skleněného džbánku a nejste si jisti, že vysoké teploty snese, ponořte do něj předtím lžíci nebo vidličku a horký nápoj lijte přes ni – kov odvede část horka pryč a sklo nepraskne.

Horký pomeranč

Ingredience:

Horký pomeranč
  • 1 l pomerančového džusu
  • 1-2 cm zázvoru
  • koření dle chuti (badyán, kardamom, skořice, hřebíček)
  • 4 lžíce medu

Pracovní postup:

  1. Pomerančový džus nalijeme do kastrolu, přidáme do něj koření i nastrouhaný oloupaný zázvor a pomalu přivedeme k varu. Vaříme asi tři minuty.
  2. Do odstaveného kastrolu vmícháme med a necháme ho dokonale rozpustit.
  3. Ještě horký nápoj přelijeme přes cedník do silnostěnných skleniček a podáváme.

Tip: Můžete ozdobit plátkem pomeranče a přidat malého panáka slivovice.

Cider punč

Ingredience:

Cider punč
  • 1 l jablečného cideru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 6 tyčinek skořice
  • hřebíček
  • citronová šťáva
  • křížaly
  • plátky citronu a pomeranče na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Jablečný cider smícháme v hrnci s javorovým sirupem, přidáme skořice a hřebíček a přivedeme k varu. Odstavíme, vložíme křížaly a necháme asi deset minut odstát, aby se chutě spojily.
  2. Nakonec znovu ohřejeme, přilijeme trochu citronové šťávy, nalijeme do skleniček a ozdobíme plátky citronu a pomeranče.

Tip: Pokud chcete získat trochu ostřejší nápoj, vylepšete ho bílým nebo tmavým rumem. Můžete také přidat na kostičky nakrájené jablko.

Karamelový svařák

Ingredience:

Karamelový svařák
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1/2 l vařicí vody
  • koření dle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
  • 1 l červeného vína
  • kandovaná pomerančová kůra
  • 1 cl rumu
  • šťáva z citronu a krupicový cukr

Pracovní postup:

  1. Hrnec se silným dnem dáme na sporák a zahřejeme, nasypeme třtinový cukr a připravíme z něj tmavší karamel (pozor ale, ať ho nepřipálíte, byl by hořký!). Mezitím přivedeme k varu půl litru vody a vařicí ji opatrně vmícháme do hotového karamelu. Přidáme koření a několik minut povaříme.
  2. Pak přilijeme víno a přivedeme téměř k varu. Nevaříme! Před podáváním přilijeme rum.
  3. Naléváme do sklenic, jejichž okraje jsme předtím namočili do citronové šťávy a potom do misky s krupicovým cukrem. Zdobíme kandovanou pomerančovou kůrou.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

Čokoládové lanýže

V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u...

Klasika i netradiční tipy. Stovky receptů na cukroví na jednom místě

Vánoční cukroví na iDNES.cz

Recepty na klasické, nepečené i zdravé vánoční cukroví najdete ve zvláštní příloze webu OnaDnes.cz. Vedle tipů na...

Najdete na iDNES.cz