Doporučujeme

Vaječný krém s rumem a skořicí | foto: Isifa

Horké nápoje pro chladné dny

  • 12
Podzimní pošmourno a vlezlo můžete doma krásně rozpustit pomocí horké tekuté dobroty.

Vaječný krém s rumem a skořicí

PRO 1 OSOBU

Příprava: 5 minut

* 4 cl tmavého rumu, nejlépe kubánského
* 2 cl cukrového sirupu
* 2 žloutky
* 15 cl plnotučného mléka
* špetka skořice
* ostružiny k podávání

1. Do sklenice nalijeme rum, cukrový sirup, žloutky a promícháme vidličkou. Přilijeme horké mléko a ještě krátce prošleháme, dokud se neutvoří na povrchu jemná pěna. Povrch poprášíme špetkou mleté skořice.

2. Nápoj můžeme také krátce prošlehat v mixéru a přelít do sklenice. Podáváme teplý s ostružinami.

TIP
Použijte pouze čerstvé nezávadné vejce. Cukrový sirup si můžete připravit svařením 100 g cukru krupice a 75 ml vody nebo zakoupit již hotový výrobek používaný při přípravě míchaných nápojů. Vaječný krém se připravuje i studený, všechny suroviny a celé vejce se krátce protřesou s ledem v šejkru a podávají ve vysoké sklenici, místo rumu můžete použít brandy a mléko nahradit smetanou a nakonec nastrouhat trochu muškátového oříšku.

Čaj (nejen) o páté...

* Ani v zimě to nepřehánějte s černým čajem, protože tělo odvodňuje. A dodržování pitného režimu je v zimě stejně důležité jako v létě, hodně času totiž trávíme v přetopených nebo klimatizovaných místnostech.

* Zelený čaj je podle čínské medicíny chladivý, tak i s ním šetřete.

* Naopak vhodný je červený čínský čaj puerh, který kromě toho, že dokáže krásně prohřát, ještě i snižuje v těle hladinu cholesterolu.

* Skvělé jsou i exotické čaje roibos, lapacho a maté, které v sobě nemají kofein ani tein. Jihoafrický roibos obsahuje celou řadu minerálů a vitamin C, jihoamerické lapacho výrazně povzbuzuje imunitu a rovněž jihoamerické maté zase silně tlumí chuť k jídlu.

* Ideálními bylinkami na „zimní čaje“ jsou šípek, měsíček, maliník, černý rybíz a černý bez.

* Většího prohřátí organismu dosáhnete, když do jakéhokoliv bylinkového čaje přidáte trochu skořice, lékořice, vanilky nebo kapku alkoholu.

Horké víno

Bohatší o vitamíny

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

* 800 ml až 1 l červeného suchého vína
* 1 citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 20 hřebíčků
* 1 svitek skořice
* 1 hvězdičku badyánu
* 1 pomeranč, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 4 malé mandarinky (klementinky)
* cukr na dochucení, dle chuti

1. V hrnci nebo varné skleněné konvici smícháme víno, kůru z půlky citronu, skořici, badyán a směs zahřejeme pod bod varu. Víno se nesmí vařit. Do nahřátých sklenic z varného skla rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky a po plátku pomeranče s kůrou, do které jsme napíchali hřebíček.

2. Víno nalijeme přes sítko do sklenic na ovoce, dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou ze zbylého ovoce a podle chuti osladíme. Podáváme se lžičkou.

TIP
Horké víno je výborné i z bílého nebo růžového vína. Místo pomeranče a mandarinek můžeme přidat kousky jablek, křížaly nebo pouze jablečné slupky, víno krásně ovoní a skvěle chutnají. Za vyzkoušení stojí směs koření Kotányi Mix svařené víno - na 1 l vína 1 balení a podle chuti dosladit. Aromatická směs je zcela rozpustná a můžeme jí ochucovat i jiné horké nápoje, např. čaj nebo grog

Kakao s pomerančovým likérem

Luxusní tekutý dezert

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

* 20 g kakaa, holandského typu
* 600 ml mléka
* 80 ml pomerančového likéru
* 80-100 ml smetany na šlehání
* 20 g hořké čokolády s chilli
* cukr dle chuti
* 1 lžíce nastrouhané nebo jemně nakrájené kůry z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče, na ozdobu

1. Kakaový prášek zalijeme lžící horkého mléka a rozmícháme. Vlijeme do kastrůlku s horkým mlékem, za stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osladíme a přecedíme do šálků a ušleháme smetanu.

2. Do šálků s čerstvě připraveným kakaem rozdělíme většinu pomerančového likéru a ozdobíme šlehanou smetanou. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou, nastrouhanou pomerančovou kůrou a zakápneme zbylým likérem.

TIP
Čokoládové hobliny nejsnáze připravíme, když čokoládu necháme trochu změknout mezi dlaněmi a škrabkou na brambory nebo zeleninu pak seškrabujeme hoblinky.
Kakao můžeme připravit samozřejmě z rozpustného kakaa, příprava bude rychlejší a budeme potřebovat i méně cukru na doslazení.

Horká čokoláda se smetanou

Potěší i děti

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
* 600 ml mléka
* 1 vanilkový cukr (z pravé vanilky např. Dr. Oetker)
* cukr na doslazení podle vlastní chuti
* 100 ml smetany 33%
* špetka kakaa a skořice na posypání, nemusí být

1. Mléko pomalu zahřejeme nejlépe v hrnci na mléko nebo na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo. Do horkého mléka nalámeme čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme k bodu varu, stáhneme z ohně.

2. Rozpuštěnou čokoládu našleháme metličkou do pěny a nalijeme do připravených šálků nebo sklenic. Podle chuti osladíme, ozdobíme ušlehanou smetanou a lehce poprášíme kakaem a skořicí.

TIP
Horkou čokoládu připravíme z části mléka a z části 12% smetany, bude ještě chutnější a jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s obsahem 55-70 % kakaové hmoty. Chuť horké čokolády také můžeme zvýraznit naším oblíbeným likérem nebo nealkoholickým sirupem, popřípadě posypat mandlovými lupínky či mletými oříšky.

Vánoční vinný punč

Stačí levnější víno

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 500 ml červeného vína
* 300 ml vody nebo ovocného čaje
* 8 lžiček přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší kousky skořice
* 1 vanilkový lusk
* 4 lžíce sušených brusinek
* kůra z 1/2 citronu (chemicky neošetřeného)
* kůra z 1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného nebo dobře omytého)
* 80 ml griotky
* 4 lžičky amaretta
* 4 lžičky citronové šťávy na dochucení

1. V hrnci nebo skleněné varné konvici svaříme vodu nebo čaj s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a skořicí. Přilijeme víno, přidáme brusinky a vanilkový lusk, uvedeme k bodu varu, ale již nevaříme.

2. Vroucí nápoj rozlijeme do 4 nahřátých sklenic i s brusinkami, dolijeme griotkou a amarettem, dochutíme citronovou šťávou, případně podle chuti dosladíme a podáváme.

TIP
Použijeme-li místo vody třešňový čaj, bude nápoj voňavější a chuťově výraznější. Pozor na přeslazení, punč nesmí být příliš sladký. Punč můžeme připravit jak z bílého, tak červeného i růžového vína, případně z jejich kombinace, a griotku zaměnit za třešňovici. Lehce vanilkovou příchuť získáme také přidáním kapky vanilkové esence, doslazením vanilkovým cukrem nebo likérem. Domácí vanilkový cukr jednoduše připravíme, když vanilkový lusk vložíme do sklenice s cukrem, protřepeme, sklenici uzavřeme víčkem a necháme několik dní cukr navonět.


  • Vybrali jsme pro Vás