Horké nápoje pro chladné dny

aktualizováno 
Podzimní pošmourno a vlezlo můžete doma krásně rozpustit pomocí horké tekuté dobroty.

Vaječný krém s rumem a skořicí | foto: Isifa

Vaječný krém s rumem a skořicí

PRO 1 OSOBU

Příprava: 5 minut

* 4 cl tmavého rumu, nejlépe kubánského
* 2 cl cukrového sirupu
* 2 žloutky
* 15 cl plnotučného mléka
* špetka skořice
* ostružiny k podávání

1. Do sklenice nalijeme rum, cukrový sirup, žloutky a promícháme vidličkou. Přilijeme horké mléko a ještě krátce prošleháme, dokud se neutvoří na povrchu jemná pěna. Povrch poprášíme špetkou mleté skořice.

2. Nápoj můžeme také krátce prošlehat v mixéru a přelít do sklenice. Podáváme teplý s ostružinami.

TIP
Použijte pouze čerstvé nezávadné vejce. Cukrový sirup si můžete připravit svařením 100 g cukru krupice a 75 ml vody nebo zakoupit již hotový výrobek používaný při přípravě míchaných nápojů. Vaječný krém se připravuje i studený, všechny suroviny a celé vejce se krátce protřesou s ledem v šejkru a podávají ve vysoké sklenici, místo rumu můžete použít brandy a mléko nahradit smetanou a nakonec nastrouhat trochu muškátového oříšku.


Čaj (nejen) o páté...

* Ani v zimě to nepřehánějte s černým čajem, protože tělo odvodňuje. A dodržování pitného režimu je v zimě stejně důležité jako v létě, hodně času totiž trávíme v přetopených nebo klimatizovaných místnostech.

* Zelený čaj je podle čínské medicíny chladivý, tak i s ním šetřete.

* Naopak vhodný je červený čínský čaj puerh, který kromě toho, že dokáže krásně prohřát, ještě i snižuje v těle hladinu cholesterolu.

* Skvělé jsou i exotické čaje roibos, lapacho a maté, které v sobě nemají kofein ani tein. Jihoafrický roibos obsahuje celou řadu minerálů a vitamin C, jihoamerické lapacho výrazně povzbuzuje imunitu a rovněž jihoamerické maté zase silně tlumí chuť k jídlu.

* Ideálními bylinkami na „zimní čaje“ jsou šípek, měsíček, maliník, černý rybíz a černý bez.

* Většího prohřátí organismu dosáhnete, když do jakéhokoliv bylinkového čaje přidáte trochu skořice, lékořice, vanilky nebo kapku alkoholu.

Horké víno

Bohatší o vitamíny

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

* 800 ml až 1 l červeného suchého vína
* 1 citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 20 hřebíčků
* 1 svitek skořice
* 1 hvězdičku badyánu
* 1 pomeranč, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 4 malé mandarinky (klementinky)
* cukr na dochucení, dle chuti

1. V hrnci nebo varné skleněné konvici smícháme víno, kůru z půlky citronu, skořici, badyán a směs zahřejeme pod bod varu. Víno se nesmí vařit. Do nahřátých sklenic z varného skla rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky a po plátku pomeranče s kůrou, do které jsme napíchali hřebíček.

2. Víno nalijeme přes sítko do sklenic na ovoce, dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou ze zbylého ovoce a podle chuti osladíme. Podáváme se lžičkou.

TIP
Horké víno je výborné i z bílého nebo růžového vína. Místo pomeranče a mandarinek můžeme přidat kousky jablek, křížaly nebo pouze jablečné slupky, víno krásně ovoní a skvěle chutnají. Za vyzkoušení stojí směs koření Kotányi Mix svařené víno - na 1 l vína 1 balení a podle chuti dosladit. Aromatická směs je zcela rozpustná a můžeme jí ochucovat i jiné horké nápoje, např. čaj nebo grog

Kakao s pomerančovým likérem

Luxusní tekutý dezert

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

* 20 g kakaa, holandského typu
* 600 ml mléka
* 80 ml pomerančového likéru
* 80-100 ml smetany na šlehání
* 20 g hořké čokolády s chilli
* cukr dle chuti
* 1 lžíce nastrouhané nebo jemně nakrájené kůry z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče, na ozdobu

1. Kakaový prášek zalijeme lžící horkého mléka a rozmícháme. Vlijeme do kastrůlku s horkým mlékem, za stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osladíme a přecedíme do šálků a ušleháme smetanu.

2. Do šálků s čerstvě připraveným kakaem rozdělíme většinu pomerančového likéru a ozdobíme šlehanou smetanou. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou, nastrouhanou pomerančovou kůrou a zakápneme zbylým likérem.

TIP
Čokoládové hobliny nejsnáze připravíme, když čokoládu necháme trochu změknout mezi dlaněmi a škrabkou na brambory nebo zeleninu pak seškrabujeme hoblinky.
Kakao můžeme připravit samozřejmě z rozpustného kakaa, příprava bude rychlejší a budeme potřebovat i méně cukru na doslazení.

Horká čokoláda se smetanou

Potěší i děti

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
* 600 ml mléka
* 1 vanilkový cukr (z pravé vanilky např. Dr. Oetker)
* cukr na doslazení podle vlastní chuti
* 100 ml smetany 33%
* špetka kakaa a skořice na posypání, nemusí být

1. Mléko pomalu zahřejeme nejlépe v hrnci na mléko nebo na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo. Do horkého mléka nalámeme čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme k bodu varu, stáhneme z ohně.

2. Rozpuštěnou čokoládu našleháme metličkou do pěny a nalijeme do připravených šálků nebo sklenic. Podle chuti osladíme, ozdobíme ušlehanou smetanou a lehce poprášíme kakaem a skořicí.

TIP
Horkou čokoládu připravíme z části mléka a z části 12% smetany, bude ještě chutnější a jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s obsahem 55-70 % kakaové hmoty. Chuť horké čokolády také můžeme zvýraznit naším oblíbeným likérem nebo nealkoholickým sirupem, popřípadě posypat mandlovými lupínky či mletými oříšky.

Vánoční vinný punč

Stačí levnější víno

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 500 ml červeného vína
* 300 ml vody nebo ovocného čaje
* 8 lžiček přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší kousky skořice
* 1 vanilkový lusk
* 4 lžíce sušených brusinek
* kůra z 1/2 citronu (chemicky neošetřeného)
* kůra z 1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného nebo dobře omytého)
* 80 ml griotky
* 4 lžičky amaretta
* 4 lžičky citronové šťávy na dochucení

1. V hrnci nebo skleněné varné konvici svaříme vodu nebo čaj s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a skořicí. Přilijeme víno, přidáme brusinky a vanilkový lusk, uvedeme k bodu varu, ale již nevaříme.

2. Vroucí nápoj rozlijeme do 4 nahřátých sklenic i s brusinkami, dolijeme griotkou a amarettem, dochutíme citronovou šťávou, případně podle chuti dosladíme a podáváme.

TIP
Použijeme-li místo vody třešňový čaj, bude nápoj voňavější a chuťově výraznější. Pozor na přeslazení, punč nesmí být příliš sladký. Punč můžeme připravit jak z bílého, tak červeného i růžového vína, případně z jejich kombinace, a griotku zaměnit za třešňovici. Lehce vanilkovou příchuť získáme také přidáním kapky vanilkové esence, doslazením vanilkovým cukrem nebo likérem. Domácí vanilkový cukr jednoduše připravíme, když vanilkový lusk vložíme do sklenice s cukrem, protřepeme, sklenici uzavřeme víčkem a necháme několik dní cukr navonět.

Autoři:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

KVÍZ: Vyznáte se ve zdravém stravování?

Ilustrační snímek

Češi stále tloustnou, a to i přesto, že je v obchodech dostatek zdravých potravin. Jenže mnoho lidí dělá pořád ty...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz