Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Horká inspirace ze Sahary

aktualizováno 
-

Pozoruhodný předmět, tenhle komínek, který před vás položí v restauraci. Když ho odklopíte, omámí vás báječná vůně masa a ovoce, lahůdky, která dostala jméno podle nádoby, v níž se připravuje: tadžína.

Mezi jídly severní Afriky patří tadžína k nejpopulárnějším - a svou výjimečnou chutí si získala přívržence po celém světě. Hrnec zvláštního tvaru totiž umožňuje velmi pomalé dušení masa - skopového nebo kuřecího - spolu s ovocem, nejčastěji datlemi, sušenými švestkami nebo celými zelenými citrony a medem.
Kulatá hliněná mísa, někdy ozdobně malovaná, přikrytá vysokou kuželovitou pokličkou měla své opodstatnění především v pouštích, kde bylo třeba šetřit vodou. Stoupající pára se v ní sráží a stéká po šikmých stěnách zpět do připravovaného pokrmu. Ten tak získá zvlášť silné aroma. Navíc můžete poklici brát klidně do ruky - je natolik vzdálená zdroji tepla, že se nespálíte.
U nás se tadžína nabízí v modernějším provedení, jaké zdomácnělo především ve Francii. "Je kombinovaná ze dvou různých materiálů," vysvětluje Alena Melléová z Lagostiny, zatím jediné firmy, která tadžínu dováží. "Spodní část z ušlechtilé smaltované litiny, horní ze speciálně upravené glazované kameniny. Hodí se tak na plyn i elektřinu.
Důležité je ovšem dodržovat základní pravidla péče: zatímco spodní část můžete dát do myčky nádobí, vrchní jen oplachujte pod tekoucí vodou a nikdy nenechávejte ležet ve vodě.
V tadžíně připravíte polévky, maso, zeleninu, ovoce. Rozhodně není vhodná k přípravě minutek nebo rychlého občerstvení - běžná příprava masa v ní se protáhne na dvě hodiny pozvolného dušení. Pokud se vám zalíbí recept a nehodláte si tadžínu pořídit, zkuste ji nahradit litinovou hlubokou pánví.

Mezi jídly severní Afriky patří tadžína k nejpopulárnějším

Autor:


Témata: Masa, Plyn, Polévky, Švestky


Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.