Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hody na grilu: bifteky, které vám zmizí z talíře

  0:46aktualizováno  0:46
Přestože grilovat se dá snad úplně všechno, pro mnohé z nás je tou pravou "ohňovou" pochoutkou maso. Připravili jsme pro vás osm receptů, které potěší všechny nevegetariány.

Jehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citrony | foto: Stockfood.cz

Grilování je čím dál populárnější hned z několika důvodů. Zaprvé se dá pokrm chystat venku, pokud máte zastřešenou zahradní kuchyň, tak dokonce i za deště. Zadruhé je to ideální příprava jídla, když máte pozvané hosty. Nikomu nevadí, že na stůl nepřijde všechno najednou, naopak během grilování se dá krásně "prokecat" celý večer. A zatřetí je grilování doménou mužů – takže ženy-kuchařky si mohou odpočinout.

Pro správné grilování stačí znát pár zásad. Abyste se vyhnuli tuhému masu, používejte marinádu s kyselou složkou (citrusová šťáva, víno, balsamikový ocet). Zbytek dovedností, který vám chybí k dokonalému grilovacímu večeru, pak získáte jen intenzivním tréninkem.

Biftek na grilu s mangemBiftek na grilu s mangem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 4-15 minut grilování

* 4 steaky z hovězí svíčkové po 150-200 g
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 červené chilli papričky
* 1 mango
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* 1 lžička třtinového cukru nebo medu, nemusí být
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* sůl a mletý bílý pepř

1. Bifteky roztlačíme dlaní, zformujeme zpět do původního tvaru a opepříme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme najemno.

2. Mango oloupeme, dužinu okrájíme kolem pecky, nakrájíme ji na drobné kousky a přendáme i ze zachycenou šťávou do misky. Přidáme většinu oleje, pokrájené chilli papričky, citrusovou šťávu, cukr, koriandr, zázvor a sůl a promícháme. V marinádě obalíme bifteky, přikryjeme a necháme v chladu asi hodinu až dvě odležet.

3. Rozpálíme si gril a mřížku potřeme olejem. Maso vyjmeme z marinády, otřeme a grilujeme po obou stranách, celkem asi 4-15 minut, podle výšky bifteků a požadovaného stupně propečení. Během grilování potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do masa. Potom maso přendáme na teplé talíře a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip
Středně propečený biftek o výšce 3 cm pečeme po každé straně asi 3-4 minuty. Je-li maso o centimetr vyšší, grilujte po každé straně asi o minutu déle. Grilovat můžete i steaky z nízkého roštěnce, maso však nechte déle naložené a solte ho po upečení.

Sendvič se steakem na grilu, rajčatovou salsou a rukolouSendvič se steakem na grilu, rajčatovou salsou a rukolou

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + asi 15 minut grilování

* 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* špetka mletého chilli
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 8 krajíců chleba
* 4 hrsti rukoly
* 60 g nivy
* 4 rajčata
* 2 červené cibule
* 4 stroužky česneku
* 1-2 chilli papričky
* 2 lžíce rajčatového pyré
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 1-2 lžíce medu
* šťáva ze 2 limetek

1. Špičkou nože nasekneme okraje plátků masa, aby se nekroutily. Můžeme lehce naklepat přes potrav. fólii, osolíme, po obou stranách poprášíme kmínem, chilli kořením, lehce opepříme a potřeme olejem. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně hodinu odležet.

2. Mezitím si připravíme salsu. Cibuli a rajčata nakrájíme nadrobno a dáme do kastrůlku. Přidáme prolisovaný česnek, jemně usekané chilli papričky, rajčatové pyré, vinný ocet, většinu limet. šťávy a med a trochu osolíme. Uvedeme k varu a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec podle chuti přisolíme nebo přisladíme medem, popřípadě zbylou limetkovou šťávou, a odstavíme z ohně.

3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rozpálíme si gril a maso grilujeme po obou stranách na mřížce potřené olejem, aby bylo propečené. Během grilování maso otáčíme a potíráme zbylým olejem, potom přendáme na teplé talíře a necháme asi 5 minut přikryté, aby se chutě a šťávy rozležely. Na grilu opečeme krátce po obou stranách krajíce chleba. Polovinu krajíců posypeme kousky nivy, rozdělíme na ně lístky rukoly, na rukolu položíme grilovaný steak a na něj dáme trochu rajčatové salsy. Přiklopíme opečenými krajíci chleba a podáváme.

Tip
Spěcháte-li, můžete sendviče podávat s kupovanou sladkou nebo ostrou rajčatovou salsou či vašimi oblíbenými pikantními omáčkami a nivu zaměnit za hrubě strouhaný čedar či jiný sýr.

Jehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citronyJehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citrony

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 8-15 minut grilování

* 4 steaky z jehněčí kýty po 150-200 g
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 lžíce bílého vína
* 2 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 snítky rozmarýnu
* půl lžičky lístků tymiánu
* 2 velké citrony, nejlépe bio
* sůl a hrubě mletý pepř

1. Maso odblaníme a v misce promícháme s olivovým olejem, vínem, usekaným česnekem, usekaným rozmarýnem a tymiánem.

2. Citrony nakrájíme na osminky. Steaky opepříme, přidáme nakrájené citrony i s kůrou a promícháme. Přikryjeme fólií a necháme v chladu marinovat nejlépe do druhého dne, minimálně 2 hodiny.

3. Rozpálíme si gril, maso vyjmeme z marinády a grilujeme po obou stranách společně s citrony, celkem asi 8-15 minut, podle toho, jak chceme mít maso propečené. Citrony sejmeme z grilu o něco dříve. Během grilování steaky otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Hotové steaky přendáme na teplé talíře, osolíme a podáváme s grilovanými citrony.

Tip
Do marinády dejte místo citronové šťávy trochu bílého vína. Použijte pouze žlutou část citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, bílá část je hořká.

Grilovaný hovězí steak s batáty a cibulovými kroužkyGrilovaný hovězí steak s batáty a cibulovými kroužky

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 6-15 minut grilování

* 4 hovězí steaky z nízkého roštěnce
* 1 lžička jemné francouzské hořčice
* 2-3 lžíce worcesteru
* 4 lžíce olivového oleje
* 600-800 g sladkých červených brambor (batátů)
* 2 větší žluté nebo bílé cibule
* 2 vejce
* 2 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
* 50-80 ml studené vody
* olej na smažení cibule
* balzamikový ocet k podávání

1. Omyté a osušené steaky opepříme, do masa vetřeme hořčici, worcesterovou omáčku a olej. Překryjeme fólií a necháme v chladu marinovat, nejlépe do druhého dne.

2. Brambory nakrájíme na klínky a grilujeme je na mřížce potřené olejem, během grilování je otáčíme. Solíme až při podávání.

3. Z vajec, mouky, škrobu, špetky soli a studené vody umícháme hladké těstíčko. V něm obalíme cibuli nakrájenou na kroužky. Smažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova. Necháme na papírových ubrouscích odsát přebytečný tuk.

4. Naložené steaky grilujeme po obou stranách na mřížce rozpáleného grilu a během grilování maso potíráme olejem a zbylou marinádou. Celkem to trvá asi 6-15 minut, podle výšky masa a stupně propečení.

Tip
Podávejte s dobře vyzrálým balzamikovým octem nebo několik lžic octa prošlehejte s trochou medu a špetkou soli.

Jste už přejedení klasikou, jako jsou hranolky, pečené či vařené brambory a bramborová kaše? Zkuste tři přílohy, které mohou nahradit i hlavní chod.

Pečené brambory s kysanou smetanou a pažitkoPečené brambory s kysanou smetanou a pažitkou

Pro 4 osoby

Příprava: 80-85 minut

* 8 středních stejně velkých brambor
* sůl
* 4 lžíce kysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* hrst posekané pažitky
* 1 rajče na ozdobu, nakrájené
* 1 snítka bazalky na ozdobu
* 1 snítka kopru na ozdobu

1. Brambory vydrhneme a na několika místech propíchneme vidličkou. Zabalíme po jednom do alobalu a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu, během pečení je otáčíme.

2. Mezitím promícháme kysanou smetanu s majonézou.

3. Upečené brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a stlačíme ze dvou konců proti sobě tak, aby se otevřely, a osolíme. Naneseme trochu smetany s majonézou, posypeme pažitkou, ozdobíme plátkem rajčete a snítkou kopru a bazalky.

Pečené brambory plněné kukuřicí a jogurtemPečené brambory plněné kukuřicí a jogurtem

Pro 4 osoby

Příprava: 50-60 minut

* 8 středně velkých brambor
* 300-350 g zrn sterilované kukuřice
* půl lžičky mletého zázvoru
* půl lžičky kurkumy
* půl lžičky mletého koriandru
* čtvrt lžičky garam masaly
* 1 lžíce másla
* 400 g bílého hustého jogurtu
* šťáva a kůra z 1 citronu, bio
* 4 snítky čerstvé máty

1. Brambory rozpůlíme, dužinu vydlabeme, aby nám vznikly mističky. Ty rozložíme na plech vyložený alobalem a pečeme je asi 30-40 minut doměkka při 200 stupních. Během pečení brambory otočíme.

2. Kukuřici necháme okapat. Rozpálíme pánev, vsypeme koření a krátce ho opražíme. Přidáme kukuřici, máslo, promícháme, prohřejeme, osolíme a stáhneme z ohně.

3. Třetinu máty usekáme nadrobno. Jogurt ochutíme citronovou šťávou, solí a mátou. Bramborové misky naplníme kukuřicí, přelijeme ochuceným jogurtem a ozdobíme kůrou a snítkou máty.

Pečené brambory s fazolemi a čedaremPečené brambory s fazolemi a čedarem

Pro 4 osoby

Příprava: 85-100 minut

* 8 středně velkých brambor
* sůl a mletý bílý pepř
* olej na potření brambor
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 6 lžic smetany 33%
* 800 g konzervovaných bílých fazolí
* 100 g hrubě strouhaného čedaru
* petrželka na ozdobu

1. Brambory propíchané vidličkou potřeme olejem a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu doměkka.

2. Polovinu fazolí rozmixujeme. Upečené brambory navrchu seřízneme a částečně vydlabeme. Vnitřky brambor dáme do misky, rozmačkáme s máslem, rozmixovanými fazolemi, osolíme, opepříme a vmícháme smetanu.

3. Směsí naplníme brambory, navršíme zbytek fazolí, posypeme sýrem a krátce zapečeme pod grilem. Zdobíme kouskem petrželky.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.