Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hmyz by mohl zvýšit nutriční hodnotu obilovin

  9:21aktualizováno  9:21
Příště, až v sáčku mouky najdete červy, zkuste přidat vodu, olej a sůl a upéct tuto směs na horké pánvi. Placky s mletými moučnými larvami, které napadají skladované obilné výrobky, jsou výborným zdrojem proteinů a esenciálních mastných kyselin, jak tvrdí nejnovější studie.

Larvy mají stejně vysoký podíl bílkovin jako maso, říká Ana Barbová de la Rosová, molekulární bioložka z technologického institutu Celaya v Mexiku a členka výzkumného týmu, který zmíněnou studii provedl. Dvacet odvážných dobrovolníků prý bylo nadšeno chutí kukuřičných placek (tortilla) obohacených rozemletými larvami. "Byly mnohem lepší než normální placky. Zdá se, že mastné kyseliny z hmyzu jim daly lepší chuť."

Žlutý potemník moučný (Tenebrio molitor), asi centimetr velký brouk, klade lepkavá vajíčka do mouky a obilnin. Larvy, které se pak z vajíček vylíhnou, mohou v rozvojových zemích snížit produkci obilovin na polovinu. Všechno zlé ale může být k něčemu dobré, domnívá se Barbová de la Rosová. "Možná by se z tohoto hmyzu mohla stát potrava," navrhuje.

Larvy by mohly být významným zdrojem bílkovin pro chudé komunity v Mexiku. Jejich použití v obilných plackách tortilla, což je zde hlavní poživatina, místo přímé konzumace, by podle vědkyně vedlo k odstranění počáteční nechuti.

Využívání hmyzu jako zásobárny proteinu by bylo jednodušší, kdyby na to lidé přistoupili, soudí David Thurnham z univerzity v severoirském Ulsteru, který se zabývá otázkou výživy v rozvojovém světě. "Bylo by to možné, zvláště v chudých kulturách, kde není velký výběr kvalitních bílkovin."

Komerční výrobci tortilly pravděpodobně nebudou přidávat hmyz do svých výrobků v nějaké dohledné době, říká marketingový ředitel texaské společnosti Rudy's Tortillas Louis Guerra. "Nevidím způsob, jak předložit trhu výrobek s obsahem jakéhokoliv hmyzu," vysvětluje.

Pro některé je naopak záhadou, proč lidé nejedí více hmyzu. "Jde o perfektní lehké přírodní jídlo," argumentuje americký entomolog Doug Whitman. "Ten, kdo bude štípat dříví na zimu, najde mnoho velkých, šťavnatých larev brouků, bohatých na proteiny a lipidy." Nad konzumací hmyzu podle něj ohrnují nos pouze západní země. "V Thajsku například najdete na tržnicích smažené kobylky a brouky," dodává.

Podle Christophera Carltona, který studuje brouky na univerzitě v Louisianě, jedí entomologové na konferencích už léta čokoládové sušenky se sušenými a mletými červy. Mezi jeho oblíbené pochoutky prý patří grilované, jemně osolené kobylky. "Jsou výtečné, když odstraníte nohy a křídla. Jinak by vám uvízli v krku," upozorňuje.
 

 

 

Autor:






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.